Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  YES! Clubsport & Roadster
  Diplomski rad


Dvojica su budućih inženjera imala originalnu diplomsku radnju – pravi automobil. I to ne običan automobil već istinski sportski bolid… Maštali su o maloserijskoj proizvodnji… Danas YES! u ponudi već ima tri modela.

Što je sad ovo, sigurno ste se zapitali vidjevši ime i sliku ovog neobičnog automobila. YES! (Young Engineers Sportscar) je ime iza kojeg stoje dva mlada njemačka inženjera - Herbert Funke i Philipp Will. Zanimljivo, njihov je automobil nastao kao diplomski rad na tehničkom studiju u Kölnu. Prototip je prvi puta predstavljen na auto salonu u Frankfurtu 1999. godine i doživio je odličnu reakciju publike. Ponukan uspjehom mladi dvojac odlučuje pokrenuti vlastiti biznis. Znali su da će borba u ovome sektoru biti teška no nisu odustajali od zamišljenog koncepta – minimalistički čistokrvni sportski automobil tako reći ogoljen do kože.

Malen ali širok

Clubsport je ime prvog modela kompanije YES. Filozofija mladih njemačkih inženjera bila je jednostavna – kreirati istinski sportski automobil koji ima samo ono najnužnije. Tako nema nikakvih elektronskih pomagala koji se brinu za ugodu putnika ali niti onih koji bi utjecali na ležanje automobila. Clubsport je, kao uostalom i preostala dva modela (svi ujedinjuju identičnu aluminijsku šasiju s tek minimalnim razlikama karoserije), dugačak tek nešto više od 3.6 metara, no sportske osobine ipak se prepoznaju po širini, a što je kod YES!-a itekako uočljivo (riječ je o 1.9 metara ukupne širine). Naime, konstruktori su htjeli kreirati što manji i agresivniji bolid s izvanrednom dinamikom pa su stoga kotači gurnuti u same kuteve karoserije, a njihov je trag maksimalno proširen (pogledajte samo proširenja stražnjih blatobrana). Time je ostvareno ležanje gotovo kao u kartinga, a što je dodatno potencirao i središnji smještaj motora – odmah iza vozačevih leđa. Možda ste obzirom na otvore na poklopcu pomislili kako YES! ima motor sprijeda, no oni služe za usmjeravanje zraka koje stvara dodatni potisak na prednji dio automobila. Prave «motorne rupe» smještene su neposredno ispred stražnjih blatobrana.

VW-ov 1.8T motor

One su ovdje kako bi osigurale optimalno hlađenje prilično «napaljenog» Volkswagenovog (?!) motora. Da, riječ je o vrhunskom VW-ovom 1.8T motoru kojeg su YES-ovci izabrali upravo zbog svojih superiornih karakteristika, a koji, samim time, ostavlja mjesta tuningu. Tako sada 1.8T u YES-ovoj režiji razvija 286 KS uz 350 Nm okretnog momenta što samo 790 kg teškom Clubsportu omogućuje ubrzanje od 0-100 km/h za impresivnih 4.1 sekundu. Nešto teži i uporabljiviji model Roadster, jer on za razliku od Clubsporta ima vrata i platneni krov, sa svojih 830 kg do 100 km/h ubrza za samo jednu desetinku više. Maksimalna je brzina kod oba modela 264 km/h, no zato je u ubrzanju od 0-200 km/h Clubsport brži za 0.4 sekunde (11.8 naprema 12.2). Pogon je, naravno, na stražnje kotače, a gume su dimenzija 225/40-18 te 265/35-18.

Po mjeri drivera

Svaki se model radi po mjeri kupca. Naime, nakon narudžbe kupac dolazi u malenu tvornicu nedaleko Dresdena gdje se prema njegovim željama konstruiraju svi bitni elementi automobila – visina sjedala, presvlake, volan i pedale. Nakon toga kupac odlazi na 3.5 km dugačak test poligon na kojemu određuje podešenost ovjesa. Svaki vlasnik ima na raspolaganju 24-satnu full service uslugu, odnosno dolazak ovlaštenog servisera do klijenta. I mali mogu, zar ne?

YES! Cup/R
Uz model Roadster na ženevskom auto salonu 2003. godine predstavljen je i ultra sportski model Cup/R. Doduše niti ovo «ultra sportski model» nije prava sintagma bi mnogi mogli pomisliti kako ovaj bolid ima barem djelomičnu vezu s cestom. Ne, ovdje je riječ o čistom trkaćem bolidu namijenjenom isključivo za pistu. Ogoljen gotovo do šasije Cup/R nema svjetlosnih sklopova, ukrasnih ili zaštitnih plastičnih dijelova pa čak niti vjetrobrana! Rezultat = samo 585 kg uz dvolitreni turbo motor od čak 340 KS! Performanse?! Od 0-100 = 3.9 s, dok ostale brojkice ovise o odabiru omjera u mjenjaču!


Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Motor:R4, 20v, turbo
Snaga (kW/KS):210/286
Okretni moment (Nm):350
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 4.1
Maksimalna brzina (km/h):264
Dimenzije DxŠxV (mm): 3629/1852/1163
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik