Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mazda 3
  «Trojka» u napadu


Nakon «šestice» i «dvojke» Mazda je predstavila i «trojku», model kojemu predstoji najteži zadatak borbe u najbolje prihvaćenom tržišnom segmentu u Europi, tzv. Golf segmentu.

Nakon «šestice» i «dvojke» Mazda je predstavila i «trojku», model kojemu predstoji najteži zadatak borbe u najbolje prihvaćenom tržišnom segmentu u Europi. Naravno, riječ je o tzv. Golf segmentu. Namjerno smo upotrijebili ovaj, već i uvriježeni termin jer upravo će Golf biti najveći trn u oku novom japanskom ali u potpunosti europeiziranom konkurentu - Mazdi3.

Po ukusu europskog kupca

Da, Mazda3 je poput gore spomenutih sestrinskih modela iz kompanije u potpunosti prilagođena europskom kupcu. Japanci su Mazdom6 započeli reorganizaciju kompanije vrativši zaboravljeni sportski štih nazvavši ga «Zoom-Zoom» filozofijom, no uz to su odlučili za europsko i slična tržišta razvijati modele koji će u odnosu na prethodnike biti znatno prepoznatljiviji. To im u svakom slučaju uspijeva pa tako i nova Mazda3 za razliku od dosadno dizajnirane 323 predstavlja veliki pomak nabolje. Dizajn je naglašeno sportski bez obzira iz kojeg kuta gledali automobil. Sprijeda dominira veliki usisnik zraka iznad kojeg je tipična Mazdina maska te zašiljena svjetla koja su za razliku od Mazde6 ovdje ipak manja i šira. Svjetla su i ovdje zajedno s blatobranima na nižoj razini od poklopca motora čime je dobiven agresivan sportski izgled. Time je postignuta i dinamičnija linija bočnog dijela koja se proteže sve do stražnjih svjetala. Stražnji je kraj tipičnog modernog dizajna, a posebnost su svjetla po uzoru na veću sestru «šesticu». Ona su ovdje izvedena u decentnijoj tamnoj nijansi što djeluje puno ozbiljinije.

Alfa? Ne, Mazda

Interijer je također pretrpio znatne izmjene u odnosu na model 323. Usudili bi se reći i revolucionarne. Nakon neinventivnog prethodnika novi model s pravom može ponijeti titulu jedinog japanskog kompakta koji dizajnom interijera napada takvu veličinu poput Alfe 147. A, ruku na srce, upravo je u genijalnom talijanskom kompaktu Mazda i tražila inspiraciju (što se može kazati i za vanjski izgled). Pogled na instrumente upravo to otkriva. Mazda je ovdje samo promijenila preklapanje pojedinih duplji instrumenata, a optika sa specifičnim talijanskim kazaljkama «na jugu» je prekopirana. Središnja konzola i ostali detalji preuzeti su s Mazde6 i ovdje to izgleda vrlo dobro. Sportski štih zaokružuje trokraki sportski volan. U Mazdi ističu kako je dugačak međuosovinski razmak zaslužan za izvanrednu prostranost kabine no za prave ocjene valja se strpiti do prvih testova. Prtljažnik je skromnog obujma od 300 litara.

Bez dizela

Što se tiče ležanja vjerujemo kako je ono izvrsno poput onog u većoj Mazdi6. Naime, prednji MacPherson te stražnji multilink ovjes bazirani su upravo na «šestici»,a i većina novih konkurenata sjedi na jednakom konceptu što se pokazalo odličnim. Motorizacija će se u početku sastojati samo od tri benzinska 16v motora. 1.4 razvija 80 KS, 1.6 razvija 105 KS i 145 Nm okretnog momenta što je dovoljno za 182 km/h najveće brzine (0-100 km/h = 11.0 s). Najjači dvolitreni motor razvija 150 KS uz 187 Nm okretnog momenta te postiže 200 km/h (0-100 km/h = 9.0 s). Nažalost na dizelske agregate treba pričekati do travnja 2004. godine i to je najveći hendikep nove Mazde3, inače proglašene hrvatskim automobilom 2004. godine prema ocijeni Hrvatske automobilske udruge.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik