Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Chrysler ME Four-Twelve
  Napad na Europu


Chrysler je u Detroitu predstavio automobil koji je definitivno poremetio san gospodinu Piechu ali i svim Europljanima. Naime, ME Four-Twelve trebao bi biti prvi serijski automobil brži od 400 km/h.

Amerikanci ne ostaju dužni. Oni su svjetska velesila i gotovo u svim segmentima njihovi su proizvodi naj. Ako govorimo o automobilima onda su jasne slijedeće činjenice - imaju najveće tržište automobila, imaju najjaču industriju automobila, imaju najveće automobile, ali… Europljani su ipak otišli korak dalje i drznuli se predstaviti prvi serijski automobil koji će juriti preko 400 km/h. Jasno, riječ je o Bugatti Veyronu koji, ruku na srce, još uvijek «juri» 406 km/h samo na papiru. Amerima je i to dovoljno. U samo 365 dana zgotovili su nešto što će ih ponovno lansirati među naj… Chrysler ME Four-Twelve.

Tomahawk za prvi udarac

Činjenica kako je ME Four-Twelve napravljen u svega godinu dana, usput nemojmo zaboraviti kako se Chrysler nikada prije nije susreo s ovakvim tipom automobila (središnje postavljen motor), zaista je respektabilna. Počnimo stoga od početka. Dodge Tomahawk sigurno vam je ostao urezan u sjećanju. Ludi future Mad Max motocikl s Viperovim V10 motorom bio je tek prva monstruozna igračka šefova DaimlerChryslera. S dva kotača (uvjetno rečeno) dečki su odlučili prijeći na četiri i…bolid je tu.

AMG + 4 turba = 850 KS i 1152 Nm

ME označava «Midengine» što u prijevodu znači središnje smješten motor, dok oznaka «Four-Twelve» označava 12 cilindrični motor dodatno pumpan s četiri turbo punjača. Motor je zapremine šest litara, a napravljen je u suradnji s elitnim europskim stručnjacima – Mercedesovim AMG odjelom. Snaga iznosi ogromnih 850 KS pri 5750/min dok je podatak o okretnom momentu još luđi – čak 1152 Nm dostupnog u rasponu od 2500-4500/min. Samo 1300 kg laganom automobilu za ubrzanje od 0-60 mph (0-96 km/h) treba samo 2.9 sekundi, a «Operation ¼ mile« iliti 402-metara ME Four-Twelve preleti za 10.6 sekundi pri tom vozeći brzinom od 227 km/h! Prema službenim podacima Chryslerov prijektil juri ravno 400 km/h, no na prezentaciji u Detroitu čelni su ljudi DaimlerChryslera tvrdili kako će upravo ovo biti najbrži automobil na svijetu, dakle, brži i od 406 km/h brzog Bugatti Veyrona. Za razliku od spomenutog Europljana Amerova se snaga prenosi samo na stražnje kotače pozamašnih dimenzija 335/30ZR20 (prednji kotači 265/35ZR19). Gume je isporučio francuski Michelin. Za mijenjanje brzina preko sedmero stupanjske Ricardo mjenjačke kutije vozaču će biti na raspolaganju poluge na volanu.

Karbon i aluminij

Konstrukcija ME Four-Twelvea napravljena je od lakih materijala, karbona i aluminija, koji, jasno je, ubijaju glavne neprijatelje - kile te istovremeno automobilu pružaju potrebnu čvrstoću. Ovjes je elektronski nadziran te pruža maksimalno brze prolaske zavojima. Kočioni sustav izveden je od specijalnih kompozitnih diskova veličine 15 cola s šesteroklipnim kliještima. Takvi su diskovi u odnosu na klasične čelične 65% lakši što, naravno, pridonosi boljim performansama ali i boljoj upravljivosti.

Be ready. Battle begins!

No zašto toliko buke oko jednog koncepta?! Ne, ME Four-Twelve nije čistokrvni koncept već prototip koji bi do ljeta ove godine trebao biti potpuno spreman za maloserijsku proizvodnju! Automobil je, što se strukture, karoserije i ovjesa tiče gotovo finaliziran, pa ostaje samo dovršiti interijer koji je u Detroitu još uvijek djelovao suviše futuristički. Do ljeta će i to biti gotovo, a onda je pred nama bitka na relaciji EU-USA gotovo epskih razmjera. Jer, pobjeda donosi značajnu titulu – najbržeg serijskog automobila na svijetu!

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik