Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Chevrolet Corvette
  Generation siX


Ona je san svih Amerikanaca, mladih i starih, bio on golobradi tinejdžer koji je tek dobio Driving Licence ili bio to djedica koji nikako da odraste; jednako ju vole i šminkeri ali i hipiji, rockeri ali i rapperi - jednostavo Corvette vole svi.

Nakon uspješnih sedam godina na tržištu došlo je vrijeme za predstavljanje šeste generacije američke ikone – Corvette. To se dogodilo sa zakašnjenjem od godinu dana čemu je razlog teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. godine. No prolongiranje šeste generacije za bolja vremena nije nimalo utjecalo na prestanak zanimanja za aktualnom, petom generacijom iz jednostavnog razloga – «C5 was a real Vette!».

Što je Vette?!

A što to, u stvari, znači prava Corvette? Vrlo kratko i vrlo jasno: moćan sportski izgled, moćan sportski motor i moćan sportski zvuk. Dakle, središnja je riječ moćan što je Corvette još od samih početaka, tamo od Sting Raya (vidi klasika), i bila. Uz to, ona je san svih Amerikanaca, mladih i starih, bio on golobradi tinejdžer koji je tek dobio Driving Licence pa tatu žica da mu kupi Vette (sjećate se Stevea iz Beverly Hillsa) ili bio to djedica koji nikako da odraste; jednako ju vole i šminkeri ali i hipiji, rockeri ali i rapperi - jednostavo Corvette vole svi. S Europljanima je situacija ponešto drugačija pa tako tek neke trese jednaka USA Vette fever dok joj drugi osporavaju kredibilitet ukoliko se uspoređuje s europskom konkurencijom, koja je (da li ćete autora zbog ovoga proklinjati ili simpatizirati ostaje na vama) u svakom slučaju bolja (jasno Vam je da smo mi ipak više voljeli Dylana iz poznatog razloga).

Kraća i lakša = bolja

No, činjenice su jasne, a one se vrte oko središnje, gore navedene riječi moćan. Pa krenimo redom. Izgled Corvete je specifičan i nju ćete vrlo teško zamijeniti s nekim drugim automobilom. Vrlo dugačak poklopac motora, niska bočna projekcija, široka i blago podignuta stražnjica s karakterističnim udvojenim okruglim svjetlima te gume ogromnih dimenzija zaista djeluju moćno. U odnosu na prošlu generaciju, stoga, nije bilo potrebe za ozbiljnijim preinakama te jedinu veću promjenu predstavljaju prednji farovi koji su sada fiksirani. Time je Vette ponešto izgubila na svojoj osobnosti no aerodinamika jednostavno traži svoje. Da, i sigurno ste primijetili kako više nema ni legendarnog poklopca registracije. Novi je model 13 cm kraći te 11 mm uži dok je međuosovinski razmak povećan za 31 mm što se pozitivno odražava na većoj agilnosti, ali i boljim performansama. Uz to nova je generacija i 35% lakša i čak 40% otpornija na uvijanja zahvaljujući uporabi kvalitetnijih materijala. S koeficijentom otpora zraka od 0.28 C6 ima najbolju aerodinamiku od svih dosadašnjih generacija.

V8 i šest litara

Novi šest (!) litreni V8 oznake LS2 u stvari je izvedenica starog 5.7 litrenog LS1 motora i to je najjači standardni motor koji se ikada ugrađivao u Vette. Smješten je, naravno, sprijeda uzdužno dok je getriba postavljena straga. Izrađen je od aluminija, ima dva ventila po cilindru, a razvija zdravih i vrlo, vrlo glasnih 405 KS pri 6000/min. Najveći okretni moment od 543 Nm ostvaruje se na 4400/min. S takvom konjicom Vette do 100 km/h stiže za samo 4.3 sekunde te postiže maksimalnih 290 km/h. U ponudi su poboljšani mjenjači, jasno, automatski ali i manualni. Tremecov 6 brzinski manualni mjenjač može se dobiti s dva seta zupčanika – onaj «luđi», koji se isporučuje uz «Performance Package Z51», omogućuje agresivnija ubrzanja na razini najboljeg modela prošle generacije - naravno modela Z05.

Cabrio dolazi kasnije

Što se tiče trkaćeg Z05 modela šeste generacije na njega, po starom običaju, valja pričekati. Iako je manji od prethodnika C6 dolazi s većim kotačima i to 18 inčnim prednjim «šlapama» s gumama 245/40 te stražnjim 19 inčnim s gumama 285/35. Uz to u Chevroletu tvrde kako je interijer na puno višoj razini po kvaliteti materijala ali i funkcionalnosti. Predbilježbe za coupe model već se primaju dok na cabrio model valja pričekati do kraja godine.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
Motor:V8, 16v, 5966 cm3
Snaga (kW/KS):298/405 @ 6000/min
Maksimalni okretni moment (Nm):543 @ 4400/min
Ubrazanje 0-100 km/h (s):4.3
Maksimalna brzina (km/h):290
Dimenzije dxšxv (mm):4435/1844/1246
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik