Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Fiat 850
  Omiljeni Talijan slavi 40 godina


Pojavio se prije točno 40 godina. Njegov je nastup bio skroman i samozatajan, no njegov je utjecaj ubrzo postao izuzetan. Uz to, na njegovoj su platformi nastali i jednako uspješni modeli Coupé i Spider.

Sve je, dakle, počelo predstavljanjem jednostavne limuzine u proljeće 1964. godine. Novi model imena Fiat 850 naslijedio je poznati model Fiat 600. Uz potpuno nov dizajn, veću prostranost i novi moćniji motor, model 850 donio je i jednu veliku promjenu: tzv. «samoubojica» sistem otvaranja vrata prema nazad, kakav je koristio model 600, zamijenjen je modernijim i nadasve sigurnijim sistemom kakvog danas poznajemo. Zašto naziv «samoubojica»? Jer bi pri otvaranju u vožnji (djeca i sl.) vrata jednostavno odletjela pod naletom zraka, a s njima su u više slučajeva letjeli i oni koji su ih pokušavali uhvatiti.

850 motor – potvrđena kvaliteta

Motor koji se ugrađivao imao je, jasno, 850 kubika (točnije 843), a mogao se nabaviti u običnoj Normale verziji sa 34 KS te jačoj Super sa 37 KS. Zanimljivo, taj se motor bazirao na agregatu koji potječe još tamo s kraja 30-ih godina prošlog stoljeća, pa iako su ga s pravom već tada mogli nazivati starim isto su mu tako morali priznavati i sasvim otvorenu budućnost. Tako je i bilo pa je ovaj motor, naravno s modifikacijama, svoje mjesto nalazio i u mnogim modelima 80-ih (!) godina; jedan od njih je i Panda. Motor je bio, poput modela 600, smješten iza stražnje osovine s pogonom izvedenim na stražnje kotače.

Coupé i Spider

Fiat 850 voljeli su mnogi, a tako je i danas. Bio je poznat po odličnoj iskoristivosti, udobnosti i vrlo važno, pouzdanosti. Na Fiat 850 uvijek ste mogli računati. Ipak, ono što vežemo uz njegovo ime i što je bilo i ostaje predmet želja su njegove izvedenice predstavljene godinu dana kasnije (1965.) na auto salonu u Ženevi – modeli Coupé i Spider. Već na prvi pogled ovi su modeli pobuđivali jači osjećaj u odnosu na limuzinu. Coupe je dizajnirao sam Fiat dok je Spider odradio poznati dizajner Bertone. Mehanika je bila uvelike slična no oni su imali tjunirane motore – Coupé od 47 KS, a Spider od 49 KS. Dovoljno za 145 km/h dok je limuzina najviše jurila 125 km/h. Sa snagom dolaze i bolje kočnice pa tako na prednjoj osovini bubnjeve zamjenjuju učinkoviti diskovi, a da bi stali u kotače, 12 colne naplatke zamjenjuju 13 colni. Interijer se također morao razlikovati od limuzine. Profilirana sportska sjedala, sportski drveni volan i drugačiji instrumenti bili su osobita šminka. I sve to po cijeni nižoj za gotovo 1000 DEM u odnosu na Karmann-Ghiu. Samim time Coupé i Spider ubrzo postaju popularni i izvan domovine, pa čak i u Americi.

2,3 milijuna proizvedenih

Cijela je gama obnovljena 1968. godine. Uz izgled, dvostruka svjetla i još neke detalje, Coupe i Spider modeli dobivaju još jači motor – 52 KS iz 903 ccm. Uz to, Fiat je ponudio i kupcima limuzine sportsku vožnju u modelu Special: motor od 47 KS, sportski volan i široke gume. Priča završava 1971. godine za Coupé, 1972. za limuzinu, a 1973. za Spider. Prodano je ukupno otprilike 2.3 milijuna jedinica ovih genijalnih i zaraznih talijanskih macchina koji i danas kod mnogih pobuđuju jednake osjećaje kao i prije 40 godina.

Familiare – može i sa šestero!
Uz tri navedena modela Fiat je 1965. godine predstavio i nasljednika legendarnog modela 600 Multipla. Familiare je, kako i samo ime kaže, bio namijenjen obiteljima odnosno svima koji trebaju pravi ljudski transporter. Tri reda sjedala ili šest osoba mogao je primiti ovaj transporter. Sklapanjem pojedinih sjedala prostor se mogao prenamijeniti u tovarni što je itekako odgovaralo mnogim Talijanima. Na osnovi ovog talijana Zastava je kasnije proizvodila kombi koji je postao uobičajena slika na ulicama Jugoslavije 70-ih i 80-ih godina.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Slika na vrhu: 850 iz 1965
Slika dolje lijevo: Službena Fiat fotografija 850 iz godine predstavljanja

Slika dolje sredina: 850 Coupe

Slika dolje desno: 850 Spider prve generacije
Proizvodnja:1964-1972.
Motor:R4, 843 cm3 (limuzina)
Snaga (kW/KS):25/34 @ 4800/min (limuzina)
Maksimalna brzina (km/h):125 (limuzina)
Broj proizvedenih primjeraka:2.203.380
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik