Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Aston Martin V12 Vanquish
  Kraljevska klasa


Malo je automobila koji samim spomenom svoga imena pobuđuju lavinu emocija. Tom društvu definitivno pripada i Aston Martin. Ovaj puta bolji nego ikada. Dame i gospodo Aston Martin V12 Vanquish.

U automobilskom svijetu ime Aston Martin izgovara se s dužnim poštovanjem. Riječ je o posebnim automobilima koji kao i mnogi drugi iz ove kategorije, kategorije superautomobila, na sam spomen asociraju na silovite performanse, brzinu, miris spaljenih guma i riku iz ispušnih cijevi. Da, Aston Martin sve to može no rijetko koji od izravnih mu konkurenata može u isto vrijeme biti i toliko profinjen, toliko aristokratski ponosan kao što to može Aston Martin.

Sretan 90-i rođendan!

AM ove godine slavi 90-u obljetnicu postojanja. Firmu su 1914. godine osnovali Robert Bamford i Lionel Martin i otada iz Buckinghamshirea izlaze vrhunski automobili od kojih zastaje dah. No u ovih 90 godina AM je prolazio i kroz prilično teške periode. Ipak, uspjeli su dohvatiti i pobjedu na prestižnom LeMansu, a i veza s najpoznatijim tajnim agentom na svijetu priskrbila im je gotovo status ikone. Danas, u vlasništvu Forda, AM bezbrižno kreira budućnost, a automobili su vjerojatno bolji nego ikada.

Stvoren za plavu krv

Aktualni top model V12 Vanquish s tehničke je strane najbolji i najnapredniji Aston ikada. S najvećom brzinom većom od 300 km/h koju mu omogućuje moćni 6-litarski V12 motor sa 460 KS ovaj automobil u klasi je najboljih. To je što se tiče golih performansi, no Vanquish je, kao što je to oduvijek bio slučaj s AM-ovim automobilima, u klasi najboljih i po nenadmašnom ugođaju koji pruža. Teško ga je dočarati riječima…Unutrašnjost Vanquisha u potpunosti je presvučena najfinijom Connolly kožom čiju boju kupci biraju tako što dolaze direktno u tvornicu gdje uz AM-ove stručnjake biraju najprikladniju nijansu uz vanjsku boju automobila. Široka centralna konzola sa malenim analognim satom, neizbježnim «krilatim» logom AM-a i, naravno, crvenim gumbom za paljenje moćnog stroja prepoznatljiv je potpis svakog pa i najboljeg AM-a dosada. Vozač pred sobom ima masivan trokraki sportski volan sa sjajnim ručicama za mijenjanje brzina po principu Formule 1, a classy dojam upotpunjuju veliki analogni instrumenti predivnog dizajna s bijelom pozadinom i crvenim kazaljkama. Jednom kada otvorite vrata prvo vam u oči upada masivan prag s malenom AM pločicom ali i ručna kočnica smještena uz sam prag. Sjedala su dizajnirana u retro stilu, a udobnost je njihova glavna karakteristika. By the way, kako bi rekli Britanci, V12 Vanquish moguće je naručiti i s pomoćnim sjedalima odozada. Dakle, ukoliko želite brz obiteljski Orient Express čistog aristokratskog ugođaja na četiri kotača AM ima rješenje. Uz Rolls Royce i Bentley Aston Martin je tzv. izvanserijska klasa automobila s Otoka namijenjena isključivo odabranima – ljudima plemenite plave krvi.

Moćan i profinjen

Vanjski dizajn zaslužuje čistu peticu. Izuzetno moćan, snažan, dinamičan a ujedno profinjen izgled djelo je nagrađenog dizajnera Iana Calluma. Velika maska tipičnog izgleda za AM te veliki svjetlosni elementi jamče kako ovaj automobil nećete pomiješati s nekim drugim. Ispod zavodljive karoserije Vanquish otkriva svoju supersportsku narav: ugljična vlakna, aluminij i spojeni kompozitni materijali po principu koji koristi i avio industrija. Sve to potrebno je automobilu koji definitivno pripada izvanserijskoj klasi, a koji je po mnogima i najbolji, odnosno najkompletniji automobil na svijetu. Naravno, cijena je i kakva priliči takvom automobilu. Visoka, no nikako previsoka za odabranu klijentelu.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
Motor:V12 60°, 48v, 5953 cm3
Snaga (kW/KS):343/460 @ 6500/min
Maksimalni okretni moment (Nm):542 @ 5000/min
Ubrazanje 0-100 km/h (s):5.0
Maksimalna brzina (km/h):306
Dimenzije dxšxv (mm):4665x1923x1318
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik