Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  De Tomaso Guara
  Čista ekskluziva


S produkcijom od samo 50 komada godišnje Guara je prilično ekskluzivan sportski automobil

Znate li da u Modeni uz slavni Ferrari stanuje još jedna slavna automobilska marka? To je poznati De Tomaso. Doduše možda De Tomaso i nije baš poznat svima, istina nije ni toliko slavan, no zasigurno zaslužuje mjesto na našim stranicama. Stoga za one neupućenije mala škola «detomasizma».

Fangio, Maradona i De Tomaso

Samo ime nikako ne upućuje na Italiju već na jednako temperamentne latino korijene. Pogledate li malo bolje i znak ove kompanije postat će vam jasno kako u Argentini uz neizbježan nogomet rulja itekako voli i automobile. Brze. Dakle, Alejandro De Tomaso, osnivač kompanije, spletom okolnosti s 27 godina svoj život nastavlja u Italiji. Želio je postati trkaći vozač, po počinje raditi u Maseratiju. To mu ne uspijeva sve dok nije oženio bogatu Amerikanku. Ubrzo se njegov san pretvara u drugu viziju – izrada vlastitih automobila… I tako De Tomaso počinje s proizvodnjom sportskih maloserijskih vozila no želja za bogatstvom bila je veća od čistih trkaćih užitaka. Vjerojatno je Alejandro i malo prebrzo trčao za tim bogatstvom jer su automobili pod njegovim vodstvom uvijek sa sobom povlačili i određene kontroverze. Uglavnom su kritike stizale na račun nedorađenosti automobila koji nosi predznak sportski. Bilo kako bilo, prvi automobil zvao se Vallelunga, a predstavljen je 1963. godine. Nakon Vallelunge slijedi fantastična Mangusta čiji dizajn potpisuje mladi Giorgetto Giugiaro (po mome skromnom mišljenju to je jedan od najbolje dizajniranih automobila svih vremena). Uz Mangustu valja spomenuti i ultra sportsku Panteru.

Qvale spašava De Tomasa

Sve u svemu, De Tomaso i nije imao osobitog financijskog uspjeha tako da je kompanija stalno šetala na rubu bankrota i mijenjala razne partnere. Na kraju ju kupuje kompanija Qvale, veliki uvoznik De Tomasa i ostalih talijanskih auto kompanija u SAD. Guara?

Istinski sportaš

Dakle, Guara je uz modernu Mangustu model kojim Qvale pokušava vratiti De Tomasu stari sjaj. S produkcijom od samo 50 komada godišnje Guara je prilično ekskluzivan sportski automobil. Dostupan u dvije verzije – kao Coupe i kao Barchetta, a dizajn je u potpunosti inspiriran trkaćim sportskim modelima. Izuzetno zaobljena karoserija s malim, uskim prednjim dijelom, malenom kupolom kabine i širokim stražnjim krajem koji istovremeno djeluje i najoriginalnije. U svakom slučaju pravu poslasticu predstavlja model Barchetta. Kada kažemo to je cabrio model to ustvari ništa ne znači i to nije adekvatan opis. Ako kažemo odrezana kabina, dakle, bez prednjeg vjetrobrana onda postaje jasno o čemu je riječ. Ovaj model nije za svakoga već za one koji vole vjetar u kosi, ali zaista vole, te za one kojima vožnja u automobilu s kacigom ne predstavlja nikakav problem. «Odrubljena» kabina znači i uštedu od čak 150 kg (s 1200 na 1050 kg) što se sasvim pristojno odražava i na ukupne sportske performanse. A za njih je zadužen V8 motor najveće snage od 397 KS i 502 Nm okretnog momenta. Na 285 mm široke stražnje gume snaga se prenosi preko 6-stupanjskog mjenjača. Ubrzanje do 100 km/h traje 4.9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 277 km/h. Ležanje? Pa vjerujemo kako je na razini izgleda. Dodajmo još samo kako je motor smješten centralno, a ukupna širina automobila veća od dva metra vjerojatno ubija svaku sumnju glede dinamike automobila.
Guara s potpisom Qvale izuzetan je sportski automobil. Svaki je model specijalno prilagođen kupcu. Ne odnosi se to samo na vanjsku boju i boju kvalitetnih materijala u unutrašnjosti. De Tomasovi inženjeri svaki model prilagođavaju dimenzijama i, jasno, željama samog kupca jer svaka Guara mora biti posebna.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Motor:V8, 32v, 4600 cm3
Snaga (kW/KS):296/397 @ 6000/min
Maksimalni okretni moment (Nm):502 @ 5000/min
Ubrazanje 0-100 km/h (s):4.9
Maksimalna brzina (km/h):277
Dimenzije dxšxv (mm):4191x2029x1199
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik