Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Stola GTS
  Boxster Torinese


Intresantna svijetlo plava boja s narančastom crtom koja se proteže po sredini automobila kod starijih fanova budi sjajne uspomene na stari dobri Le Mans i Porscheov model 70-ih godina sponzoriran kompanijom Gulf.

Od samih su početaka automobilizma glavne uloge igrali Europljani. Od prvog Benzovog automobila Europa počinje ozbiljno razmišljati o adekvatnom prijevoznom sredstvu koje će dostojno zamijeniti konjsku zapreku. Talijani nisu mogli (niti smjeli) ostati imuni na novu pošast. U gradu Torinu osniva se Fabrica Italiana di Automobili Torino, a kako manufaktura ubrzo postaje «motor» Italije oko same tvornice i u predgrađu Torina niču kao gljive poslije kiše deseci karoserijskih radionica kojima bi ugovor s Fiatom jamčio uspješnu budućnost. Naravno, nisu svi imali uspjeha, no najjači preživljavaju, dapače postaju ozbiljan partner s kojim Fiat, a i ostali ozbiljno surađuju.

Mali postaje veliki

Jedna od radionica, utemeljena 1919. godine, ime je dobila, tradicionalno talijanski, prema osnivaču – Stola. Kroz godine Stola izrasta u ozbiljnog karoserista koji je svoju aktivnost proširio i izvan Italije, točnije u Brazil. Danas Stola izrađuje gotov automobil od samih dizajnerskih nacrta i njihova suradnja uključuje 10 vodećih svjetskih automobilskih kompanija. U posljednjih deset godina tvrtka Stola je izradila 47 modela koji su privlačili pozornost na najvažnijim svjetskim auto izložbama. Jedan od njih je i Stola GTS.

Le Mans i 70-te

Na prvi je pogled jasno kako je Stola GTS baziran na izvrsnom Porscheovom roadsteru Boxster. Pravog znalaca odmah će zaintrigirati krov koji je ovdje povezan s karoserijom. Pretvorba roadstera u coupe i više je nego uspješna. Inače, intresantna svijetlo plava boja s narančastom crtom koja se proteže po sredini cjelokupne dužine automobila vjerojatno kod starijih fanova budi sjajne uspomene na stari dobri Le Mans i Porscheov model 70-ih godina sponzoriran kompanijom Gulf. Boxster? Dakle, GTS je Boxster ali u specijalnom «racing trimu». Karoserija s čvrstim fiksnim krovom jamči dodatno učvršćenje same karoserije i šasije (vrlo bitan faktor kod sportskih automobila) ali, naravno, i originalan izgled. Usput, odmah su krenule glasine kako je upravo Stola zadužen za novu generaciju Boxstera Coupe…

Izvrsna baza

Serijski Boxster S zahvaljujući najboljem receptu – centralno smješten motor, pogon na stražnje kotače i vrhunski raspored težine jamči izuzetnu agilnost. Ne smetnimo s uma kako je riječ o Porscheovom potpisu, ili, u prijevodu, vrhunski njemački hi-tech produkt. Sa svojih 260 KS Boxster S sasvim dobro obavlja zadatak: 264 km/h, 5.7s. A kada je riječ o gotovo duplo većoj snazi tada to znači samo jedno - prava trkaća zvjerka. Ovjes je preuzet s originala (toliko o kvaliteti), tek je nešto učvršćen, a 18 colni laki naplaci originalnog su Stola dizajna. Moćni stroj iza vozačevih leđa pali se putem gumba smještenog pokraj ručne kočnice.

Silovite performanse

Originalnom Porscheovom bokser motoru obujam je povećan s 3.2 na 3.6 litre, promijenjen je kompjuterski čip i dodane dvije turbine s intrecoolerom. Uz povećanje sange od 220 KS na 480 KS narastao je okretni moment na 410 Nm. Sve to u konačnici znači samo 3.9 sekundi od 0-100 km/h i maksimalnih 304 km/h. Rijetki su imali prilike voziti ovaj jedinstveni automobil, a oni koji jesu kažu kako je zvuk fućkanja turbina pri svakom mijenjanju brzina i otpuštaju gasa neponovljiv. Ogromni Brembo diskovi zaduženi su za učinkovito zaustavljanje moćne mašinerije.

Svega 3 primjerka

Stola GTS je, bez sumnje, vrhunski sportski automobil. Interes je popriličan no Stola ipak cilja na ekskluzivnost – proizvest će se samo tri modela namijenjenih isključivo ekskluzivnoj klijenteli. Cijena? Nebitna, No ako baš želite – otprilike 380.000 Eura.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.comMotor:B6, 3600 cm3
Snaga (kW/KS):353/480
Maksimalni okretni moment (Nm):410
Ubrazanje 0-100 km/h (s):3.9
Maksimalna brzina (km/h):304
Dimenzije dxšxv (mm):4320x1780x1220
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik