Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mazda RX-8
  Jedinstven automobil


Uz novi, moćniji RENESIS rotacijski motor ovaj je automobil poseban i po originalnom sistemu otvaranja vrata ali i po dizajnu koji je sada jednostavno neodoljiv

Mazda je oduvijek gajila tradiciju izrade sportskih automobila. Nakon perioda u kojemu su glavnu ulogu imali bezlični modeli Mazda je okrenula stranicu vrativši se svojim sportskim korijenima. Sve je počelo 6-icom, a sada se jasno vidi kako cijela gama poprima sportski štih. Model koji vam predstavljamo u stvari nema nikakve veze s Mazdinim komercijalnim modelima, riječ je o vrhunskom sportskom modelu čiju karizmu ne treba dovoditi u pitanje, no moramo napomenuti kako je ovoj posljednjoj generaciji modela RX Mazda posvetila najviše pažnje.

Čista ekskluziva - rotacijski motor

Tekst o Mazdi RX-8 jednostavno se mora započeti s motorom. Mazda još od 1967. godine koristi koncept rotacionog motora čiji je tvorac njemački inženjer Felix Wankel. Radi se o agregatu koji ima komoru umjesto klasičnih cilindara u kojoj se kreće veliki rotacioni klip (rotor). Rotor svojim kružnim gibanjem naizmjence otvara usisne i ispušne kanale. Rotacijski agregati zbog svoje su specifične konstrukcije kompaktniji, proizvode veću specifičnu snagu te imaju bolju iskoristivost. Pitate se onda kako to da rotacijski motori nisu potisnuli klasične Otto motore? Zato što su imali masu problema koje u ono vrijeme nitko nije htio rješavati…osim Mazde koja je jedina nakon NSU-ovog debakla s Wankel motorom zadržala ovu konstrukciju i kroz godine eliminirala seriju mana i tako ga dovela savršenstva. Jasno je kako Mazda sada niti ne pomišlja da nekom proizvođaču olako ustupi svoj dugogodišnji trud oko nečega što se nekad zvalo «propašću», a danas se zove zlatnom kokom! Zlatnom kokom?! Da, jer je model RX-8 kao i njezini prethodnici jedini automobil na svijetu s rotacijskim motorom i time je njegova ekskluzivnost pred drugim konkurentima zajamčena. Posljednja generacija ovog agregata nosi naziv RENESIS, a odlikuje se poboljšanim radom i većom specifičnom snagom zahvaljujući optimiziranom otvaranju usisnih i ispušnih grana. Agregat u RX-8 ima dvije komore, svaka radne zapremine od 654 ccm, koje u slabijem modelu razvijaju 192 KS pri 7000/min, a u jačem čak 240 KS pri visokih 8200/min. Interesantno je kako slabiji agregat razvija veći okretni moment od jačeg - 220 pri 5000/min naspram 211 Nm pri 5500/min. U odnosu na agregat iz modela RX7 ovaj je motor čak 30% lakši što se uz njegovo znatno pomicanje prema sredini vozila osjetno odrazilo idealnim rasporedom težine na prednjoj i stražnjoj osovini: 50 naprema 50.

Čista ekskluziva – Freestyle door system

Ako smo priču o samom modelu morali započeti s agregatom tada priču o izgledu posljednje generacije moramo započeti s vratima. Freestyle door system naziv je za zaista neobičan sistem ujedinjavanja prednjih i stražnjih vratiju. Najlakše ih je opisati kao «ormar princip», odnosno sistem sličan kao na posljednjem Rolls -.Royceu. Sličan, no ponovno originalan jer na RX-8-ici nema centralnog nosača. Što se tiče samog dizajna prema našem je mišljenju on genijalan, kako iznutra tako i izvana. Posebno se to odnosi na brojne detalje u obliku trokuta (prednja maska, mjenjač, otvori na sjedalima...) jer su napokon i japanci shvatili kako dizajnerski valja iskoristiti pravi dragulj koji se krije ispod poklopca motora, a za koji mnogi niti ne znaju...

Renesis - motor 2003. godine
Dokaz kako je Mazda zaista usavršila rotacijski princip motora od kojega unatoč problemima nije odustala stigao je ove godine. Naime, međunarodni žiri organizacije International Engine Of The Year Awards 2003. sastavljen od eminentnih europskih stručnjaka proglasio je Mazdin RENESIS motor najboljim motorom 2003. godine iako su mnogi predviđali kako će se borba voditi između etabliranih dobitnika poput BMW-a, Honde i Mercedesa. Uz to RENESIS je osvojio nagrade i u kategorijama za najbolji novi motor i u kategoriji motora od 2.5 do 3 litre.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
 

Fotografije s hrvatske prezentacije Mazde RX-8
Motor:roatcijski s dvije komore RENESIS 2x654 cm3
Snaga (kW/KS):141/192 @ 7000/min 177/240 @ 8200/min
Maksimalni okretni moment (Nm):@ 5000/min 211 @ 5500/min
Ubrazanje 0-100 km/h (s):7,2 6,4
Maksimalna brzina (km/h):223 235
Dimenzije dxšxv (mm):4435x1770x1340
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik