Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volvo V50
  Karavan sa stilom


Posljednji u nizu noviteta renomiranog švedskog proizvođača automobila je model V50. Riječ je o karavanskoj inačici modela srednje klase koji nastavlja uspješnim putem prethodnika – modela V40

Dizajn ovog automobila tipičan je za Volvo i ovaj automobil definitivno nećete pomiješati s nekim konkurentom. Samim time Volvo se svrstava u klasu tzv. premium proizvođača automobila koji kroz čitavu povijest njeguju tradicionalno oblikovanje automobila s jasnim dizajnerskim rješenjima izraženim u cjelokupnoj gami. V50 je sprijeda čistokrvni Volvo ili da budemo precizniji V50 je, poput i limuzinskog brata modela S40, gotovo preslika većeg modela S60. Bok je vrlo uspjelo riješen zahvaljujući protezanju linije s prednje maske sve do stražnjih svjetala čime je ostvaren i vrlo efektan pregib na karoseriji. Stražnji je kraj, prema mnogima, i najbolje izveden dio automobila i definitivno može konkurirati kao jedan od najljepših među karavanima.

Udobna i kvalitetna unutrašnjost

Što se tiče vanjskih dimenzija novi je model kraći za zanemarivih 2 mm (4514 mm) ali je zato porastao u ostalim smjerovima – 54 mm je širi te 27 mm viši. Samim time ponuđeno je više prostora u vrlo udobnoj i kvalitetnoj unutrašnjosti koja istovremeno ostavlja dojam kao da sjedite u za klasu većem automobilu. Posebnost modela, barem što se interijera tiče, definitivno je središnja konzola vrlo efektnog modernog dizajna i tzv. šuplje pozadine. Debljine je jedva dva cm, a time je stvoren i nov iskoristiv prostor «iza» nje. Moguće ju je naručiti u četiri varijante: osnovnu, zatim od tamnog drva, «aluminijsku» i na kraju, vjerojatno i najatraktivniju, prozirnu varijantu «Iced Aqua» kod koje se elektronika nazire ispod «kože». Detalj kojeg također nećete vidjeti u ostalim automobilima je smještaj kontaktne bravice – bliže centralnoj konzoli. Puno praktičnije rješenje od uobičajenog, a i estetski djeluje vrlo dobro. Jedino za što smatramo da je moglo biti bolje izvedeno jesu instrumenti koji djeluju pomalo siromašno iako s funkcionalne strane zaslužuju odličnu ocjenu jednako kao i fantastičan Dolby Prologic sustav druge generacije.

Moćna motorizacija

Motorizacija je onakva na kakvu smo i navikli kod Volva – moćna. Ponuda počinje 1.8 motorom najveće snage 125 KS. Slijede petero cilindraši 2.4 – 140 KS, 2.4i – 170 KS, te moćni T5 od 220 KS koji se serijski oprema šesterostupanjskim mjenjačem s opcionalnim pogonom na sve kotače putem Haldex sustava. Novi četveroclindrični dizelski motor 2.0D razvija 136 KS i 320 Nm okretnog momenta. Njegov mjenjač također ima šest stupnjeva, a tijekom godine stiže i ekološki filter čestica.

Vrhunska briga za putnike

I na kraju sigurnost. Možda smo time i trebali započeti predstavljanje ovog modela jer ipak je riječ o jednom Volvu, a što znači vrhunska briga za putnike. Novo patentirana frontalna struktura sastoji se od više deformacijskih zona što jamči sigurnosnu razinu jednaku onoj kao kod najvećeg modela u kući – S80. Dodajmo samo kako nas je širina oplate vratiju zaista iznenadila i vozač stvarno ima dojam kako upravlja vrlo moćnim i sigurnim automobilom. Kao posebnost valja istaknuti i novorazvijeni sustav IDIS (Intelligent Driver Information System) koji prepoznaje vozačevu aktivnost u vožnji te, u kritičnim situacijama, ukoliko je to potrebno anulira sve signale i ostalo što bi moglo smanjiti vozačevu koncentraciju poput telefonske zvonjave i dr.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Fotografije s prezentacije možete pogledati u našoj galeriji


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik