Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Renault Wind
  Vjetrovi pušu sa svih strana


Vjetrovi su odlika Volkswagenovih modela no izgleda da se Nijemci nimalo ne ljute na francuski pokušaj odgovora na njihov roadster Concept R.

U Ženevi je Renault predstavio vjerojatno budući mini roadster kao odgovor na sve veću ponudu u segmentu čija je glavna karakteristika prestiž. Nakon Volkswagena, koji također nikada prije nije sudjelovao u ovome segmentu, i njihove nedavno predstavljene studije Concept R i Francuzi su užurbano počeli pripremati svoju viziju malenog sportskog roadstera.

Prebogat teritorij

Ukoliko Wind uđe u serijsku proizvodnju tada mu posao neće biti nimalo lak . Mazda MX-5 neprikosnoveni je vladar ovog teritorija i uz Mercedes SLK, Audi TT, MG F, Toyotu MR i još poneke modele ne ostavlja previše prostora ostalima. Naime, sve su to izuzetni automobili, svaki uz svoje ime veže određenu jedinstvenu karakteristiku, tako da novome modelu posao neće biti nimalo lak. Barem ne u početku… No ukoliko se na tržište izađe s opakim izgledom, kako vanjštine tako i unutrašnjosti, izvrsnim dinamičkim osobinama i napose kvalitetom sve je moguće.

Dizajn je…

No, izgled koncepta Wind ipak nije toliko magnetno privlačan koliko se očekuje. Istina, hrabar je to minimalistički dizajn ali ne i dovoljno očaravajući. Dapače, poneki od novinara na Ženevskom su salonu Wind nazivali i ružnim. Mi nećemo biti toliko otvoreni ali ćemo definitivno Renaultu savjetovati promjenu prednjeg dijela ukoliko se ikada odluče na serijsku proizvodnju. Naravno, nije sve tako crno te Wind zaslužuje sve pohvale na račun tzv. valovitog dizajna karoserije u kojoj kabina djeluje poput malene, iznimno čvrste kupole. Ona je u cijelosti presvučena kožom blage smeđe boje. Sjedala su vrlo lagane i prozračne konstrukcije, a volan i pedale se automatski pomiču kada se vrata otvore. Interesantno rješenje predstavlja treće sjedalo jer Wind je 2+1 roadster. Centralni dio iza sjedala vrlo se lako može pretvoriti u pomoćno treće sjedalo. Unatoč prilično kompaktnim dimenzijama (3.87 metara dužine što je samo 10 cm duže od Clia) Wind je iznenađujuće prostran.

Vjetar u RenaltSportu?

Wind je danas još daleko od serijske proizvodnje. On je predstavljen kao svojevrsni odgovor VW-u i sada je pred njim zadaća osluškivanja noviteta uvijek gladne publike. Ukoliko Wind dogura do serijske proizvodnje tada je vrlo vjerojatno kako će se proizvoditi u pogonima RenaultSport, divizije koja trenutno radi dva vruća kompakta - Clio Sport i Megane Sport. No RenaultSport ipak nam je svima ostao u sjećanju prvenstveno po ultra sportskom modelu – Spyder. Spyder je stvoren kao trkaći automobil koji je tek naknadno evoluirao u cestovni model (ukoliko se to tako može nazvati) i zaista predstavlja nešto posebno. Njegove dinamičke karakteristike bile su izvanredne, a i izgled je bio, ukoliko ne lijep, onda definitivno poseban i originalan. Sve su to detalji koje nikao ne bi trebalo zanemariti ukoliko će Wind ipak u serijsku proizvodnju.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik