Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Lexus GS
  Japanska perfekcija


Interijer novog lexusa je genijalan. Prekrasno drvo, odlično integrirani metalni dijelovi i koža koja pokriva većinu unutrašnjosti.

Lexus je na ovogodišnjem Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu predstavio svoju treću generaciju luksuzne sportske limuzine. Nazvavši ga ''jednim od najnaprednijih automobila današnjice'' Danny Clemens, podpredsjednik grupacije Lexus i generalni direktor, otkrio je novog Lexusa GS. Novi Lexus GS predstavlja novi smjer u dizajnu i nove dosege u performancama ovog toyotinog premium branda, koji će ući u borbu za tržište sa automobilima poput BMW-a serije 5, Jaguara S-Type, Mercedesa E-klase i sl.
Ovim modelom Lexus je najavio novi smjer u svom stylingu koji će utjelovljivat ideju sportske i strastvene limuzine visoke kvalitete.

Izvana ništa revolucionarno

Iako cijeli oblik i prednja svjetla uvelike podsjećaju na model koji je upravo na tržištu, ipak se radi o novom pristupu dizajnu u Lexusu. Na američkim chatevima za fanove Lexusa čak se mogu naći i oni koji se kunu da više Lexus kupovat neće. Bez obzira na kvalitetu u koju su se godinama sami uvjeravali novi dizajn jednostavno ne mogu progutati.
Novi model je malo duži automobil, točnije 4,5 cm više međuosovinskog razmaka i tek centimetar ukupne dužine. Sportskijeg izgleda, dugačke i spuštene haube koja cijeli automobil čini naizgled nižim i agresivnijim. Prilagodljiva prednja svjetla (AFS - Adaptive Front Lighting System), koja prate pokrete volana te tako osvjetljavaju tamne zavoje, dio su opreme nove lexusove uzdanice. Sama maska pomalo podsjeća na Mazdu6, što ne treba čuditi s obzirom na uspjeh mazdinog novog pristupa dizajnu. Linija krova, prema natrag, je dosta zaobljena, spuštena i izdužena tako da novi GS zbog dugačkog stražnjeg stakla i kratkog poklopca za prtljažnik izgleda više kao hatchback nego kao limuzina (sedan).

Iznutra prelijepo

Interijer novog lexusa je genijalan. Prekrasno drvo, odlično integrirani metalni dijelovi i koža koja pokriva većinu unutrašnjosti. Upravljača ploča je podijeljena u tri velika kruga, u kojima su raspoređeni brzinomjer, obrtomjer i indikator temperature i benzina, putno računalo i ostale sitnice, koji ovoj profinjenoj limuzinskoj unutrašnjosti daju dodir sportskog.
Standardna oprema uključuje audio-sustav sa deset zvučnika. Pametni pristup (SmartAccess system) koji omogućava otključavanje i paljenje automobila bez upotrebe ključa.
U dodatnu oprema spada zasebna regulacija klime za prednja sjedala, te navigacija na čiji zaslon je spojena i kamera za pomoć pri parkiranju.

Sigurnost - najviše noviteta

Sigurnost je bila na listi prioriteta pri stvaranju novog GS-a. Za sigurnost putnika brinu se prednji zračni jastuci sa varijabilnom snagom opremljenim senzorima koji procjenjuju koji stupanj napuhanosti najbolje odgovara snazi sudara. Tu su još zračne zavjese te zračni jastuci za koljena kod vozača i suvozača.
Novi GS u standardnoj opremi ima i VDM (Vehicle Dynamic Menagment) koji se brine za kontrolu putanje automobila. Ovaj sistem nove generacije može predvidjeti početak proklizavanja te mu to omogućava da reagira brže i efikasnije nego današnji VSC (Vehicle Skid Control). VDM kombinacijom kočenja i regulacijom gasa (throttle control) pomaže u ispravljanu putanje.
Također se među standarnom opremom nalazi i AVS (Adaptive Variable Suspension) ili Varijabilni Prilagodljivi Ovjes koji omogućava vozaču da izabere između četiri mogućnosti od normal do sport, kako bi prilagodio auto uvjetima na cesti i stilu vožnje. Tu je još i automatski nadzor pritiska u gumama TPS (Tyre Pressure Monitoring system). A u dodatnoj opremi se nalazi radar PCS (Pre-Collision System) koji otkriva prepreke pred automobilom. Nakon što otkrije prepreku obrađuje dostupne podatke od brzine pa do udaljenosti prepreke i sl. Kada izračuna sve što se izračunati da, PCS proračunava je li sudar neizbježan te potom unaprijed zateže pojaseve i istovremeno priprema sustav za pomoć pri naglom kočenju za maksimalno kočenje.

Ispod poklopca – snaga

Novi Lexus GS će biti dostupan u dvije verzije. Lexus 300 će pokretati novi 3.0 6V motor sa 245 KS i 310 Nm okretnog momenta. GS 430 će imati današnji 4.3 litreni V8 agregat sa 300 KS i okretnim momentom od 440 Nm. Oba modela imaju stražnji pogon i novi 6-brzinski automatski mjenjač. Lexus GS 300 će čak biti dostupan sa pogonom na sva četiri kotača, a GS 430 će imati za standard 18-inčne gume.

I na kraju...

Sve štio smo rekli o novom lexusu svrstava taj automobil u vrhunske automobile današnjice. Ali reći da je najnapredniji, u današnjem svijetu gdje se svaki dan smišlja nešto novo, je hrabra izjava, pogotovo kad auto neće izaći na tržište još godinu dana. Cijena novog GS-a još nije poznata jer će tek sljedeće godine krenuti prodaja u Sjevernoj Americi a za Europu datum početka prodaje nije još poznat.

Goran Topić,© www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik