Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Ford Focus C-MAX
  Sportski monovolumen


Zbog dobre preglednosti, upravljanja i agilnosti, C-MAX se odlično snalazi na lokalnim cestama, ali ni vožnja po gradu mu nije problem.

C-MAX je prvi fordov kompaktni monovolumen srednje veličine. Automobil se vozi kao Focus jer to zapravo jest Focus. Focus C-MAX je bio zvijezda Fordovog štanda na salonu automobila u Ženevi 2003. godine, a kod nas je stigao 2004.

Focus Maximus

Iako nosi ime Focus, ovo je potpuno novi automobil. Ford je uzeo odličan temelj – bazu budućeg nasljednika Focusa – i na njemu napravio monovolumen C-MAX.
Automobil se oslanja na dobra vozna svojstva; dobru upravljivost, dobro držanje ceste i dobre kočnice. Prema tim svojim karakteristikama automobil je dobio i ime. «C» u imenu znači udobnost, sigurnost i kontrolu (Comfort, Comfidence i Control), a MAX znači da su sve te njegove odlike podignute na najvišu razinu, odnosno do maksimuma.
Za udobnost su zaslužna ergonomska i dobro dizajnirana sjedala koja pružaju dobru bočnu potporu za tijelo, i obilje prostora za noge. Automobil još posjeduje dvostupanjske prednje zračne jastuke, bočne zračne jastuke i bočne zračne zavjese, te izbor od dva vrhunska Sony audio sustava.
Za razliku od nekih konkurenata, Focus C-MAX ima konfiguraciju pet sjedala. Ford naglašava da rijetki vozači imaju potrebu za prijevozom sedam putnika, a takva koncepcija smanjuje komfor u odnosu na vozila sa pet sjedala. C-MAX ima pet prostranih sjedala, no ukoliko straga sjede dvije odrasle osobe, fleksibilni Comfort Seat sustav pruža još više prostora – u stilu avionske «business klase».
Dobra kontrola i sigurnost nad automobilom postignuta je njegovom predvidljivošću i stabilnošću, upravljivošću i držanjem ceste, te dobrom preglednošću i kočnicama. Od opreme, ABS je standardan za sve modele, a pomaže mu i mehanička pomoć pri naglom kočenju i opcijski ESP.

Vladar na autocesti, spretan u gradu

Pri ulasku u prostrano vozilo prvi osjećaji su hladni, no nakon prvih nekoliko kilometara osjećate lakoću vožnje i da na svaki pokret dobijete povratnu informaciju. Usprkos veličini vozila i visokom položaju sjedala, osjećaj vožnje nas je oduševio. Očekivali smo vožnju u stilu kombija, no upravljanje C-MAX-om je izvrsno. Automobil ne zna za podupravljivost, vozilo se ukopava i potpuno poslušno prolazi kroz zavoje. Visoki pak položaj sjedenja nije mana, već pruža odličnu preglednost na sve strane za što su zaslužni i veliki prozori. Zbog dobre preglednosti, upravljanja i agilnosti, C-MAX se odlično snalazi na lokalnim cestama, ali ni vožnja po gradu mu nije problem. Pri vožnji autocestom automobil se ponaša stabilno, a navedena preglednost koristi pri obilaženju i/ili pretjecanju drugih vozila. Do brzine od 160 km/h automobil se vozi kao limuzina, a pri malo većim brzinama treba biti oprezniji i koncentriraniji.

Dizajn

Pri izradi automobila osim brige o stabilnosti vozila, očito se brinulo i o dizajnu. C-MAX je kao prototip prikazan 2002. godine, a prilikom probnih vožnja dobili smo pozitivne reakcije ljudi u prolazu i opće ocjene da je automobil lijep. Očito je da C-MAX izgleda nenametljivo, ali da je privlačan i da će njegov izgled ostati svjež nekoliko godina. Sama karoserija ima zavidan koeficijent otpora zraka od 0,29. Prednji farovi i žmigavci nalaze se u ostakljenom sklopu i imaju najnoviju generaciju svjetala sa dvostrukom zrakom. Istu tehnologiju imaju i svjetla za vožnju unazad.

Odlični motori

U ponudi su dva dizelska motora, novi 1.6 Duratorq TDCi sa 109 KS i 240 Nm okretnog momenta, i 2.0 Duratorq TDCi sa 135 KS i 320 Nm okretnog momenta.Kupci vjerni benzinskim motorima mogu birati između tri agregata 1.6-litrenog sa 100 KS, 1.8-litrenog sa 120 KS i 2.0-litrenog sa 145 KS. Bez obzira koji se agregat odabere, benzinski ili najslabiji dizel, automobil je dovoljno agilan za ugodnu vožnju.

Danijel Vukušić, © www.vidiauto.com

Fotografije s prezentacije možete pogledati u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik