Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mercedes CLK DTM AMG
  Istinski trkač


Sama oznaka DTM u nazivu nije upotrijebljena kako bi se dotični model distancirao od ostalih CLK modela po optičkim detaljima. Ne, ona je ovdje iz čisto drugačijeg razloga – riječ je o istinskom trkaču spremnom za trkaću stazu

Pravo umijeće znalci pokazuju upravo na trkaćoj stazi. Mercedes-Benz je tamo od samih početaka, a za nabrajanje svih lovorovih vijenaca koji su završili oko vrata njihovih pilota vjerojatno ne bi bila dovoljna cijela jedna knjiga. Na našim stranicama redovito možete pratiti sve sportske novitete iz ove kuće i, nije to uopće tajna, uvijek smo iznova oduševljeni nekim specijalnim modelom koji jednostavno pojede konkurenciju. A model koji vam ovdje predstavljamo zaista je nešto posebno - riječ je o istinskom trkaču s kojim nakon što ste odbacili djecu u školu možete bez imalo razmišljanja otići na trkaću stazu. Da, za razliku od ultra racera CLK-GTR-a koji, ruke na srce, sa serijskim modelom dijeli tek farove i masku, u ovoj drugoj ediciji coupea direktno deriviranog s trkaće staze možemo čak govoriti o velikoj sličnosti sa serijskim CLK-om. Izuzmemo li modificirani prednji odbojnik s razjapljenim raljama za usis svježeg zraka koji je zaista esencijalan (o tome nešto niže), pojačanim pragovima s pripadajućim blatobranima i također bitnim otvorom ispred stražnjih kotača, optimalno pozicionirano stražnje krilo i velike naplatke prolaznik bi se mogao kladiti kako je riječ o nekom od njemačkih tuning kreacija…bez velikih majstorija pod poklopcem motora. No onda bi se taj isti prolaznik, ukoliko je mali bolji poznavatelj, mogao upitati a čemu ti silni otvori. Odgovor daje Hans-Werner Aufrecht. Tko? Upravo Hans :), jedan od utemeljitelja dobro nam znanog AMG-a. Naime, njegova je firma glavni krivac za ovo što upravo čitate. Kako? Ovako, HWA od Mercedesa dobiva golu karoseriju koju dalje dinamički usklađuje s ogromnim potencijalom motora.

582 KS u CLK-u

Svi oni neserijski CLK detalji napravljeni su od laganih super čvrstih ugljičnih vlakana. Cijeli je automobil šest centimetara niži, ovjes su podesili profesionalni DTM vozači, a za optimalnu trakciju brine se zatvarač diferencijala. Kočioni diskovi impozantnih dimenzija lako su uočljivi unutar isto takvih naplataka – sprijeda dimenzija 255/35-19 te straga 285/30-20. U svrhu optimalne raspodjele težine akumulator, spremnik tekućine za pranje stakla i dodatni 30-litarski rezervoar pomaknuti su straga. Najluđi detalj cijelog automobila definitivno je motor. Stari dobri V8 s Kompressorom i Intercoolerom razvija čak 582 KS pri 6100/min uz ogromnih 800 Nm okretnog momenta! Mjenjač je, jasno, automatski s mogućnošću mijenjanja putem komandi na volanu. Ubrzanje od 0-100 km/h 1748 kg teškog automobila traje samo 3.9 sekundi dok je maksimalna brzina, zbog pneumatika, ograničena na 320 km/h! Dovoljno?

Samo stotinu raketa

Interijer je također maksimalno prilagođen izvanrednim performansama. Naime, s ovakvim se vrijednostima normalni vozači rijetko susreću i stoga bi bilo dobro da vlasnici u automobil ne ulaze punih želuca. Sve sile, naprezanja i udarce trebala bi olakšati specijalna školjkasta racing sjedala s dvostrukim pojasevima preuzeta iz trkaćih modela. Tu je i mali volan presvučen posebnim materijalom, također po uzoru na «borca iz DTM-a». Sve u svemu vožnja CLK DTM AMG-a po gradu više nalikuje vožnji rakete po cesti dok stvari sjedaju na svoje mjesto jednom kada raketa sleti na trkaću stazu. Sve to raketa može činiti u vašim rukama ukoliko imate 235.480 Eura (cijena u Njemačkoj) i ukoliko ste dovoljno brzi i, naravno, simpatični Mercedesovim bossovima jer ipak je riječ o mini seriji od samo stotinu primjeraka.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
Motor:V8
Obujam (cm3):5439
Snaga (kW/KS):428/582 @ 6100/min
Maksimalni okretni moment (Nm):800 @ 3500/min
Ubrzanje 0-100 km/h (s):3,9
Maksimalna brzina (km/h)320
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik