Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Karmann Ghia
  Dobitna kombinacija


Danas je Ghia postala rijedak automobil, a kada ju ugledate to će gotovo uvijek biti odlično očuvan ili restauriran primjerak s nedvojbeno nasmiješenim vozačem jer ovaj se poseban automobil cijeni i voli zauvijek…

Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća svijet se počeo oporavljati od Drugog svjetskog rata. Na tržištu automobila tada su vladali dosadni ali svakako funkcionalni automobili. S boljim standardom raste i želja za boljim proizvodima, jasno i boljim automobilima. Buba i njena izvedenica Transporter Bully su tada jednostavno bili zakon na europskom kontinentu no u oporavljenom Volkswagenu razmišljaju i o posebnom, nekonvencionalnom modelu, tzv. graditelju imidža. Morao je to biti poseban automobil, potpuno drugačiji od Bube, iako napravljen na njenoj platformi, koji bi odgovarao posebnoj klijenteli željnoj isključivo automobila za uživanje.

Stari prijatelji – Karmann i Ghia

Zanimljiva je priča o nastanku tog VW-ovog «image maker» modela. Gospodin Nordhoff, čelni čovjek VW-a u to vrijeme obratio se Dr. Wilhelmu Karmannu iz grada Osnabrucka s kojim je već uspješno surađivao na projektu Buba Cabrio. Karmann se odmah bacio na posao no Bubina mu je platforma stvarala velike probleme. Ona je bila zamišljena za, ajmo reći, sve modele samo ne za jednog sportaša. Očajni Karmann na jednom salonu predlaže Ghiji posao izrade sportskog dizajna za njega, jasno bez znanja VW-a. Ghia je naravno bila počašćena takvim poslom, jer VW kao jedan od najjačih proizvođača u Europi jamči i svijetlu budućnost. Sve Ghijine snage radile su na tajnom projektu pa su čak, bez znanja Karmanna, došli i do Bubine platforme. Kada je posao bio gotov pozvali su Karmanna koji je pak očekivao crteže i eventualno glinene modele da bi ostao šokiran ljepotom pravog 1:1 prototipa. Prototip je u tajnosti pod okriljem noći transportiran iz Torina u Osnabruck gdje ga je Karmann sakrio na kraju hodnika kako ni njegovi zaposlenici ne bi doznali o čemu je riječ. Jasno, kada je Nordhoff ugledao automobil mogao je samo reći bravo, ne lamentirajući što je Karmann angažirao Ghiu. 1955. godine prvi Volkswageni Karmann Ghie silaze s proizvodne trake u njemačkom gradu Osnabrucku.

Snagu nadoknađuje dizajn

Reakcije publike i novinara su bile i više nego dobre. Prekrasan dizajn i ručna izrada privlačili su poput magneta. No jedna je stvar ipak nedostajala – adekvatne performanse. Naime, VW je pogriješio odlučivši u jedan, slobodno možemo kazati ekskluzivan sportski automobil, ugrađivati «običan» motor iz Bube. Riječ je o 36 KS snažnom bokseru koji nikako nije odgovarao sportskom predznaku. No izgled je ipak bio djelovao poput magneta što potvrđuju i prodajni rezultati – u prvoj je godini prodano više od 10.000 jedinica. Nekoliko godina kasnije stiže i cabrio verzija i tada prodaja raste na 18.000 jedinica. Te se brojke povećavaju sve do kasnih šezdesetih i rekorda od čak 33.000 jedinica. Posljednji je primjerak VW proizveo 1974. godine kada na mjesto legendarne Karmann Ghie stupa model Scirocco.

Zauvijek!

Karmann Ghia definitivno je jedan od najljepših automobila u povijesti. 1969. godine proglašena je jednim od najljepših proizvoda na svijetu, a u lipnju 1972. godine američki ju je Car and Driver magazin stavio uz bok s renomiranim sportašem Porscheom Speedsterom. Danas je Ghia postala rijedak automobil, a kada ju ugledate to će gotovo uvijek biti odlično očuvan ili restauriran primjerak s nedvojbeno nasmiješenim vozačem jer ovaj se poseban automobil cijeni i voli zauvijek…

Luka Lukčić,© www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik