Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Rolls-Royce 100 EX
  Sretan mi rođendan!


Na najbolji je način automobilska ikona proslavila stotinu godina svog postojanja. Kao poklon samome sebi Rolls je proizveo fantastičan automobil koji ujedno odašilje jasnu poruku: Rolls-Royce je ponovno moćan!

Priča o Rolls-Royceu je poput priča iz bajki. Dva velikana automobilske industrije Charles Stewart Rolls i Frederick Henry Royce svoj su san pretvorili u stvarnost. A njihov je san od samih početaka bio proizvesti po svemu izuzetan automobil, točnije najbolji automobil na svijetu. Danas, stotinu godinu od osnutka, gospoda Rolls i Royce bila bi nedvojbeno zadovoljna. Iako prije samo desetak godina situacija i nije bilo toliko sjajna njemački je BMW posrnuli brod uspio vratiti na pravi kurs.

Experimental Car

Phantom, prvi moderni Rolls-Royce napravljen pod dirigentskom palicom Nijemaca, izvrsno je pogođen i nimalo ne odaje kako je stara aristokratska britanska marka postala dio njemačkog carstva. A upravo su Nijemci zaslužni za ovo što danas gledate – Rolls-Royce 100EX. Naime, u Műnchenu su itekako svjesni važnosti institucije kakva je Rolls-Royce, a stogodišnjica je nešto što u takvom slučaju zaslužuje poseban tretman. Na kraju krajeva eksperimentalni modeli su oduvijek bili važan dio Rolls-Royceove filozofije izrade automobila. Posebice se to odnosi na RR-ovo zlatno razdoblje između 1919-1957. godine. EX (Experimental) u imenu modela nije, dakle, nikakva novost za Rolls-Royce. Oni su se od koncepata razlikovali tako što su bili mnogo funkcionalniji, laički rečeno stvarniji, a to je bio i jedini način kako da perfekcionist Henry Royce testira nove sustave i ugrađene komponente.

South Cali

Čak devet mjeseci trajala je razvojna faza ovog jedinstvenog modela. U Njemačkoj? Ne, već u sunčanoj južnoj Kaliforniji, tamo odakle i dolazi poveća skupina vlasnika ekskluzivnih Rolls-Roycea. Naime, u Kaliforniji je smješten BMW-Studio Designworks gdje eminentni eksperti razvijaju nove modele od samih početaka. Na čelu tima bio je šef dizajna u Rolls-Royceu gospodin Ian Cameron. Pred ekipom je stajala jasna zadaća – istovremeno ponuditi savršen moderan koncept uz svesrdnu implementaciju klasičnih elementa iz prebogate povijesti aristokratske marke. Forma - cabriolet. Zadatak nije bio nimalo lak no za stručnjake kakvi su u Kaliforniji bio je to pravi izazov.

Retro styling

Kao glavna retro misao vodilja poslužio je model Phatnom II Convertible iz 1931. godine, a sličnost ovih dvaju automobila gotovo je nevjerojatna. Iznimno dugačak poklopac motora, visoka bočna silueta, malen vjetrobran i kratka stražnjica koja se blago spušta prema dolje detalji su koji, 100EX je to definitivno potvrdio, su bili i ostaju čisti klasik automobilskog dizajna. 100EX je kraći od Phantoma za 165 mm te 71 mm niži no to nimalo ne umanjuje njegovu grandioznu pojavu. Vrata se poput starih predratnih automobila i poput aktualnog Phantoma otvaraju na «krivu» stranu, međutim, detalj je to koji modernom Rolls-Royceu jamči uvijek važnu originalnost. Ona su ujedno dovoljno velika za nesmetan ulazak putnika i na prostranu stražnju klupu. Interijer je također izveden u retro stilu, posebno u oči upada genijalno dizajniran volan s tri kraka, a korišteni materijali, razumljivo, najviše su kakvoće. Unikatna vanjska boja Dark Curzon i 21-inčni aluminijski naplaci u Meteor Silver boji detalji su koji stavljaju točku na i.

9.0 V16!

Za pogon ovog impozantnog admiralskog broda zadužen je devet (!) litreni V16 motor s čak 64 ventila. Jasno, koncepcija je išla u smjeru atmosferskog motora jer se isti pokazao izvrsnim u Phantomu. Mjenjač je gospodski. Automatski, naravno. Podvučemo li, 100EX je definitivno jedan od najboljih konceptualnih automobila u posljednje vrijeme. Pravi rođendanski poklon i zaista je šteta što nikada neće ugledati serijsku proizvodnju… No, kako je riječ o Experimental Caru mi smo ipak optimisti i vjerujemo kako sav trud i znanje ipak nije uzaludno. Na kraju krajeva, eksperiment s publikom je definitivno uspio!

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik