Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Manta
  Neman


1970. godine Opel je predstavio automobil zanimljivog izgleda i još zanimljivijeg imena. Nastala kao konkurencija Ford Capriju Manta je morala poput neobične ribe po kojoj je dobila ime izazivati isti efekt. I uspjela je.

U Rűsselsheimu, Opelovom sjedištu u središnjoj Njemačkoj, zadovoljno trljaju ruke. Prodaja njihovih modela Kadett, Ascona i Rekord ide prilično dobro, tvornice rade punim kapacitetom, zapošljavaju se novi ljudi, sve je kako treba no nekima u Rűsselsheimu vrag ipak ne da mira… a vragu je ime Ford Capri.

Morska neman

Da, Fordov super uspješan koncept sportskog automobila za mase bio je trn u oku mnogima pa tako i bossovima u Opelu. Jer stvar je bila prilično jasna – Capri se odlično prodavao. Opel je morao reagirati i to brzo. Već 1970. godine predstavljen je automobil zanimljivog izgleda i još zanimljivijeg imena. Manta, kraljica dubina, jedan od najneobičnijih morskih stvorenja definitivno ulijeva strahopoštovanje već na prvi pogled. Isti je efket tražio i Opel. I uspio je! «Opasno» agresivan prednji s blago smrknutim pogledom, dvostruki farovi, odlično pogođena coupe forma s linijom krova koja se spušta do decentnog spojlera, rješenje slično onome na legendarnom Ferrariju 250 GTO Vidiauto Klasika. A kad smo kod Ferrarija valja spomenuti i atraktivna dvostruka svjetla straga. Opel je ponudio raznovrsnu paletu motora. Ponuda je počinjala 1.2 litrenim motorom snage 60 KS preko 1.6 motora snage 75 KS sve do 1.9 motora s dvije verzije: od 90 KS i top-model najveće snage 105 KS. Mehaniku, ovjes i dobar dio ostalih komponenata Manta je preuzela od sestrinskog modela Ascona i ta dva modela ubrzo postaju hit. Do kraja proizvodnje serije A, dakle do 1975. prodano je milijun primjeraka (498.553 modela Manta), od toga je većina završila na USA tržištu.

I CC model

Iste godine stiže, nama Hrvatima mnogo poznatija, Manta B. Potpuno promijenjen prednji kraj s kockastim farovima, veće staklene površine i ostali detalji donijeli su Manti nov izgled koji, ipak, po mnogima nije uspio zasjeniti agresivnu liniju prvog modela. Promjene tehničke prirode išle su u smjeru boljih voznih karakteristika pa je novi model predstavljen s proširenim tragom kotača i drugačije postavljenim amortizerima. Ponuda motora nije donijela ništa novo i kupci su, razumljivo, tražili Opelovu reakciju. Nisu trebali dugo čekati jer 1977. godine Opel umjesto 1.9 litrenog motora predstavlja 2.0 s Bosch 1-Jetronic sustavom. 110 KS je bila nova referenca. Krajem 1978. Opel nadopunjuje ponudu još jednim novitetom – Manta CC. CC, odnosno Combi-Coupe ustvari je bio skraćeni model, ipak ne toliko atraktivan kao veći brat. U ožujku 1981. u Ženevi Opel predstavlja Mantu 400, rally model čije je ime govorilo o samoj namjeni – izradi 400 primjeraka za potrebe homologacije. 2.4 litreni motor s 16 ventila najveće snage 144 KS značio je u ono vrijeme samo jedno – silovite performanse. I dan danas Manta 400 predstavlja istinski predmet želja.

Ogroman uspjeh

Vrijeme donosi svojstvene detalje pa tako od 1982. Manta postaje dostupna i sa stražnjim spojlerom i još ponekim sportskim detaljem. Polovicom osamdesetih uslijedio je i posljednji redizajn kojim je Manta ponovno dobila okrugla prednja svjetla. Sveukupno je proizvedeno čak 557.883 komada Manti B .Priča o Manti završena je velikim slavljem 28. lipnja 1988. godine kada je u GM-ovoj tvornici u Antwerpenu s proizvodne trake sišao posljednji model. Doduše, priča o Manti još nije završena jer u svijetu je pozamašan broj Manta-klubova koji ovaj automobil slave poput svetinje, a ni nama Hrvatima nisu baš strane kojekakve prerade kultnog njemačkog automobila.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Slika sasvim gore: Manta B iz 1977. godine

Slika dolje lijevo: Manta A (prve serije) iz 1973. u GTE/E izvedbi

Slika dolje sredina: Manta B (od 1975) je izgubila atraktivna okrugla stražnja svjetla

Slika dolje desno: Od 1981. Manta sudjeluje u svjetskom prvenstvu u Rallyju
Proizvodnja:1970-1988.
Motor:R4, 1897 ccm
Snaga (kW/KS):44/75 @ 4800/min
Maksimalni okretni moment (Nm):132 @ 2200/min
Maksimalna brzina (km/h):150
Dimenzije dxšxv (mm):4455/1670/1330
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik