Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroën C4
  Povratak velikim inovacijama


Na Auto salonu u Parizu 2004. Citroën će predstaviti novi C4, automobil čije su prve službene slike i podatci svjetlo dana ugledali danas. Nasljednik Xsare biti će ponuđen u dvije izvedbe, kao limuzina i coupe, s brojnim inovativnim, i ponekim revolucionarnim rješenjima.

C4 u limuzinskoj i C4 u coupé izvedbi imaju snažan i specifičan stil: limuzina posjeduje zaobljene linije, dok coupé krase oštrije linije. Posebnost coupea je iznimno agresivan stražnji dio sa velikim spojlerima. Oba vozila dijele glatke i fluidne linije koje omogućuju izuzetnu aerodinamičnost, jednu od tradicionalnih Citroënovih vrijednosti. Oba vozila imaju koeficijent otpora zraka 0,28 – najbolji u segmentu – što rezultira nižom potrošnjom goriva i smanjenom emisijom C02. S velikodušnim unutrašnjim prostorom oba automobila nude povećanu udobnost putnicima.

Revolucionarni upravljač

C4 posjeduje iznimnu unutrašnju udobost zahvaljujući nizu inovativnih detalja dizajniranih kako bi vožnju učinili jednostavnijom i opuštajućom. Oni između ostalog uključuju višenamjenski upravljač s fiksnim središnjim dijelom dizajniran kako bi unaprijedio udobnost i pomagao u vožnji. Ovo je prvi puta da neki proizvođač ovakvo rješenje upotrebljava na serijskom automobilu, te tako Citroën i dalje s pravom nosi «titulu» jednog od najinovativnijih proizvođača na svijetu.
Višenamjenski upravljač s fiksnim središnjim dijelom okuplja glavne funkcije za pomoć u vožnji (tempomat, regulator brzine) i udobnost (audio sustav, telefon...). Postavljeni su u središtu upravljača za poboljšanu ergonomiju i jednostavan pristup. U pogledu sigurnosti, prisutnost fiksnog dijela na volanu predstavlja velik korak naprijed zato jer omogućava integriranje zračnog jastuka koji je odlično prilagođen vozačevoj morfologiji.
Prozirna ploča s instrumentima, smještena centralno, pokazuje informacije na prozirnoj ploči koja propušta svjetlost. Kontrast ekrana automatski se prilagođava uvjetima svjetlosti u unutrašnjosti vozila kako bi omogućila optimalnu čitljivost u svim okolnostima.
Svi ovi detalji stvaraju opuštenu atmosferu u vozilu koja je dodatno osnažena detaljima poput, osvježivača zraka savršeno uklopljenog u stil vozila ili višeslojnim bočnim prozorima za veću akustičnu udobnost.

Iznimno bogata oprema

C4 također raspolaže brojnim modernim i praktičnim funkcijama za pomoć u vožnji. Upozorenje za nenamjerno prelaženje crte donosi značajan napredak u pogledu sigurnosti. Sustav djeluje na autocestama ili glavnim prometnicama i upozorava vozača ukoliko je automobil prešao ravnu ili isprekidanu liniju. Zakretni Xenonski farovi s dvostrukom funkcijom, funkcija koja je obično rezervirana za vozila višeg segmenta, pojavljuju se na C4. Radi se naime o farovima koji prate smjer vožnje, a upravo ta funkcija je povijesno vezana uz Citroen jer je ovaj proizvođać još davno, na DS-u, kao prvi na svijetu predstavio ovo rješenje. Doduše, u mnogo primitivnijoj izvedbi. Udobnost u vožnji povećana je s tempomatom i sustavom za upozorenje na niski pritisak u gumama – dvije funkcije rijetko viđene u ovom segmentu.

Bolji na drugačiji način

Već od samog lansiranja, C4 nudi razne motorizacije : pet benzinskih motora od 1.4i 16 V do 2.0i 16 V koji razvijaju od 90 do 180 KS i tri nove generacije dieselskih HDi motora koji razvijaju od 92 do 138 KS. Većina motora na C4 već zadovoljava normu Euro IV. Štoviše, sa C4 Citroën povećava ponudu svojih vozila opremljenih s filterom čestica (FAP). Ova tehnologija je već ugrađena u više od 150 000 vozila Citroën u svijetu i upotpunjava prednosti motora HDi u pogledu zaštite okoliša.
Prema viđenome jesno je kako se u kompaktnoj klasi pojavio novi veliki igrač. Ovaj automobil se pomalo vraća tradicionalnim vrijednostima Citroena, te tako pokušava biti drugačiji od drugih i bolji na drugačiji način. Kada je Citroen u pitanju kupci su oduvijek bili spremni prihvatiti takav drugačiji način, pa smo sigurni da ni kod C4 uspjeh neće izostati.

Dubravko Kolarić, © www.vidiauto.com
Motor:1.4 16V - 2.0 16V; 1.6 HDI - 2.0 HDI
Snaga (KS):90-180; 90-138
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik