Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Hyundai Tucson
  Moderan i vrlo prihvatljive cijene


Pri osmišljavanju Tucsona ideja Hyundaievih dizajnera bila je ujediniti prednosti monovolumena, limuzina i terenskih vozila, i upakirati ih u dizajn privlačan mladima

Potaknut velikom gladi za SUV vozilima svih veličina, Hyundai je kupcima odlučio ponuditi novo SUV vozilo koje je za jedan broj manje od modela Santa Fe. Tucson bi dakle trebao ukrasti velik dio tržišnog kolača konkurentskoj Suzuki Grand Vitari, Hondi HR-V i Toyoti RAV4, a neskrivena nadanja Hyundaia su da Tucson izbije na čelo klase. To i nije tako nemoguće jer Tucson ima nekoliko aduta: bogata oprema, niska cijena, prostranost i dobri motori.

Mini Santa Fe

Pri osmišljavanju Tucsona ideja Hyundaievih dizajnera bila je ujediniti prednosti monovolumena, limuzina i terenskih vozila, i upakirati ih u dizajn privlačan mladim ljudima. Izgledom, automobil prilično liči na Santa Fe i jednako je privlačan i simpatičan, no modernijih i nešto manje zaobljenih linija. Svi modeli serijski posjeduju aluminijske naplatke, dvostruku ispušnu cijev i zaštitne (ukrasne) bočne obloge koje automobil čine vrlo atraktivnim. Unutrašnjost je na visokoj razini, moderno koncipirana i solidne kvalitete. Iako se Tucson po vanjskim dimenzijama smjestio u sredinu klase, njegova unutrašnjosti je za nekoliko centimetara veća nego kod konkurenata. Po uzoru na monovolumene, sjedala je moguće jednim potezom poluge preklopiti, te se tada nalaze u razini prtljažnika, a stražnja je moguće i nagnuti.

Sigurno na Elantrinim nogama

Vozna svojstva su zahvaljujući ovjesu uzetom iz Elantre vrlo dobra, te se Tucson u vožnji ponaša poput limuzine ili kompaktnog automobila. U vožnji po grbavim cestama, Tucsonov ovjes djeluje tvrdo, no to je samo reakcija amortizera koji stabiliziraju vozilo. Po prosječnim cestama, automobil se ponaša vrlo dobro, potpuno je predvidljiv, stabilan i vrlo udoban.

Elektromagnetska spojka

Model s pogonom na sva četiri kotača ima varijabilnu raspodjelu snage kojom upravlja elektronika. Za razliku od konkurenata, Hyundai nije odabrao visko-spojku, nego spojku s elektromagnetskim prekidačem koja se pritiskom na gumb može blokirati. Tada automobil ima stalni pogon na sva četiri kotača i to s raspodjelom snage na prednju i stražnju osovinu u omjeru 50:50. Najviše vremena, vozilo za pogon koristi samo prednje kotače, dok kompjuter samo po potrebi prebacuje dio okretnog momenta na stražnje kotače, a u najtežim uvjetima taj omjer može biti i 50:50.

Sigurnost

Već bazni model Tucsona ima potpuni elektronski paket za aktivnu sigurnost, odnosno ABS, ESP i TCS (sustav protiv blokiranja pogonskih kotača). Sigurnost je upotpunjena i elementima pasivne sigurnosti. Auto posjeduje četiri poprečna, prstenasta i četiri uzdužna ojačanja karoserije, ojačanja na vratima i krovu, te deformabilne zone na prednjem dijelu vozila. Serijski, u automobil se ugrađuju dva prednja zračna jastuka s programiranim napuhavanjem, a u opciji su i bočni zračni jastuci, te zračne zavjese.

Pogonska grupa

Pogonsku grupu čine dva benzinska i jedan turbodizel motor koji je moguće odabrati i u modelu s pogonom na samo prednje kotače, što je novost u klasi. Bazni agregat je poznati 2.0 16V CVVT DOHC motor maksimalne snage 104 kW (142 KS) i maksimalnog okretnog momenta od 184 Nm. Snažniji benzinac je 2.7 DOHC motor sa snagom od 129 kW (175 KS) i momentom od 241 Nm koji također ima četiri ventila po cilindru i VIS (varijabilni usisni sustav) koji mijenjanjem volumena usisnog kolektora optimizira rad motora. Dizelski agregat ima 2.0 litre i 112 KS, te maksimalni moment od 245 Nm, većinu kojeg ostvaruje u širokom rasponu okretaja. Motori rade zajedno s peterobrzinskim manualnim mjenjačem, dok je u najskupljoj opremi dostupna automatika s mogućnošću manualnog mijenjanja brzina.

Fotografije s hrvatske prezentacije pogledajte u našoj Galeriji


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik