Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Lexus LF-C
  Stazama uspjeha


LF-C je zamišljen kao studija koja će uvelike odrediti izgled budućeg mini Lexusa. Poput prethodnika i ovaj je koncept prepoznatljiv po oštro dizajniranom prednjem kraju s izrazito nakošenim farovima.

Na auto salonu u New Yorku 2004. Toyotin ekskluzivni brand Lexus predstavio je studiju imena LF-C, odnosno Lexus Future Coupe. Isti automobil svoju je europsku premijeru doživio u Parizu. Iako svojim oštrim, agresivnim linijama i čistom coupe/cabrio formom asocira na jednu sasvim drugu kategoriju vozila ovdje je ipak riječ o nasljedniku izvrsnog modela koji se niotkuda ugurao u srednju klasu i odmah ostvario solidan uspjeh. Pogađate, riječ je o modelu IS300.

Lexus osvaja i Euopu


Upravo je IS300 najzaslužniji za popularizaciju branda Lexus, barem što se europskog kontinenta tiče. U SAD-u je Lexus itekako prepoznatljiv, razumljivo jer je i nastao upravo za to ogromno tržište, no u posljednje vrijeme Japanci svoj ekskluzivan brand žele progurati i u drugim dijelovima svijeta. Polako im to, kao i obično, uspijeva.

Designed in USA

LF-C je dakle zamišljen kao studija koja će uvelike odrediti izgled budućeg mini Lexusa. Poput prethodnika i ovaj je koncept prepoznatljiv po oštro dizajniranom prednjem kraju s izrazito nakošenim farovima. Ispod njih dizajneri Lexus’ Calty Design Research Centera u američkoj saveznoj državi Kaliforniji su smjestili otvore za usis zraka trokutastog oblika koji se odlično uklapaju u cjelinu no sumnjamo kako će u jednakoj formi zaživjeti u serijskom modelu. Poklopac motora je namjerno uzdignut od blatobrana kako bi se stvorila još agresivnija forma, a jednaku ulogu ima i visoko podignuta bočna linija.

Coupe/Cabrio

Studija LF-C je po formi 2+2 sportski coupe/cabrio. No, ono što predstavlja izazov za vodstvo Lexusa je to što u ovoj drugoj generaciji kupcima moraju ponuditi više karoserijskih izvedenica kao odgovor glavnome konkurentu – BMW-u serije 3. Ono u čemu je prethodnik uspio – dobar dizajn, puno luksuza, odlične vozne karakteristike (ne zaboravimo IS modeli koriste stražnji pogon) i provjerena Toyota kvaliteta – novi model treba dodatno učvrstiti i pokušati se nametnuti kao prvi izbor. Samim time povećanje karoserijskih varijanti čini se kao logičan slijed događaja.

Nekoliko open-top varijanti

Međuosovinski razmak studije LF-C za 13 je cm duži od modela IS300 no dužina karoserije je ostala gotovo jednaka. Da s drugom generacijom Lexus ozbiljno napada teritorij BMW-a dokazuje i motor ugrađen u ovu studiju. Riječ je o moćnom V8 agregatu u kombinaciji sa šest stupanjskom sekvencijalnom automatskom mjenjačkom kutijom. Sprijeda su aluminijski naplatci dimenzija 20 cola, a odostraga još veći, čak 21 col. «Hardtop» omogućuje više varijanti uživanja na otvorenom. Može se u potpunosti spremiti u poseban prostor iza stražnjih sjedala ili se može odvojiti samo dio iznad putnika na prednjim sjedalima čime se dobiva tzv. Targa konstrukcija. Postoji i treća varijanta «Speedster» pri kojoj krov ostaje na svome mjestu dok se bočni i stražnji prozori jednako kao i stražnji i središnji nosač krova uvlače u karoseriju.

«Ledena» konzola

Interijerom dominiraju sportska sjedala u sivoj koži i jedinstvena prozirna centralna konzola razvučena gotovo cijelom dužinom automobila, a koja djeluje poput kristala ili velike sante leda. U oči upada i volan dizajniran po uzoru na one koje gledamo u bolidima Formule 1. Na kraju valja još samo dodati kako je Lexus predstavio izvrsnu studiju koja će uvelike odrediti mnoge stvari vezane uz budući model koji nesumnjivo ima izuzetan potencijal.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik