Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Venturi Fetish
  Vive la révolution


Supersportski automobil pogonjen strujom?! Upravo tako razmišljaju u francuskom Venturiju. Iako Fetish i nije suviše brz, pa iako ima i paprenu cijenu veću od pola milijuna Eura ostaje upisan kao prvi sportski automobil na elektro pogon u svijetu.

Što je nagnalo malu francusku automobilsku manufakturu na izradu prvog električnog supersportskog automobila na svijetu (zvuči nevjerojatno, zar ne)?! Jedini je pravi odgovor prestiž i ništa drugo! U vrijeme kad su Ottove i Dieselove koncepcije pogonskih agregata na vrhuncu (sa čak probijenim granicama od 1000 KS), jedna se koncepcija nedovoljno razvijenog električnog pogona u supersportskom automobilu na prvi pogled čini kao sulud potez.

Vive la révolution!

No, Francuzi kao Francuzi, uvijek su za revoluciju! Točno na 20. godišnjicu postojanja tvrtke Venturi je u Parizu predstavio finalnu verziju Fetisha, prvog električnog automobila sportskih performansi. Prisjetimo se, prije dvije godine Venturi je u Ženevi predstavio konceptni model istog imena koji je uvelike zaokupio pažnju publike. Francuske posebice! Naime, ovaj se konceptni automobil činio kao pravi konkurent razvikanoj talijanskoj, njemačkoj i engleskoj konkurenciji. Došlo je vrijeme za uspostavljanje ravnoteže na europskom kontinentu. No jesu li Francuzi uspjeli?

Suluda cijena

Marseljeza je definitivno svirala u monegaškim pogonima jer revolucija je zaista počela. Iza sjedala je uguran električni motor najveće snage 245 KS i okretnog momenta od 220 Nm. Na prvi pogled relativno malo no to je dovoljno za izvrsno ubrzanje od 0-100 km/h za svega 4.5 sekundi, dok je maksimalna brzina prilično nezahvalna za jedan automobil lige najboljih, svega 170 km/h. Posljedica je to direktnog prijenosa koji ne dopušta veću brzinu. Veliki problem elektro motora, odnosno njegove uporabe u modernim automobilima, bio je i ostaje sposobnost pružanja adekvatne autonomije. Kakav odgovor ima Venturi? Fetish može s jednim «tankom» napraviti između 250 i 350 km; dakle jedna jurnjava do Zadra i onda nakon toga slijedi dvostruko punjenje – Vas i njega gdje njemu treba nešto više vremena, točnije 3,5 sati (riječ je o 16 Amperskim baterijama teškim 350 kg). Dobro, reći ćete, u nekim je segmentima Fetish odličan dok u nekima baš i nije, no potez je hvale vrijedan. A koliko to košta? Nevjerojatnih 540,000 Eura! Da, dobro ste pročitali. Ograđujemo se od daljnjih komentara.

Poseban interijer

U odnosu na konceptni model dizajn finalne verzije je tek neznatno izmijenjen. Stražnjica je pretrpjela najveće izmjene dok je agresivan pogled ostao jednak. Automobil je dugačak samo 3,88 metara, širok 1,88 i tek 1,2 m visok (težak je 1100 kg). Malen i nabijen spada u ligu Elisea i Speedstera. Dizajn interijera je zaista poseban. Dominira središnji visoko izdignut tunel s audio uređajem, velikim zvučnikom i mjenjačem s tri modusa: D, R i N. Instrument ploča se sastoji od samo jednog uređaja – digitalnog displeja na kojem se očitavaju sve bitne informacije.

Samo po naružbi

Venturi planira proizvoditi i verzije sa staklenim hard-top krovom te kratkim vjetrobranom. Serijski model bit će predstavljen u siječnju 2005. godine na salonu automobila u Los Angelesu. Proizvodit će se isključivo po narudžbi, a Venturi kalkulira s brojkom od 25 modela godišnje…Ostaje da vidimo…

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Motor:Eletrični
Snaga (kW/KS):180/245
Maksimalni okretni moment (Nm):220
Maksimalna brzina (km/h):170
Ubrzanje 0-100 km/h (s):4.5
Dimenzije dxšxv (mm):3880x1880x1200
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik