Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Bertone Jet 2
  Work of Art


Talijani su jednostavno najbolji u dizajnu, a kada, na našu sreću, umjetnici crtanja «zapnu» u auto industriji tada su rezultati izvanredni.

Vanserijsko vozilo u posebnom «odijelu» napravljenom od ekskluzivnog krojača kojemu je kao predložak poslužila kolekcija visoke mode. Ovo je najkraći i najbliži opis Bertonea Jet 2, jednog od najljepših automobila predstavljenih u posljednje vrijeme. Poznati dizajnerski studio slavnog Nuccia Bertonea kreirao je ovaj automobil kao priznanje jedinstvenom modelu Aston Martina nazvanom Jet iz 1961. godine. Njega je dizajnirao upravo sam utemeljitelj karoserijske radionice, a Jet se oslanjao na koncepciju serijskog modela – Aston Martin DB4 GT.

 

Pozdrav Vanquishu

 

Glavna zvijezda ovog članka razvojno se direktno oslanja na jedan od najpoželjnijih automobila današnjice, Astonov model Vanquish. Bertone Jet 2 ima potpuno identičnu mehaničku osnovu kao Vanquish, sličnu koncepciju podnice s izuzetkom međuosovinskog razmaka koja je za Jet 2 produljena za dodatnih 210 mm kako bi se stvorilo dovoljno mjesta za umetanje dvaju stražnjih sjedala. Nadalje, Bertone je iskoristio i ostale «potkožne» komponente kako bi smanjio troškove ali je i uporabom provjerenih elemenata osigurao zeleno svjetlo nužno za dobivanje homologacije. U stvari, pustimo sada stvari koje se nalaze pod kožom. Pa, na kraju krajeva, kada bi ispod nje i bila totalna zbrka ili čak potpuna praznina u ovom je slučaju bitna upravo ta koža i stoga joj se valja diviti.

 

Majstori dizajna

 

Bertone je, uz nekolicinu talijanskih dizajnera usko povezanih uz automobile, jedan od najpoznatijih talijanskih proizvoda. Talijani su jednostavno najbolji u dizajnu, a kada, na našu sreću, umjetnici crtanja «zapnu» u auto industriji tada su rezultati izvanredni. Za Jet 2 je zaista teško reći iz kojeg kuta izgleda bolje. Gledajte ga malo dulje sprijeda i reći ćete kako je to to; okrenite ga tada bočno i kazat ćete ovo je genijalno - to je to. No još niste pogledali straga jer vjerojatno ćete promijeniti mišljenje, drugi put. Hm, ostaje još ptičja perspektiva, a dali bi se kladiti kako bi i treći put mogli mijenjati mišljenje. Zaključak je jasan - Bertone Jet 2 jedan je od najljepših automobila predstavljenih u posljednje vrijeme i šteta bi bila ne vidjeti ga na cesti. No, nažalost šanse da će se to zbiti su veoma male, a tračak nade pronađite ovdje: «Mogli bismo proizvesti malenu seriju između 30 i 100 primjeraka ukoliko ostvarimo pozitivan odjek kod klijentele», izjava je to iz Bertonea, a na kraju dodajemo kako bi cijena projekta u odnosu na 236.460 Eura vrijedan Vanquish bila između 20 i 30% veća. Puno? Nipošto, obzirom na osobitu ekskluzivnost Jeta 2.

 

Snaga i ljepota

 

Uživajmo mi još malo «u trenutku». Kazali smo kako je i ptičja perspektiva jedan od naj pogleda, a uz fenomenalnu figuru ovdje u punom smislu do izražaja dolazi interijer vidljiv kroz specijalni stakleni krov. Unutra ćete ugledati jednako atraktivan dizajn naglašen fino obrađenim aluminijem, kožom i drvetom kruške što je Bertoneov hommage luksuznim talijanskim jahtama pedesetih i šezdesetih godina. Performanse smo namjerno «zaboravili», jer, o njima je sve već poznato. Riječ je, dakle, o provjerenom Astonovom V12 stroju sa 460 KS. Snaga i ljepota na Bertoneov način. Savršeno!

 

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik