Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW serije 3
  I posljednji preokret


Posljednji model stare BMW-ove dizajnerske škole na tržištu je predstavljao nedostižnu referencu ostalim snažnim njemačkim konkurentima. Nasljednik je tu. S novim Bangle dizajnom. Rezultati? Vidjet ćemo.

Čak 2,75 milijuna prodanih jedinica, odnosno čak 560.000 komada u najboljoj proizvodnoj godini detalj je koji ljutoj konkurenciji iz Stuttgarta i Ingolstadta ne jamči miran san. Trojka je svojom koncepcijom, kvalitetom i šarmom uvelike obilježila uspjeh bavarskog diva etabliravši se kao najuspješniji model s više od polovice svih ukupno prodanih modela s plavo bijelim propelerom na nosu. 

 

Zbogom posljednjem «starom» BMW-u

Nakon sedam godina uspjeha, kako to već u Münchenu tradicionalno biva, na scenu izlazi novi model. Bolji? Jasno. Veći? Jasno. Kvalitetniji? Jasno. Ljepši? E ovdje ćemo ostati suzdržani jer nova trojka označava i definitivno zatvaranje uspješne knjige s naslovom «Prekrasni BMW automobili kroz desetljeća». Da se razumijemo, nikako ovdje ne tvrdimo da je nešto ružno, no činjenica ostaje kako je novi BMW-ov stilski val prouzročio masu kontroverzi. Čelni čovjek BMW dizajnerskog odjela, Amerikanac Chris Bangle, svojim je, skromno ćemo kazati, avangardnim rješenjima Bayerische Motoren Werke usmjerio u jedan nov, radikalan smjer. Pa iako se greške počinju i naplaćivati (serija 7 je morala proći opsežan redizajn koji će se uskoro predstaviti javnosti) trojka ipak nosi jak Bangleov potpis. No, pričekajmo automobil uživo. 

 

Tehnika ide dalje

Ono što već sada valja napomenuti jesu promjene vidljive i na papiru, a koje kažu kako nova trojka nudi mnogo više prostora u unutrašnjosti, više snage s četiri potpuno nova motora, aktivan upravljač – nešto dosad neviđeno u ovoj klasi (ali kao opcija), zatim serijsko dvostupanjsko stop svjetlo, i-drive sustav te šesterostupnjaski mjenjač za sve modele. Sve ćemo to prvi puta imati prilike vidjeti već u proljeće na Ženevskom auto salonu. A isprobati? Prve bi isporuke trebale uslijediti ubrzo nakon Ženevske premijere.

 

Četiri nova motora

Gotovo 30 godina, odnosno kroz pet generacija trojka slovi za najbolji automobil u klasi. Komfor, zavodnički motori i poglavito dinamička svojstva njeni su aduti. U ovoj priči sve to mora biti još bolje. Za početak BMW-ovi su «doktori» servirali nove šesterocilindrične motore, ono što od BMW-a obožavamo, s novim genijalnim konstruktorskim detaljima. Tako je aluminij prepustio mjesto još lakšem i otpornijem magneziju. Snaga? Naravno da je porasla. I to značajno. Ionako izvrstan trolitreni motor (330i) dobio je dodatnih 27 KS, odnosno 258 KS te 300 Nm okretnog momenta. To će biti i najjači i najlakši šest cilindrični motor u segmentu. Novost je i sustav VALVETRONIC zadužen za optimalno upravljanje radom usisnih ventila. Time motor postaje spontaniji ali i štedljiviji te čišći. Novi motor u 325i ima 218 KS uz 250 Nm okretnog momenta, a 320i prvi će puta koristiti četverocilindrični motor od dvije litre najveće snage 150 KS i 200 Nm. Osnovni četverocilindraš u ponudi će se pojaviti kasnije tijekom godine. Dizelsku konjicu predvodi 320d sa 163 KS i respektabilnih 340 Nm okretnog momenta. Isti bez problema zadovoljava strogu Euro-4 ekološku normu. Svi modeli serijski će se isporučivati s novom šestero stupanjskom manualnom mjenjačkom kutijom dok automatika s istim brojem stupnjeva ostaje kao opcija.  

 

Još agilniji

Uzdužno postavljen motor, stražnji pogon i jednako opterećenje obaju osovina detalji su koji označavaju BMW-ovu tradiciju te koji jamče izvrsna dinamička svojstva. Agilnost dodatno pospješuje nova prednja osovina s dvostrukim ramenima od aluminija. Straga je pak napredna multi-link osovina. Aktivni upravljač, kao još jedan novitet, pospješuje komunikaciju s vozačem pružavši još bolji osjećaj ovisno o uvjetima i podlozi. DSC, sustav kontrole stabilnosti, postao je još bolji pa uz masu naprednih sigurnosnih sustava pruža i mogućnost optimiziranja zaustavnog puta u kišnim uvjetima tako što suši disk pločice.

 

Veće - prostranije - sigurnije

O izgledu nećemo mnogo. Tek o dimenzijama. Plus 49 mm u dužinu, plus 78 u širinu te plus 6 u visinu jasno upućuju kako je nova trojka postala još prostranija i ugodnija za putovanje. Ono što karoserija ne otkriva na pogled jest podatak kako je mnogo čvršća i lakša od prethodne – čak 25 posto veća čvrstoća jasno se odražava i na sigurnost pa serija 3 cilja samo na maksimalnih 5 EuroNCAP zvjezdica. Sa čak šest zračnih jastuka u seriji to ne bi smio biti problem. Bi-Xenon tehnologija i sustav koji zakreće snop svjetala u zavoju dodatni su detalji koji utječu na povećanu sigurnost i udobniju vožnju. Klima je uređaj, pak, postao još napredniji te zato znatno brže zagrijava/hladi kabinu. 

 

Idemo dalje?

Sve u svemu, nova je trojka opravdala zasluženi status. Gotovo svi preduvjeti za ostanak na tronu su prisutni. Gotovo svi, jer kupci će u omiljenoj europskoj klasi pokazati što misle o crtaćem umijeću gospodina Banglea.   

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik