Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Chevrolet Kalos
  S troje vrata u sportskom ruhu


Ovih dana u Dubrovniku je održana prva svjetska prezentacija nekog proizvođača automobila na području Hrvatske. Chevrolet je predstavio kompletnu gamu svojih modela, a zvijezda prezentacije je bio Chevrolet Kalos sa trojim vratima. Također je predstavljena nova tržišna strategija koja će odrediti smjernice razvoja novih modela ove korejske marke.

Trend prema 'vrijednosnom brandu'

Chevrolet kao podružnica General Motorsa se postavila kao takozvani 'vrijednosni brand'. Njena filozafija je prodavati dobro tehnički opremljena vozila suvremenog izgleda, koja sebi može priuštiti što je više moguće ljudi. U osnovi, auti bi trebali imati dobar raspon opreme, kupci bi se trebali moći osloniti na njihovu kvalitetu i izdržljivost, i moraju udovoljiti svim zahtjevima pokretljivosti. Sistem po kojem kompanija mijenja tržišnu strategiju preuzet je od švedske kompanije za proizvodnju povoljnog, a dopadljivo dizajniranog namještaja i kućanskih aparata Ikea. Prema procjenama tržišnih stručnjaka u skoroj budućnosti će otprilike 40% ljudi tražiti upravo ovakve brandove zahvaljujući ekonomskom padu koji ekskluzivne proizvode stavlja u drugi plan.

 

Novi sportski stil karoserije: trovratni Chevrolet Kalos
Na prezentaciji u Dubrovniku najveća zvijezda je bio Kalos sa trojim vratima. Chevrolet time proširuje ponudu svog popularnog modela Kalos. Nakon premijere na Pariškom salonu automobila, njegovo trovratno izdanje spremno je za izlazak. Sportski kompakt trebao bi stići u salone distributera u veljači 2005. Ponuda će tada uključivati tri varijante modela, peterovratnu hatchback izvedbu te, na mnogim tržištima, također i četverovratnu notchback izvedbu.
Dostupan je s tri štedljiva benzinska motora u rasponu od 1.2-litarske jedinice s 53 kW/72 KS pri 5400 okretaja u minuti i okretnim momentom od104 Nm, do 1.4-litarske jedinice sa 61 kW/83 KS  te čak još življe 1.4-litarske jedinice sa 16 ventila koja razvija 69 kW/94 KS. Najsnažniji izbor motora najusklađeniji je sa sportskim nastupom novoga modela Chevrolet Kalos, ubrzavajući ga do 100 km/h u samo 11.1 sekundi te do prilične maksimalne brzine od 176 km/h. Čak je i posjet benzinskoj stanici užitak: prosječna potrošnja od 7.0 litara na 100 kilometara znači da spremnik od 45 litre presuši tek nakon 642 prijeđena kilometra. Svi agregati u ponudi zadovoljavaju Euro 3 normu o ispušnim plinovima.

 

Unutrašnjost: prostor, varijabilnost i sigurnost

Na obilju prostora za glavu i noge može se zahvaliti Kalosovoj neuobičajeno velikoj visini (1495mm) i jednom od najvećih međuosovinskih razmaka u klasi malih gradskih automobila (2480mm). Osim prostrane unutrašnjosti putnicima će se svidjeti i sportski profilirana sjedala sa dobrim bočnim osloncem. Sa standardnim ukoso podesivim upravljačem i sjedalom podesivim po visini, vozači svih visina zasigurno će naći ergonomski savršen položaj za volanom. Blago povišena sjedala i vanjski retrovizori koji se mogu podešavati iznutra (grijani retrovizori su dodatna opcija) pružaju vozaču dobar pregled nad situacijom u prometu. Za trovratnu izvedbu Kalosa, vrh stražnjih naslonjača za glavu malo je spljošten kako bi se pružio još bolji pogled unatrag. Zahvaljujući varijabilnosti u unutrašnjosti Kalosa, lako se mogu spremiti ne samo mali predmeti, već i opsežnija obiteljska oprema za kupovinu ili sportske aktivnosti. Standardna oprema uključuje naslonjače stražnjih sjedala koji se mogu presavinuti u omjeru 1/3:2:3.
Standardna oprema uključuje zračne jastuke za vozača i suvozača. Kao dodatak sveobuhvatnim standardnim sigurnosnim elementima,
bočni zračni jastuci sa strane prednjih sjedala su dostupni po izboru. Sva su sjedala opremljena standardnim pojasevima. Za srednje stražnje sjedalo, držač pojasa postavljen je na lijevom C stupu; pojas se izvlači kroz plasični vodič na vrhu naslonjača te se spaja na dvije kopče s lijeve i desne strane putnikovih bokova. Sigurnosni paket zaokružuju Isofixove uporišne točke za jednostavno i lako postavljanje dječjih sjedala na lijevoj i desnoj strani stražnjih sjedala te naslonjači za glavu za svih pet sjedala.
Kalos 3D lansira se u tri dobro opremljene inačice modela, S, SE i SX. Osnovna S varijanta već se može pohvaliti širokim rasponom prikladnih i praktičnih standardnih svojstava. Ona uključuju ukoso podesiv upravljač, obojen vjetrobran, CD radio, zračni jastuk za vozača, centralno zaključavanje te odbojnike u boji.

 

Ponuda modela za 2005. godinu        

U Dubrovniku je takodjer predstavljena i ponuda Chevroletovih modela za programsku godinu 2005. koja se uz već prije spomenutog trovratnog Kalosa sastoji od oglavnom već dobro poznatih modela Matiz, Kalos sa pet vrata, Lacetti nubire u karavanskoj i sedan izvedbi, obiteljskog monovolumena Tacume i vrhunski opremljene limuzine srednje klase Evanda.

 

Mladen Konjević, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik