Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Ford Focus
  Ponovo u fokusu


Prvi se Focus istaknuo posebnim dizajnom ali i vrlo izraženim sportskim «vozačkim» osobinama. Publika je to jasno prepoznala, a druga generacija uz sve dobro iz prve nudi još i štošta novoga.

Novi Ford Focus predstavljen je hrvatskim automobilskim novinarima u Trakošćanu u Hrvatskom Zagorju. Od nasljednika dobro poznatog Fordovog modela predstavljenog na salonu u Parizu prošle godine očekuje se da nastavi odlične prodajne rezultate svog prethodnika koji je u proteklih šest godina prodan u više od 4 milijuna primjeraka.

Izvana bez značajnih promjena
Što se tiče dizajna, najviše se promjena odnosi na stražnji kraj kojeg sada karakteriziraju potpuno nova svjetla koja su vrlo izdužena, a stražnje staklo se nastavlja na liniju krova. Takve oble linije odaju sportski karakter Focusa i daju mu oblik „coupe-a“. Već na prvi pogled vidljivo je da je novi model narastao u odnosu na stari u svim smjerovima, te djeluje masivnije i sigurnije. A da je zaista siguran dokazuje i 5 zvjezdica na Euro NCAP testu za ukupnu sigurnost vozila.

Nova unutrašnjost
Unutrašnjost automobila je potpuno nova, a korišteni su najkvalitetniji materijali. Svi korišteni materijali su i alergološki ispitani te zadovoljavaju stroge njemačke standarde. Zvučna izolacija je također poboljšanja u odnosu na prijašnji model, stoga je buka u unutrašnjosti smanjena na minimum. Putnički prostor odlikuje prostranost naprijed, a i na stražnjoj klupi ima mjesta i za osobe višeg rasta. Novi Focus dolazi s pet paketa opreme, Ambiente, Trend, Sport, Ghia i najbogatiji paket Titanium. Važnija osnovna oprema je zračni jastuk za vozača i suvozača, centralno zaključavanje, električni podizači prednjih prozora, elektro-hidraulični servo upravljač itd.

Zanimljiva motorizacija
Novi su i motori, a ponuda počinje 1.4 16v benzincem sa 80 KS, zatim 1.6 16v (100 KS), 1.6 Ti-VCT 16v (115 KS), 2.0 16v (145 KS). Tu su i dva turbo dizela sa common-rail tehnologijom, 1.6 TDCi (109 KS) i 2.0 TDCi (136 KS). Zanimljiv je model 1.6 Ti-VCT (Twin Independent Variable Camshaft Timing) koji pruža veći okretni moment, smanjuje potrošnju za oko 5 % i smanjena je emisija štetnih plinova. Oba dizelska agregata već premijeru su doživjeli u Focusu C-MAX te ih odlikuje iznimna elastičnost i niska potrošnja goriva. Standardno se Focus isporučuje sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem a uz doplatu moguće je naručiti i automatiku.

Poneka inovacija
Novi Focus napredak je u odnosu na prijašnji model u voznim osobinama, koje su i u prijašnjem modelu bile jedne od glavnih aduta. Ford je u novom Focusu predstavio i neke zanimljivosti koje vozaču vožnju čine ugodnijom. To je ulazak i pokretanje vozila bez ključa (KeyFree System), zatim spajanje mobilnog uređaja u automobilu preko Bluetooth tehnologije koja postaje sve rašireniija u svijetu komunikacija, tu su i prednja zakretna svjetla koja prate putanju automobila te rasvjetljavaju zavoj što uvelike pridonosi sigurnosti.

Dostupan
S obzirom na veliki uspjeh prethodnika, od novog Focusa očekuje se puno, a odlični motori i vozne osobine daju naslutiti uspjeh. Još ostaje cijena koja za osnovni paket opreme s osnovnim 1.4 litrenim benzincem sa troja vrata iznosi 13.849 eura, dok je za 2.0 TDCi Titanium s 5 vrata potrebno izdvojiti 23.545 eura.

Tomislav Budak,© www.vidiauto.com  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik