Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta karoserije

Kako se izvodi crash test

Euro NCAP Crash test simulira sudar u kojem najcešce dolazi do teških ili smrtnih ozljeda. Rezultati testa ne odnose se na svaki tip sudara, ali automobili koji zadovolje ovaj test trebali bi osigurati pouzdanu zaštitu u širokom rasponu nesreca. Ocjenjivacki sistem od jedne do cetiri zvjezdice pokazuje stupanj zaštite kao i "blagonaklonost" prema pješacima.
Svi testovi izvode se s pojasom vezanim putnicima jer bi to tako trebalo biti. Osim što svi automobili imaju pojaseve za sve putnike, to je i zakon u svim zemljama Europe. Frontalni sudar odvija se pri brzini od 64 km/h (40 mph) i to tako da testirani automobil udara u deformabilnu barijeru i to sa 40% prednje površine na strani vozaca. Bocni crash test odvija se pri brzini od 50 km/h (30 mph). U ovom sudaru pokretna kolica sa deformabilnim blokom udaraju u vozaceva vrata simulirajuci bocni udarac. Kod procjene sigurnosti za pješake u slucaju naleta automobila izvodi se nekoliko testova i to za odrasle pješake i djecu. Brzina iznosi 40 km/h (25 mph), a ocjenjuje se mjesto udarca u noge i mjesto na koje glava pješaka udara u automobil.
Za ocjenjivanje sigurnosti u sudarim a koristi se covjekolika lutka, zvana EuroSID-1, koja ima fizicke karakteristike normalnog covjeka, a u svim relevantnim dijelovima tijela ima ugradene senzore. Senzori bilježe sile koje djeluju u tom trenutku na tijelo (udarci, usporenje) i onda se u skladu s medicinskim mjerilima ocjenjuje koliko je koji dio tijela bio ugrožen u sudaru. U glavi lutke, koja je izradena od aluminija, nalaze se tri senzora koji su smješteni pod pravim kutom i bilježe silinu udarca i usporenja dok se u vratu mjeri sila savijanja kako u trenutku sudara tako i pri povratnom udarcu glave o naslon sjedala. Na rukama ne postoje senzori jer, iako cesto stradaju u sudaru, nemoguce ih je adekvatno zaštiti. U prsima lutke nalaze se celicna rebra koja bilježe deformaciju prsnog koša, a još zasebna tri senzora pokazuju kompresiju prsnog koša u slucaju bocnog sudara. Osim u abdomenu EuroSID-1 ima senzor u zdjelici koji bilježi i išcašenje kuka. Podrucje nogu podijeljeno je na natkoljenice, potkoljenice te gležnjeve i stopala, a tu se bilježe jacine udaraca, savijanja, pritisaka, distorzija i naprezanja.
Svrha Euro NCAP testa je opcenito povecanje sigurnosti automobila i zato NCAP cvrsto suraduje s proizvodacima. Ukoliko se na nekom modelu izvrše poboljšanja pasivne sigurnosti (npr. dodavanje bocnih zracnih jastuka u serijsku opremu), onda se takav, poboljšani model ponovo testira.

  kompaktni
  mali gradski
  kompaktni monovolumeni
  monovolumeni
  sportski automobili
  srednja klasa
  SUV
  terenci
  visoka klasa


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik