Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Ispušni plinovi Piše: Luka Lukić

 

 

Europska komisija donijela je dosad najrigorozniju odluku o smanjenju ugljikovog dioksida kojeg ispuštaju automobili. Pohvalno, no to neminovno znači i poskupljenje novih automobila. Tko prolazi, a tko ne? Hoćemo li morati prodavati stare automobile i kupovati skupe nove?

 

 

Predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barosso, nazvao je ovu odluku najambicioznijim pristupom ikada i igdje u svijetu. Riječ je o 120 grama CO2 kojeg bi od 2012. godine novi automobili trebali ispuštati po prijeđenom kilometru. Ako bacimo pogled na današnje automobile taj plan naizgled sliči utopiji. No, nije. Naime, zadani cilj može se postići no potrebna su iznimna ulaganja u tehnologiju automobilskih motora ali i u prateća goriva, gume, klimatizacijske uređaje...  Prvenstveno se ovdje misli na veću komercijalizaciju čišćeg biogoriva, zatim, potrebno je razviti nove gume sa smanjenim otporom kotrljanja kao i štedljivije klima uređaje što sve u konačnici dovodi do smanjene potrošnje pojedinog automobila. Istovremeno, pred proizvođačima automobila, odnosno njihovih pogonskih agregata, težak je zadatak investiranja u znantno skuplju tehnologiju razvoja novih motora koji troše malo, a istovremeno mogu adekvatno pogoniti sve teže, sofisticiranije, u konačnici - žednije moderne automobile.

 

Smrt za SUV-ove, sportaše?

120 g/km brojka je na čiji se spomen naježe čelnici automobilskih kompanija. Prenesemo li ovu brojku u potrošnju to izgleda ovako: benzinci bi prosječno trebali trošiti svega 5 litara na 100 prijeđenih kilometara, a dizelaši pola litre manje. Kod određenih automobila to je već sada moguće, ili je dostižno uz manje preinake, no što je s velikim limuzinama, sportskim modelima, terencima? Najcrniji prognozeri u novim odredbama vide izumiranje spomenutih automobila no to se ipak ne bi smjelo dogoditi. Pritom je jasno kako će proizvođači automobila snažno pritiskati svoje dobavljače i partnere da se ozbiljno prime posla kako bi razvili što lakše i prihvatljivije komponente kako bi se zadovoljilo propisanih 120 g/km.

 

Neki razmišljali unaprijed

Mnoge, mahom bogatije auto kompanije, već su se, unazad nekoliko godina ili mjeseci, temeljito bacile na posao. Oni sada zadovoljno trljaju ruke dok oni koji nisu ranije marili za alternativne pogone pred sobom imaju mukotrpan (čitaj: skup) posao. Tako Mercedes-Benz sada sjedi na lovorikama razvoja nekoliko hibridnih pogona za svoje super rastrošne modele poput S-klase ili SUV-a ML. Isto čini i BMW, dok Audi recimo nema razvijenu «štedljivu» tehnologiju. Japanci su odavno u štedljivim hibridima za razliku od ambicioznih Kineza koji upravo sada kreću u osvajanje Europe i sada vjerojatno nezadovoljno

lupaju glavom o zid. Pogled na našu tablicu pokazuje kako velika većina automobila kod nas ne prolazi «odredbu 120» i vrlo je vjerojatno kako će se mnogi morati riješiti zagađivača i nadomjestiti ga novim «štedljivcem».

 

Poskupljenje modela i 4000 Eura

Sve u svemu, običan kupac, financijski, nikako ne može biti zadovoljan donesenom odredbom. Jer, u ovom slučaju crna brojka 120, znači i osjetno poskupljenje novih automobila, a već sada se kalkulira o prosječnom iznosu od 4000 Eura (!) po modelu. S druge strane, ekološke, kupac bi trebao biti iznimno zadovoljan jer sudjeluje u u očuvanju planete na kojoj živi. Emisija štetnih stakleničkih plinova, problema koji je opasno zaprijetio našoj planeti, samo ovom odredbom smanjila bi se za čak 25 % u odnosu na sadašnji prosjek od 183 g/km. No, proučavanjem tablice koja kaže kako cestovna vozila, odnosno automobili, autobusi i kamioni zagađuju 22 % atmosfere, dok to najviše čini industrija (37 %) pa i stanovanje (20 %), postavlja se logično pitanje što Europska komisija misli napraviti po tom pitanju?

 

Ljutnja ACEA-e

Bilo kako bilo europski povjerenik za okoliš, Stavros Dimas koji je, usput, službeni Mercedes zamijenio hibridnom Toyotom Prius, tvrdi kako se od 1995. godine ispuštanje CO2 iz automobila smanjilo 12 %, dok su automobili istovremeno postali veći i snažniji, a njihova je cijena ostala unutar okvira prosječne inflacije. Čvrstu kontru na Dimasov optimizam ispalio je Sergio Marchionne, šef Fiata ali i predsjednik Europske udruge proizvođača automobila (ACEA). Marchionne kaže kako kupci ne žele štedljive automobile već sigurne te kako će ova odredba potkopati moć europske auto industrije što će dovesti do masovnih otpuštanja radnika. Ne zvuči nimalo dobro jer u Europi 12 milijuna zaposlenika auto industrije prehranjuje svoje obitelji. Porsche, čiji snažni i rastrošni modeli spadaju među najveće zagađivače, ide čak tako daleko da najavljuje potpuno povlačenje iz Europe ukoliko spomenuta pravila stupe na snagu. No, Europa je ozbiljno zabrinuta za zrak koji udišemo i to je svakako pohvalno i poželjno. Još samo treba naći nekakav razuman dogovor s proizvođačima koji bi u konačnici jamčio podnošljivo poskupljenje vozila.

 

Luka Lukčić, © arhiva.vidiauto.com

 

Ostale teme iz rubrike aktualno:

AUTOCESTE    CIJENE_GORIVA    CIJENE_GORIVA - DRUGI DIO    ENC    HOMOLOGACIJA    NAJJEFTINIJI_AUTO    OLUPINE    VANUATU    ZAGAĐENJEAudi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001