Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
AUTOCESTE Hrvatska nastavlja gradnju brzih prometnica diljem zemlje

 

ENC, ABC, Fastpass, EZpass ili kako se već u zemljama s naplatom cestarine zove sustav elektronske naplate, konačno je došao i u Hrvatsku! Nažalost, kao i mnoge druge stvari i ova je došla pomalo nepripremljeno pa cijeli sustav djeluje otužno, gotovo do granice neupotrebljivosti.

 

Kad se prije par mjeseci pojavio, naplatne postaje potpuno su nepripremljeno osigurale prolaze bez vidljivih oznaka, a na mnogima je rukom na običnom bijelom papiru selotejpom bio zalijepljen natpis ENC. Nitko tada nije niti slutio o čemu se zapravo radi jer nigdje nema edukacije vozača, uputa gdje kupiti, čemu služi, što to uopće znači?!?. A znači zapravo jedno, 10% nižu cestarinu i mogućnost da ne stojite s ostalim smrtnicima u redu za naplatu. E sad, u čemu je problem?

 

Kako do uređaja?

Odlučili smo i sami isprobati na putu do Rijeke te platiti cestarinu putem ENC sustava. Približavajući se naplatnoj postaji u Lučkom, pokušavali smo manevrirati na nepreglednom parkiralištu ARZ/MUP-a i s desne strane naći prostor da kupimo famozni uređaj no - bezuspješno. Apsolutno nigdje nije predviđeno zaustavljanje za "obične" vozače niti je igdje istaknut natpis gdje se može kupiti ENC. Nastavili smo stoga put Rijeke te na naplatnoj postaji Rijeka, također neobilježenom ikakvim znakom o kupnji ENC-a, zaustavili se, vjerujemo nepropisno, uz kraj autoceste. Zaista susretljivi službenici ove postaje (jedina svjetla točka cijele balade), ublažili su razočaranje koje će tek uslijediti korištenjem samog uređaja. Isti košta 120 kn te na njega možete "nakrcati" novaca koliko želite ali, budite oprezni, u budućnosti s nadopunama kredita putem interneta. Naime, ako internetom nadopunjujete kredit na vašem uređaju i planirate se voziti HAC-ovim autocestama (ZG-Lipovac, Bosiljevo-Split) morat ćete pričekati 24 sata jer im je toliko potrebno za procesiranje vase uplate (?!?).

 

Stop and Go – zašto?

Sama traka ENC je nezaštićena i nedovoljno obilježena pa ćete lako pogriješiti ako se pomno ne koncentrirate. Negdje postoje i visinske kontrole koje su postavljenje da spriječe ulazak teretnih vozila jer ovo njima nije namjenjeno, ali se pitamo je li se razmišljalo o činjenici da danas mnogi voze terence te na njih stavljaju kofere za skije ili čak bicikle. Dakle, oprez da ne ostanete bez njih pri prolazu kroz ENC traku. Kad uđete u tu magičnu "brzu" traku eletronske naplate shvatite da smo mi u Hrvatskoj ili idioti koji neznaju postaviti sustav da radi kako valja ili smo kupili sustav koji je zastario. Naime, sustavu treba par sekundi da vas prepozna pa se morate potpuno zaustaviti (ne smanjti brzinu vec stati u mjestu!!) pred samom rampom, pričekati da se rampa digne i tad vam je put slobodan. Antena je naime postavljena iza rampe, a ne nekoliko metara ispred kao svugdje vani. Kažu za sustav da je to "STOP and GO" tehnologija koja se, vjerujemo, više nigdje u Europi ne postavlja, kupili smo ju od Norvežana koji ni sami navodno nemaju više od 50-tak kilometara autocesta. Dakle, sustav je toliko spor koliko treba i čovjeku na blagajni da vam uzvrati novac pa nam nije jasno čemu ovaj sustav služi osim da možda smanji radnu snagu ili možda poveća osoblje za održavanje.

 

Ne radi u cijeloj Hrvatskoj

Sustav ENC također nije primjenjiv u cijeloj Hrvatskoj jer ne radi na AC Zagreb-Krapina te tunelu Učka, što čak u Italiji nije slučaj gdje postoji nekoliko ponuđača iste usluge, sve je standardizirano i svugdje možete koristiti isti sustav. Pitanje je da li netko namjerno radi budalu od cijele hrvatske javnosti ili je ovo slučajan propust nekih nesposobnih ljudi koji su u međuvremenu smijenjeni, jer radi se o velikom ulaganju koje bi trebalo dostajati mnogo godina. Mogli su samo otići u Sloveniju i prekopirati sustav njihove naplate i organizacije samih traka koje su besprijekorno izrađene, no valjda smo htjeli biti pametniji pa smo napravili pravi balkanski posao pun improvizacija.

 

Sve upute koje smo našli o uređaju, nedovoljne su, no ovdje vam je link pa ih možete i sami pogledati na http://www.arz.hr/naplata/arz_enc_upute_b.pdf

 

Sretno Vam i s nadom da će netko u HAC-u i ARZ-u shvatiti pogreške i ispraviti ih. Naravno, na svoj račun bez dodatne naplate na račun poreznih obveznika.

 

Pozivamo Vas također da sudjelujete u našoj anketi o ENC-u.

Ostale teme iz rubrike aktualno:

AUTOCESTE    CIJENE_GORIVA    CIJENE_GORIVA - DRUGI DIO    ENC    HOMOLOGACIJA    NAJJEFTINIJI_AUTO    OLUPINE    VANUATU    ZAGAĐENJEAudi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001