Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
AUTOCESTE Hrvatska nastavlja gradnju brzih prometnica diljem zemlje

 

Istim tempom kojim je sagrađen najbitniji prometni pravac u Hrvatskoj, autocesta Zagreb-Split, nastavlja se i gradnja ostalih prometnica diljem Hrvatske. Ove godine tako postajemo bogatiji za 95 kilometara novih autocesta što će bitno utjecati na regulaciju turističkih gužvi ali i povezati gospodarstvo RH.

 

 

Prvih 18.6 kilometara od spomenutih 95 već su otvoreni. Riječ je o iznimno bitnom pravcu od Krapine do Macelja, a svi koji su se barem jednom provezli ovom dionicom znaju koliko je ova autocesta značajna. Ponajprije je riječ o turistima koji iz Slovenije upravo na Macelju ulaze u Hrvatsku i dalje nastavljaju prema krajnjim odredištima na moru ali i unutrašnjosti. Nadalje, putnici će dalje od Krapine nastaviti ranije dovršenom autocestom, na zagrebačkoj obilaznici će se spojiti s turistima koji dolaze s graničnog prijelaza Bregana, također autocestom, i dalje preko Karlovca i Bosiljeva nastaviti punim profilom autoceste prema Splitu ili pak poluautocestom prema Rijeci, odnosno Primorju. Turisti će tako od granice sa Slovenijom u Macelju do Makarske imati puni profil autoceste te će udaljenost od 477 kilometara prelaziti za najviše pet sati.

 

Zagreb-Rijeka

Upravo je ova dionica jedna od najvećih rana hrvatske cestovne prometne infrastrukture. Naime, poluatocesta prema Rijeci jednostavno ne uspijeva obaviti zadatak, poglavito u turističkoj sezoni, a ujedno je i jedna od najopasnijih prometnica uopće u Hrvatskoj. To se u posljednje vrijeme rješava svojevrsnim ad hoc rješenjima kako bi se promet doveo na višu sigurnosnu razinu ali prioritet je izgraditi puni profil autoceste (najsigurniji oblik cestovnog prometa), što je jedini razuman razvoj situacije ovoga, za Hrvatsku, vrlo bitnog pravca. Radovi su i ovdje u punom tijeku iako se nameće logično pitanje zašto se u puni profil gradnje nije išlo već samim početkom radova na dionici. Odgovor državnih struktura uvijek je novac, kojeg tada nije bilo. U dodatne kredite, potrebne za gradnju punog profila, tada se nije ulazilo ali sada jest i njima plaćamo ponovni dovoz teške mehanizacije, materijala i sličnog koji je već jednom bio tamo. Podsjetimo, samo jedan kilometar autoceste stoji između 10-15 milijuna Eura, ovisno o konfiguraciji tla.

 

Puni profil 2008.

Za svega nekoliko dana u promet će se pustiti i 8.8 kilometara punog profila autoceste na toj dionici. To neće znatno popraviti protočnost na spomenutoj trasi no svako poboljšanje je itekako dobrodošlo. Na puni profil autoceste od Rijeke do Zagreba treba pričekati do kraja 2008. godine što znači kako ćemo do Rijeke iz glavnog grada stizati za svega 1 sat i 15 minuta.

 

 

Sve do Makarske

Nakon 8.8 kilometara prema Rijeci, potkraj lipnja slijedi najznačajnije puštanje u promet -37 kilometara autoceste od Dugopolja do Šestanovca. Riječ je o nastavku u Hrvatskoj najznačajnijeg prometnog pravca koji spaja sjever i jug zemlje. Dakle, svi koji su vozili autocestom do Splita, odnosno Dugopolja, te nastavili putovanje dalje na jug, morali su to činti lokalnim, iznimno sporim cestama. Od kraja lipnja stvar će se bitno poboljšati jer se trasa punog profila autoceste proteže sve do Šestanovca. To će ponajviše obradovati sve koji ljetuju na makarskom primorju jer ih sada autocesta dovodi gotovo do Brela, a što je najbitnije, zaobilazi se prometno izuzetno zagušena dionica magistrale koja prolazi kroz centar grada Omiša. Nastavak gradnje autoceste do Dubrovnika i dalje je u tijeku s time da ćemo do kraja 2008. imati otvorenu i dionicu do Ploča, a nakon toga i do Dubrovnika.

 

I Slavonija s novim kilometrima

Nakon ljeta slijede još dva značajna otvaranja. Prvo će se u promet pustiti 22 kilometra na koridoru 5C, od Đakova do Sređanaca. Koridor 5C ključni je cestovni pravac kroz susjednu Bosnu i Hercegovinu, a Hrvatska se nadovezuje gradnjom svog dijela prvaca na budućoj autocesti A5, od granice s Mađarskom preko Belog Manastira i Osijeka do granice s BiH. Slavonija, koja je donedavno imala jedinu hrvatsku autocestu, takozvanu Titovu autocestu «Bratstva i jedinstva», uskoro bi trebala napokon autocestom spojiti i svoj glavni grad Osijek s ostatkom Hrvatske. To se planira učiniti do kraja iduće godine dok će se autocesta do granice s Madžarskom realizirati nakon 2008.

 

 

Još više punog profila do Rijeke

U 2007. preostaje nam još otvaranje novih 7.5 kilometara punog profila autoceste na dionici Zagreb-Rijeka. U njima će uživati tek kasniji, jesenski turisti no zato će nama biti puno lakše prometovati kroz Gorski Kotar tijekom zime koja ondje zna biti prilično nezahvalna za prometovanje.

 

 

 

Jalov trud?

S novih 95 kilometara autocesta turistička će sezona proteći bitno ugodnije. Istovremeno i sigurnije jer autoceste su, poznato je, najsigurnije cestovne prometnice. Kada se završe i jesenske dionice Hrvatska će ukupno brojati 1150 km autocesta, a cilj je doseći 1500 km. Turisti koji i ove godine dolaze u Hrvatsku definitivno mogu biti zadovoljni, no sigurno će biti i onih koji će i ove godine   gubiti živce u nepreglednim kolonama kroz Sloveniju koja odbija graditi autocestu od Maribora do Macelja. Njihova sramota no i naš hendikep jer nisu rijetki turisti koji upravo zbog puž vožnje kroz Sloveniju, koja zna trajati i više od 6 sati, više ne žele ponavljati slično iskustvo te put u Hrvatsku zbog toga izbjegavaju.

 

 

 

Luka Lukčić, © arhiva.vidiauto.com

Ostale teme iz rubrike aktualno:

Ostale teme iz rubrike aktualno:

AUTOCESTE    CIJENE_GORIVA    CIJENE_GORIVA - DRUGI DIO    ENC    HOMOLOGACIJA    NAJJEFTINIJI_AUTO    OLUPINE    VANUATU    ZAGAĐENJEAudi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001