Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Stop za automobile bez ABS kočnica i Euro 3 norme motora Piše: Goran Vuzem

 

Od 1. travnja stupili su na snagu novi propisi koji postrožuju uvjete prilikom uvoza rabljenih vozila. Njima držva želi spriječiti uvoz dotrajalih, ali ponajprije nesigurnih te istovremeno ekološki neprihvatljivih vozila.

 

 

Odluka vrijedna pohvale, no s njome definitivno neće biti oduševljeni uvoznici kao niti kupci jeftinijih modela. Naime, u Hrvatskoj je još uvijek snažan trend kupnje mahom isluženih automobila koje bogatija tržišta uglavnom odbacuju, a «vreće za smeće» su zemlje tranzicije poput Hrvatske, Srbije, BiH, Rumunjske i Bugarske. Posao je uvoznicima rabljenih cvjetao i njihova ustaljena praksa odlaska u München, Hamburg, Genk – takozvane meke za rabljene automobile, mogla bi se stubokom promijeniti. Tamo su prekupci uglavnom kupovali više vozila odjednom koja su svojim općim stanjem (mahom je riječ o vozilima s 200.000 km i više) zahtijevala prvenstveno temeljit i skup servis (promjena amortizera, spona, kočnica, ispuha, katalizatora, lambda sonde...) kako bi ponovno bili adekvatni za normalnu uporabu. Bogatija tržišta takva vozila jednostavno riješavaju prodajom jer im je neisplativo ulagati u njih kad im standard omogućuje kupnju novog ili manje isluženog vozila.

 

 


Sigurno i čisto

Sada, s novim kriterijima, država želi spriječiti uvoz takvih vozila jer je sasvim jasno kako se kod nas takva vozila ne servisiraju na adekvatan način. Istovremeno, propisi žele prvenstveno poboljšati sigurnost vozilima na cestama jer više neće biti moguće uvesti vozilo koje nema ABS uređaj (sustav protiv blokiranja kotača prilikom snažnog kočenja). Nadalje, nova pravila snažno revidiraju i ekološku podobnost vozila čime Hrvatska želi uhvatiti vlak sa sve rigoroznijim pravilima koja najavljuje Europska unija. Naime, u razvijenim europskim zemljama na snazi su bitno stroža pravila o stupnju zagađenja koja vozila smiju proizvoditi i tu je Hrvatska u priličnom raskoraku. Ne treba sada kuditi državu kako je nedovoljno ekološki svjesna jer propis je najlakše donijeti no takvim bi postupkom istog trenutka vlasnici gotovo 60 % hrvatskog voznog parka svoje automobile mogli samo zaključati. Najveću eko prekretnicu EU je najavila za 2012. godinu kada bi svi automobili trebali ispuštati manje od 120 g/km CO2. Dakle, Hrvatska lagano kreće u tom pravcu.

 


Čak 74 % manje zagađenja


U praksi to znači kako će svi automobili, prema novim propisima, morati zadovoljavati ekološku Euro 3 normu. U odnosu na stare norme to znači čak 74 % manja količina CO (ugljikovog monoksida) te 64 % manje čestica čađe kod automobila opremljenih dizelskim motorom. Kako dosada takozvani FAP filter čestica nije igrao gotovo nikakvu ulogu pri kupnji automobila (rijetki su bili oni koji su ga birali zbog ekološke osviještenosti) sada bi se stvari trebale značajno promijeniti u korist vozila opremljenih naprednim sustavom koji smanjuje ispuštanje čestica čađe.

 


I dalje nepisano pravilo «sedam godina»


Što se tiče dobne granice rabljenih vozila koja se smiju uvoziti, i dalje ostaje nepisano pravilo o nepodobnosti vozila starijih od sedam godina. Naime, odredba koja bi zabranjivala uvoz vozila starijih od sedam godina nije postojala niti prije 1. travnja te je isto tako nema niti u novim pravilima, no pregledavanjem cjelokupnih propisa dolazi se do zaključka kako će biti tek rijetka vozila starija od famoznih sedam godina čiji će uvoz biti dozvoljen. Nasuprot toga tu su i pojedini primjerci iz 2001. pa čak i 2002. godine kojima je zabranjen uvoz. U svakom slučaju prije uvoza pojedinog vozila potrebno se raspitati kod ovlaštenog zastupnika koji ima informaciju zadovoljava li vozilo propise o homologaciji ili ne. Prije toga možete se konzultirati na dolje navedenom popisu.

 


Pravac Europa


Novi uvjeti odnose se na sva osobna vozila mase do 2.500 kilograma te laka teretna vozila razreda I., a teža osobna vozila i laka teretna vozila razreda II. i III. još se provlače ali tek do 1.listopada ove godine. Nadalje, homologacija ne vrijedi za oldtimere, naslijeđena vozila,


vatrogasna vozila, vozila namijenjena vojnim potrebama, vozila stranih veleposlanstava i vozila povratnika s privremenog rada. I na kraju valja spomenuti jednu zanimljivost. Novi će propisi vrijediti svega tri mjeseca kada na snagu stupaju novi koji bi mogli donijeti još rigoroznije uvjete. Sve u svemu Hrvatska je ozbiljno odlučila stati na kraj nesigurnim i ekološki neprihvatljivim vozilima i tu odluku svakako valja pohvaliti.

 

Luka Lukčić, © arhiva.vidiauto.com

 

 

Popis vozila koja udovoljavaju novim propisima o homologaciji

http://www.hak.hr/page.aspx?PageID=84

 

Ostale teme iz rubrike aktualno:

AUTOCESTE    CIJENE_GORIVA    CIJENE_GORIVA - DRUGI DIO    ENC    HOMOLOGACIJA    NAJJEFTINIJI_AUTO    OLUPINE    VANUATU    ZAGAĐENJEAudi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001