Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Olupine

 

Novim pravilnikom o gospodarenju otpadnim vozilima Hrvatska želi stati na kraj nagrđivanju okoliša i njegovom sustavnom trovanju koje su neodgovorni vlasnici bezočno prakticirali bacanjem isluženih automobila u potoke, nacionalne parkove. Ljudska glupost ponekad nema granica, zar ne?

 

 

No ta ljudska glupost na kraju ipak dolazi na naplatu. I to višestruko! Priroda, naime, jednostavno više nema tolerancije te svakim danom možemo čitati poražavajuće informacije o smanjenim količinama pitke vode, drastičnom, nepovratnom nestanku flore i faune, otapanju ledenjaka, stakleničkim plinovima... I dok će mnogi kazati kako je to isključiva krivnja velikih, globalnih zagađivača, te iste moramo upitati znaju li što može učiniti samo jedna litra odbačenog motornog ulja u prirodu? Bespovratno uništiti kompletnu zalihu pitke vode za jedan manji grad. Dovoljno?

 

 

Novac za staru kramu

Upravo novim pravilnikom, donešenim u skladu s Europskom inicijativom o zaštiti okoliša, a koji je stupio na snagu pred sam kraj 2006. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja želi uobičajenu praksu neodgovornih pojedinaca staviti pod kontrolu. Jasno, to neće biti lako jer je praksa postojala dugi niz godina, no s pojedinim novinama koje je uveo pravilnik, stvari bi trebalo gledati optimistično. Kao prvo, riječ je o naknadama koje će se isplaćivati vlasnicima isluženih vozila i to na slijedeća dva načina:

 

1. Posjednik otpadnog vozila mora vozilo zajedno s preslikom prometne dozvole ili zapisnikom komunalnog redara predati ovlaštenom skupljaču koji će mu isplatiti naknadu u iznosu od 0,40 kuna po kilogramu ako sam doveze otpadno vozilo u skladište skupljača.

 

2. dobiva 0,10 kuna po kilogramu ako pozove skupljača da preuzme vozilo.

Naknada se isplaćuje prilikom preuzimanja otpadnog vozila, no bitno je napomenuti da će skupljač preuzeti od posjednika i otpadno vozilo koje ne sadrži osnovne dijelove kao što su kotači, motor ili baterije i akumulator, ali u tom slučaju posjednik nema pravo na isplatu naknade. Dakle, samo za kompletno vozilo posjednik ima pravo na naknadu.

 

 

Da bi se dobilo treba platiti

Odkud državi novac za to, sigurno se pitate? Istim pravilnikom utvrđuje se i obveza plaćanje naknade za gospodarenje otpadnim vozilima i to za proizvođače tj. pravne ili fizičke osobe koje uvoze ili proizvode motorna vozila i stavljaju ih na tržište u Hrvatskoj. Kako kod nas nema proizvođača jasno je da se obveza odnosi na glavne zastupnike proizvođača ali i za pojedinačne uvoznike, u što spada i uvoz rabljenih vozila. Razumljivo, svi će zastupnici, odnosno uvoznici, tu naknadu uračunati u cijenu vozila, a riječ je o naknadi u iznosu od 0,85 kuna po kilogramu koja se plaća prilikom stavljanja motornog vozila na tržište. Osnova za obračun naknade je masa motornog vozila koja je navedena u homologacijskim dokumentima, kojoj se oduzme masa vozača od 75 kilograma. Osobni automobil prosječno teži oko 1000 kilograma.

 

 

Zasad samo tri skupljača

Spomenimo još kako se uz klasična osobna vozila pravilnik odnosi i na sva osobna vozila do 9 sjedala, teretna do 3.5 tone, trokolice i motocikle zapremine veće od 50 kubičnih centimetara. Ovdje tako ne spadaju autobusi ali niti kamp prikolice koje podliježu pravilima o krupnom otpadu. Nadalje, treba razjasniti i kome se obratiti, dakle, tko su skupljači? U Zagrebu se zainteresirani mogu obratiti tvrtkama C.I.O.S., na zagrebačkom Jankomiru, te tvrtki CE-ZA-R, dok je u Zadru to tvrtka Sirovina odlagalište. Nažalost, samo tri skupljača za cijelu Hrvatsku no stvari će se bitno poboljšati do svibnja ove godine, kada se kreće s potpisivanjem koncesija za cijelu Hrvatsku. Ove tri firme ujedno ispunjavaju uvjete i za obradu i pravilno zbrinjavanje takvih vozila (uklanjanje svih opasnih tvari iz vozila, drobljenje i dobivanje sirovine za daljnu uporabu i dr.) što sami skupljači neće smjeti činiti. Tako ćemo smeće, koje je donedavno nagrđivalo prirodu, pretvarati u korisnu sirovinu. A pogledamo li statistiku riječ je o čak 70.000 do 80.000 olupina kojima raspolažemo na godišnjoj razini.

 

 

Prirodu valja poštovati

Što s već odbačenim vozilima u prirodi? Država će i nadalje uklanjati takva vozila iz prirode, o svom trošku, a dovoljno je samo obavijestiti nadležne institucije koje će dalje preuzeti brigu o olupini. Na kraju zaključujemo kako bi novi pravilnik napokon trebao probuditi ekološku i moralnu svijest svakog vlasnika vozila (ili ipak samo financijsku) i prirodu ostaviti onakvom kakva je. Jer, kao što znamo, ona sve teže podnosi ljudsku glupost.

 

Luka Lukčić, © arhiva.vidiauto.com

Ostale teme iz rubrike aktualno:

AUTOCESTE    CIJENE_GORIVA    CIJENE_GORIVA - DRUGI DIO    ENC    HOMOLOGACIJA    NAJJEFTINIJI_AUTO    OLUPINE    VANUATU    ZAGAĐENJEAudi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001