Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Nakon snijega
Priprema automobila za proljeće

S prvim danima lijepog vremena velika većina vlasnika automobila projuri kroz automatsku auto praonicu i s osmjehom gleda na čistog ljubimca. No, kako bi taj osmjeh i ostao na licu pripremili smo nekoliko korisnih savjeta.

Sol – prijatelj i neprijatelj

Tijekom zimskog perioda, poznato je, zimske službe posipavaju prometnice pijeskom i soli. I dok ćete zbog toga uglavnom bezbrižno stići na posao ili savladati prijeteći brijeg, ti isti preparati nisu baš dobroćudni za vašeg limenog ljubimca. Prije svega, agresivna sol koja nagriza gotovo sve komponente što vrlo lako dovodi do korozije, neprijatelja broj jedan kada su lak i lim automobila u pitanju. Uz to, od specijalne soli stradavaju i gumeni ležajevi, vijci, spojevi i slične stvari koje su, u principu, vozačima nevidljive. Ali zato štete automobilu.

U ručnu praonicu

Kako bi sačuvali dobar izgled automobila preporučamo vam temeljito pranje u jednoj od ručnih autopraonica. Pod temeljitim se misli na podno pranje automobila. Napominjemo, ručna praonica je u ovom slučaju jedini način jer automatske jednostavno ne dopiru do svih zabačenih dijelova na kojima se sol i pijesak talože. Znamo, mnoge moderne automatske auto praonice nude podno pranje no mi vam ipak preporučamo podno pranje automobila u ručnoj autopraonici. U principu, ako ste u žurbi, prođite kroz automatsku praonicu s programom podnog pranja, a kad ulovite vremena obavite temeljito pranje u ručnoj praonici. Ovdje treba istaknuti kako mnoge ručne praonice ipak ne nude taj program. Dakle, obratite se profesionalcima koji posjeduju takozvanu platformu ili pak imaju servisnu „grabu“.

Pogled odozdo

Dakle, prije svega, potrebno je u potpunosti isprati sva teško dostupna mjesta visokotlačnim strojem (mini-wash) za pranje automobila u što spada dio oko kotača ali i kompletno podvozje automobila. Tek kad jednom stanete ispod automobila smještenog na platformi, shvatiti ćete koliko je važno posvetiti brigu donjem postroju automobila. Zimi spasonosne ali sada, u proljeće, opasne naslage potrebno je dobro i temeljito isprati. Jedino na taj način možete biti sigurni kako ste uistinu zaštitili vozilo od korozije i sličnih oštećenja. Cijena usluge u takvim specijaliziranim ručnim autopraonicama iznosi od 70 do 120 kuna, ovisno o vrsti vozila i načinu pranja.

I stakla treba oprati

Naravno, određenu je pažnju potrebno posvetiti i unutarnjem pranju. U hladnijim danima magljenje stakala na njima ostavlja mastan trag. Ukoliko i pušite, stvar postaje još kompliciranija. U praonici će vam ih dobro oprati, samo im to napomenite, no isto možete učiniti i sami. Odlični preparati za unutarnje pranje stakala mogu se kupiti posvuda, a tek nakon pranja uvidjeti ćete koliko su stakla bila prljava. Isto tako, u zimskom se periodu cipelama i mokrom odjećom u limenog ljubimca unosi snijeg, sol, pijesak i slična prljavština koja polako ali opasno uništava materijale interijera. U svakoj auto praonici nudi se usluga i unutarnjeg pranja koja se odnosi i na spomenuto čišćenje. Uz to, brisanje prašine i usisavanje automobila učiniti će vožnju ugodnijom. Cijena te usluge varira od 30-60 kuna.

Kemijsko

I na kraju, stvar koja se odnosi na limene ljubimce koje su njihovi vlasnici najviše eksploatirali – kemijsko čišćenje. Iako najskuplja stavka, između 400 i 500 kuna, kemijsko je pranje izuzetno korisno. Naime, osim estetskih razloga naglasili bi i one zdravstvene, pogotovo kod osoba s alergijskim reakcijama. Ovo čišćenje preporuča se jedanput godišnje kako bi se održala maksimalna čistoća vozila. Neke „ozljede“ interijera, koje se uglavnom događaju u zimskom periodu, kemijsko bi čišćenje bez problema moglo dovesti u red.

Čisto je zdravo

Stoga, ukoliko niste do sada detaljno oprali vašeg ljubimca, vrijeme je da to i učinite. Na zadovoljstvo njega i Vas samih.

3/2009, © arhiva.vidiauto.com

Ostale teme iz rubrike aktualno:

UZ PRVI SNIJEG

AUTOCESTE    CIJENE_GORIVA    CIJENE_GORIVA - DRUGI DIO    ENC    HOMOLOGACIJA    NAJJEFTINIJI_AUTO    OLUPINE    VANUATU    ZAGAÐENJE
Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001