Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Off shore tablicama izbjegavaju plaćanja

 

Nekada smo imali invaziju bogatih Madžara u superluksuznim Mercedesima, BMW-ima, Porscheima… no danas su isti gotovo iščezli. Sada nas, pak, posjećuju neki novi, posve egzotični «stranci».

 

Jer, slovo H na ovalnoj naljepnici više nije «in». Sada je to crna sexy tablica s bijelim slovima pa čak i ugraviranim palmama i čudnim natpisom Republic of Vanuatu. Republika Vanuatu? Čuli ste za Burkinu Faso ili Obalu Bjelokosti ali, Vanuatu? Riječ je o otočju smještenom u južnom Pacifiku, otprilike 1750 kilometara udaljenom od Australije. Glavni grad je Port Vila, a na 83 vulkanska otoka uživa se u fantastičnoj tropskoj klimi. Dakle, raj za uživanje. Ali i za poreze.

 

Poreza nema

Naime, njih gotovo da i nema. Država je, nakon što se riješila kolonizatora i 1980. godine postala neovisna republika, ciljala postati porezni raj. Koncipirana kao oaza za off-shore poslovanje, Republika Vanuatu omogućuje vođenje biznisa koje moderne zemlje svijeta nikako ne podržavaju. Riječ je o takozvanom čistom Tax-Free statusu koji rezidentima jednako kao i nerezidentima omogućuje neplaćanje raznih poreza. Samim time, kontrole poslovanja nisu potrebne. Uz to, Vanuatu se potrudio svojim kijentima ponuditi i visoki stupanj naprednih tehnološki servisa i birokraciju koja gotovo ne postoji. Naravno, iza takve politike stoji država jer joj se to, na kraju, poprilično isplati.

 

Državi novi BMW 5

Tu dolazimo do automobila, odnosno registracije na Vanuatu, kojih u u Hrvatskoj ima nezanemariv broj. Naime, dosjetljivi pojedinci odlučili su doskočiti državnim propisima koji su prilično negostoljubivi ako se kupuje automobil skuplji od 350.000 kuna. Tada je «zloglasna» trošarina, odnosno poseban porez na osobna vozila ili, prevedeno na uobičajeni jezik – porez na luksuz, itekako velika: kupac plaća fiksnih 98.000 kuna + 48% na iznos preko 350.000 kuna. No, nije to sve. Tu su još i carina, za vozila koja nisu porizvedena u EU, te ništa manje ugodni PDV od 22%. Da, i registracija te kasko, kao i naknada za autoceste nisu nimalo malene stavke pri kupovini tako skupog automobila. Sve u svemu, kupnja recimo jednog Aston Martina, proizvedenog u Velikoj Britaniji, na kraju ispada kao plaćanje cijene jednog novog automobila plus davanje državi sume koja je dostatna za još jedan nov i to vrlo dobar automobil, u rangu recimo BMW-a serije 5. Svima je valjda jasno zašto onda pojedinci izbjegavaju upravo ovakve državne propise.

 

Registracija preko interneta

Majstori «muljaže», koja prema važećim hrvatskim zakonima podliježe pod carinski prekršaj, s rajskom državom Vanuatu imaju rješenje za to. A da istu nisu nikada niti vidjeli. Dapače, mnogi niti ne znaju gdje se nalazi pa čak niti da postoji. A zašto i bi kad im to uopće nije potrebno. Naime, dosjetljiva državica Vanuatu svojim klijentima omogućuje registraciju automobila čak i preko interneta. Ispunite formular, uplatite potrebnih 950 američkih dolara i u roku tjedan, dva stižu vam registracije Vašeg automobila. Nadalje, godišnje produljenje registracije stoji samo 250 dolara. Da bi stvar bila još zanimljivija, svi automobili, registrirali Fiat 500 ili Aston Martin Vanquish, podliježu gore spomenutim fiksnim troškovima registracije. Zvuči nevjerojatno, no dokaz tome su upravo automobili koji se mogu vidjeti u Hrvatskoj, a za čijim upravljačem, naravno, sjede Hrvati.

 

Zakon kaže...

No, je li to sve legalno u Hrvatskoj? U principu nije, ali... Iako hrvatski zakoni ne odobravaju upravljanje vozilom stranih registarskih oznaka za čijim upravljačem sjedi državljanin Republike Hrvatske, raznim smicalicama moguće je zaobići zakonske propise. Hrvatski carinski propisi te pripadajuća Konvencija o privremenom uvozu, propisuju da strane fizičke ili pravne osobe smiju uz potpuno oslobođenje od plaćanja carine privremeno uvesti na hrvatsko carinsko područje osobne automobile pod uvjetom da su registrirani sa stranim registarskim pločicama i da ih upotrebljavaju osobe sa sjedištem, odnosno prebivalištem izvan carinskog područja Republike Hrvatske. Po logici - samo stranci, ali ne. Hrvatski državljani koje rade i žive u inozemstvu također smiju na carinsko područje Hrvatske privremeno uvesti automobile sa stranim registarskim oznakama, ako u putovnici imaju važeću radnu dozvolu (vizu) druge zemlje.

 

865 prekršaja u dvije godine

Dakle, kako se čini, automobilima s Vanuatu tablicama upravljaju gastarbajteri, no ne uvijek. Ti koji su pokušali voziti takve automobile, debelo u carinskom prekršaju, uglavnom nisu prolazili dobro. Naime, u 2005. godini zabilježeno je 395 carinskih prekršaja ove vrste, a izrečene su novčane kazne u iznosu od 744.300 kuna. Prošle je godine, pak, pokrenuto ukupno 470 prekršajnih postupaka s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 543.900 kuna. Mnogi postupci još su u tijeku. U stranim zemljama, poput Njemačke, Austrije ali i Slovenije sličnih prekršaja je puno manje, vjerojatno iz razloga što sprega policije i carine ipak bolje funkcionira nego kod nas.

Luka Lukčić, © arhiva.vidiauto.com

 

Ostale teme iz rubrike aktualno:

AUTOCESTE    CIJENE_GORIVA    CIJENE_GORIVA - DRUGI DIO    ENC    HOMOLOGACIJA    NAJJEFTINIJI_AUTO    OLUPINE    VANUATU    ZAGAĐENJEAudi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001