Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Biodizel u kućnoj radinosti

Biodizel iz kućne radinosti!

 

Iako se čini posve nevjerojatnim biodizelsko gorivo se uz određenu dozu znanja i odgovarajuću opremu može proizvoditi i u kućnoj radinosti. Slijedi li era „ uradi sam“ goriva pokazati će vrlo skora budućnost! Mi vam u međuvremenu donosimo sve o kućnoj proizvodnji biodizelskog goriva.

 

U vrlo skoroj budućnosti umjesto na benzinskoj crpki gorivo bi mogli točiti u kućnom laboratoriju. Već sada postoji mnogo proizvođača koji proizvode kućnu kit opremu za samostalnu proizvodnju biodizela. No, biodizel se u kućnoj radinosti može proizvoditi čak i bez specijalne opreme poznavajući određene kemijske metode i pojmove. Što je sve potrebno da bi se proizvelo odgovarajuće biodizelsko gorivo potražite u našem osvrtu. Transesterifikacija je postupak kod kojega se iz biljnog ulja ili životinjskih masnoća uz pomoć alkoholnog katalizatora (metanol ili etanol) izdvaja biodizelsko gorivo i glicerin.

 


Hoćemo li umjesto na crpki biodizel točiti iz vlastitog podruma vrijeme će pokazati

 

Oprema.

 

Mnogo proizvođača nudi kućni kit za dobivanje biodizel goriva koji se sastoji iz dvije zatvorene posude zapremine minimalno 20-ak litara te odgovarajućih cjevovoda i ventila postavljenih na postoljima. No, biodizel se može dobiti i improvizacijskim kućnim kitom za što je potrebno:

 • mikser sa promjenjivom brzinom vrtnje i staklenim stijenkama
 • gramski precizna vaga
 • epruveta baždarena precizno na 200 ml
 • prozirni plastični spremnik
 • stakleni bokal sa širokim grlom
 • mala žličica
 • zaštitne naočale i rukavice

 

Sastojci

 

Za dobivanje biodizela potrebno je:

 • biljno ulje (novo nekorišteno ili korišteno)
 • natrijev hidroksid (3.5 g za 1 l nekorištenog ulja)
 • metanol (20% od ukupne zapremine ulja)
 • vinski bijeli ocat


Suncokretovo ulje jedno je od najpogodnijih za proizvodnju biodizela

 

Izbor ulja

 

Za dobivanje biodizela može se koristiti bilo koje biljno ulje bez obzira bilo ono nekorišteno ili korišteno. Vjerovali ili ne može se čak koristiti u potpunosti iskorišteno ulje iz najobičnije friteze ili tave. Veliki lanci fast food prehrane ionako muku muče sa odlaganjem starog iskorištenog ulja. Zato velike kompanije i pogoni za preradu biodizela upravo po izuzetno niskim cijenama otkupljuju staro ulje.

 

Proizvodnja biodizela

 

Sastoji se iz nekoliko zasebnih procesa koje možemo podijeliti na:

 1. filitriranje,
 2. purifikacija,
 3. titracija,
 4. transesterifikacija,
 5. separacija
 6. neutralizacija
 7. pročišćavanje
 8. testiranje kvalitete.


Titracija je jedan od najvažnijih postupaka prilikom proizvodnje biodizela,
a bez stručnog znanja bolje je isto niti ne pokušavati izvesti

 1. Propuštanjem kroz filter što manjih pora se tretira samo korišteno ulje kako bi se uklonili ostaci hrane, smeća i ostale ne uljne tvari.

 2. Za uspješno dobivanje biodizela ulje mora sadržavati manje od 1% vode. Da bi bili sigurni u navedeno mora se zagrijati do 120 C kako bi višak vode ispario. U protivnom bi u procesu proizvodnje moglo doći do neželjene hidrolize.

 3. titracija je postupak kod kojega se uz pomoć indikatora određuje kvalitete ulja i određivanja količine slobodnih masnih kiselina u ulju kako bi se egzaktno odredila količina katalizatora (natrij hidroksid ili kalij hidroksid) koji će neutralizirati slobodne masne kiseline i omogućiti reakciju. Korišteno ulje imati će veću količinu slobodnih masnih kiselina.
  Za titraciju su potrebne epruvete, odgovarajuće posude i ostala laboratorijska oprema.Kod nekorištenog ulja potrebno je dodati 3.5 grama natrijevog hidroksida po litri ulja, dok se za korišteno ulje moraju izvoditi tri zasebne titracije te brojci 3.5 dodati još prosječna vrijednost triju mjerenja.

 4. natrijev hidroksid se dodaje metilnom ili etilnom alkoholu, miješa se mikserom kako bi se ubrzala reakcija te se dodaje biljno ulje i sve zajedno se zagrijava do 70 C. Metanol ili etanol se uz pomoć natrijevog hidroksida veže za masne kiseline iz ulja stvarajući biodizel i kruti glicerin. Proces traje od 4 do 8 sati.

 5. glicerin se odvaja na dnu posude¸ te se s vremenom stvrdnjava. Iz glicerina i biodizela potrebno je izvući preostali alkohol što se čini isparavanjem ili destilacijom. U složenim sustavima to se čini prije odvajanja.

 6. odvojeni biodizel je pun natrijevog hidroksida pa se dodaje bijelog octa oko 8 ml na 1 litru da bi se neutralizirao

 7. na kraju se biodizel mora još pročistiti. To se čini vodom u sustavu…

 8. Da bi se ispitala kvaliteta i čistoća biodizela uzima se u bočicu uzorak te se pomiješa sa vrućom vodom, izmiješa i ostavi dva sata. Ako je sve učinjeno kako valja gorivo bi se trebalo odvojiti na vrhu, a sloj vode pri dnu mora biti čist. Mjeri se PH faktor koji bi trebao iznositi između 6.5 do 7.5.


Kit za kućnu proizvodnju biodizela

 

Preinake na motorima

 

Dizel i turbo dizel motori proizvedeni nakon 1996. godine mogu koristiti mješavinu B5 sa 5 % biodizela i 95 % fosilnog dizela bez ikakvih preinaka. Za veći udjel biodizelskog goriva vladaju podijeljena mišljenja glede dugotrajnosti motora. Biodizel je izrazito mastan te je vrlo snažno otapalo koje može začepiti sustav ubrizgavanja i otopiti dovodne cijevi i vodove. Već za 20% -tni udjel biodizela potrebno je izmijeniti sve cijevi, brtve te sustav ubrizgavanja učestalo pročišćavati. Najveće probleme s biodizelom imaju automobili s modernim piezo-brizgaljkama koje zahtijevaju redovito čićenje.

 


Odvojeni slojevi biodizela i glicerina

 

Dakle, kao što možete primijetiti biodizel se može proizvesti i u kućnoj radinosti, ali jedino uz obvezne mjere opreza i nošenje zaštitnih rukavica i naočala te stručnog poznavanja čitavog procesa. Još je složeniji proces dobivanja ostalih vrsta biogoriva za koje je potreban mali laboratorij. Zato će za nas obične smrtnike odlazak na benzinsku crpku još dugi niz godina biti uobičajena radnja.

 

dipl.ing. Daniel Bevandić, © arhiva.vidiauto.com

 

 

Glicerin, glicerol – tekućina velike viskoznosti koja se učestalo koristi u farmaceutskoj industriji prilikom izrade sapuna.

 

pH faktor – „power of hydrogen“. Kratica kojom se označava kiselost otopine na temelju otopljenih vodikovih iona. Prvi ju je upotrijebio 1909. godine danski kemičar P.L. Sorensen. Vrijednosti mogu iznositi od 0 do 14. Brojke od 0 do 5 označavaju kiselu otopinu, 6 do 10 neutralnu, a od 11 do 14 alkaličnu.

 

Bx – termin kojim se označava udio biodizelskog goriva u smjesi goriva. Primjerice B20- 20% udjela biodizelskog goriva, B100-100 %-tno biodizelsko gorivo i tako dalje.
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001