Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Head-up display - Bez skretanja pogleda

 

Projekcijom najvažnijih podatkovnih parametara vozila na vjetrobransko staklo automobila vozači pojedinih luksuznih limuzina osjećaju se poput pilota borbenih zrakoplova dok gledaju u svoj HUD (head-up display). No, osim ekskluzivnosti ova opcija uvelike doprinosi sigurnosti u vožnji jer je bez skretanja pogleda moguće pratiti najvažnije parametre vožnje.

 

 

Svaki vozač tijekom vožnje, da bi imao potpunu kontrolu nad vozilom, mora neprestano motriti brzinu kojom se kreće, okretaje motora, količinu preostalog goriva u spremniku, temperaturu rashladne tekućine, temperaturu ulja u motoru i tako dalje. Pri tome je svako skretanje pogleda sa ceste ispred sebe kako bi se provjerilo stanje na pokazivačima izrazito opasno. Pogotovo pri većim brzinama. Zamislite koliko je opasno pri brzinama većim od 100 km/h samo za djelić sekunde skrenuti pogled prema instrument ploči, a navedeno činimo iz dana u dan. Upravo zato luksuzna vozila opremljena su takozvanim HUD-om (head-up displayom). Sam termin nastao je u engleskom govornom području i u slobodnom prijevodu mogli bi ga se prevesti kao „zaslon s glavom gore“. Radi se o sofisticiranom dodatku vrlo skupih automobila kod kojih se uz pomoć specifične tehnologije na vjetrobranskom staklu projiciraju najvažniji podaci u vožnji poput brzine kretanja, broja okretaja motora, količine goriva u spremniku i tako dalje. Iako se tek posljednjih pet godina ova opcija može susresti u gotovo svim skupljim vozilima radi se o inovaciji staroj preko pola stoljeća.

 

Počeci u zrakoplovstvu

 

Tijekom 1950-ih godina mlazni borbeni zrakoplovi posve su istisnuli zastarjele elisne modele. Samim time brzine letenja gotovo preko noći su postale više od brzine zvuka. Pri navedenim brzinama svako spuštanje pogleda pilota na instrumente može biti kobno. Pogotovo prilikom zrakoplovnih borbi kada djelići sekunde odlučuju o ishodu. Zato je razvijen takozvani head-up display na način da su se najvažniji parametri zrakoplova prikazivali na vjetrobranskom staklu ispred pilota. Zahvaljujući ovoj novotariji pilot je mogao čitavo vrijeme držati pogled prema naprijed budući da je doslovno „pred nosom“ imao sve bitne podatke. Kako se sustav usavršavao tako se na vjetrobranu prikazivao sve veći broj podataka. Uz uobičajene podatke o brzini kretanja, stanju motora, pa do kompasa, trenutnog stanja naoružanja i tako dalje. Poznati borbeni zrakoplovi ratnog zrakoplovstva SAD-a F14 bili su prvi modeli sa serijski ugrađenim HUD-om. Tijekom 1970-ih godina HUD se počeo ugrađivati i u pojedine komercijalne putničke zrakoplove. Danas je većina novih Airbus i Boeing putničkih zrakoplova opremljena ovim korisnim dodatkom. Tehnologija HUD-a je u vojnim postrojbama otišla i korak dalje, pa su se umjesto prikazivanja podataka na vjetrobranu piloti opremali kacigama sa vizirom koji je služio kao head-up display.

 

Tijekom 1960-ih godina zaživjele su prve inačice HUD-a u borbenim zrakoplovima

 

Iako je manje poznato u automobilskoj industriji s HUD-om je prvi počeo eksperimentirati General Motors. Godine 1988. Oldsmobile Cutlass Supreme bio je prvi automobil u svijetu koji je opcijski nudio ovo novotariju. Chevrolet Corvette je 1990. godine postao prvi automobil sa serijski ugrađenim head-up displayom. Tijekom 1990-ih General Motors je u HUD ugrađivao u ostale luksuznije modele Pontiaca i Cadillaca. Tako je u SAD-u head-up display postao nešto sasvim uobičajeno.

 

Pontiac Grand Am opremljen HUD-om

 

Oldsmobile Cutlass Supreme bio je 1988. godine prvi automobil s opcijskim head-up displayom 170

 

No, budući da se o automobilima s američkog tržišta vrlo malo zna ova inovacija je Europi ostala praktički nepoznata sve do 2003. godine kada je BMW u tadašnju seriju 5 počeo ugrađivati vlastitu inačicu head-up displaya. Novi trend uskoro su počeli slijediti mnogi luksuzni proizvođači.

 

Head-up display kod BMW-a omogućava vožnju s potpunom kontrolom, bez skretanja pogleda

 

Još jedan primjer kako to radi BMW

 

Najnoviji je primjer Peugeot s modelom 3008, čijoj je svjetskoj premijeri nedavno prisustvovao i VidiAuto portal, koji je pomoću projekcije informacija sa stražnjeg dijela instrument ploče na antirefleksivnu providnu polikarbonatnu pločicu uspio dobiti sličan efekt tako da se na ploči mogu vidjeti informacije o trenutnoj brzini, cruise kontroli te upozorenje o udaljenosti do vozila ispred.

 

Peugeot 3008 - Head-up display

 

Još jedan proizvođač radi na nečemu sličnom. Hyundai Motor Company razvija 3D Hologram za svoje buduće modele, a radi se o informacijskoj tehnologiji koja je u fazi završnih ispitivanja. Sustav hologramski i trodimenzionalno ispisuje ili grafički prikazuje razne podatke o vozilu koji su vidljivi ispred vozačkog stakla.

 

 

HUD-head up display

 

Prije svega moramo razlikovati fiksni i pokretni head-up display. Fiksni HUD prikazuje podatke uvijek na istom mjestu odnosno dijelu vjetrobranskog stakla. Pokretni HUD smješten je u viziru kacige te se ovisno o pomicanju glave nalazi uvijek ispred očiju. Mi ćemo se zadržati na fiksnoj inačici koja se i koristi u automobilima. Što li se samo skriva iza naoko složenog principa rada? Sustav HUD-a sastoji se iz projekcijske podloge, projekcijske jedinice i centralnog kompjutora. Budući da se podaci prikazuju na vjetrobranskom staklu dotični dio vjetrobrana na kojem su vidljivi podaci presvučen je posebnim premazom koji reflektira projicirane podatke. Nadalje, na vrhu instrument ploče automobila ispred volana u blizini vjetrobrana smješten je projektor koji može biti LCD, katodnog ili diodnog tipa poput TV prijamnika. Posljednjih godina LCD varijante projektora preuzimaju primat, au ovom slučaju projektor prikazuje podatke na određenom dijelu vjetrobranskog stakla. Projicirane podatke projektor „dobiva“ od centralne računalne jedinice vozila. Iako se čini posve jednostavno inženjeri su prije serijske uporabe ove novotarije morali riješiti još nekoliko problema. Poput polja gledanja, takozvanog podatkovnog prozorčića i osvjetljenja samih podataka. Budući da se podaci projiciraju ispred vozača neadekvatan smještaj podataka uzrokovao bi smetnje vozaču prilikom gledanja ceste te samim time ometale vožnju. Zato je trodimenzionalni ispis podataka pozicioniran dubinski dalje od vjetrobranskog stakla, negdje u ravnini prednjih odbojnika automobila. Na taj način vozač može motriti put ispred sebe bez da mu podaci na vjetrobranu zaklanjaju pogled. Isto tako podaci su vidljivi samo na određenom mjestu i pod određenim kutem gledanja. Drugim riječima suvozaču i ostalim putnicima u automobilima su nevidljivi. Budući da se tijekom vožnje izmjenjuje pozadinsko osvjetljenje odnosno vremenske prilike poput sunca, kiše, snijega, noći head-up display mora imati mogućnost samoprilagođavanja iluminacije podataka ovisno o pozadinskom osvjetljenju. U biti head-up display mora vozaču pružati odgovarajuće podatke bez ometanja vožnje. Budući da su novi automobili opremljeni sa sve više opreme moderne inačice HUD-a na vjetrobranskom staklu prikazuju sve više podataka poput satelitske navigacije, stanja tlaka u gumama i tako dalje. Time se vozači modernih skupocjenih automobila osjećaju poput pilota borbenih zrakoplova u brišućem letu.

 

Novi Citroen C6 opremljen je HUD-om

 

dipl.ing. Daniel Bevandić, © arhiva.vidiauto.com

 

HUD (Head-Up Display) - projekcijom najvažnijih podatkovnih parametara vozila na vjetrobransko staklo automobila vozači pojedinih luksuznih limuzina osjećaju se poput pilota borbenih zrakoplova dok gledaju u svoj

 

Oldsmobile Cutlass Supreme 1988/89 - luksuzna američka krstarica za modelsku godinu 88/89 proizvodila se u varijantama sa tri i pet vrata te se opremala 3.1 litrenim V6 benzincem snage 140 konjskih snaga i 251 Nm okretnog momenta

 

Grumann F14 Tomcat - američki borbeni zrakoplov tipa lovac-bombarder s promjenjivom geometrijom krila koji se proizvodio od 1970. do 2006. godine
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001