Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Kompresorska snaga

Kompresorska snaga!

 

Iako se vrlo često kompresorsko prednabijanje snage motora poistovjećuje s turbo puhalima, radi se u biti o sličnim rotorima, ali posve drugačijeg principa rada.

 

 

Sjećate li se legendarnog uvoda filma Mad Max (Pobješnjeli Max) kada legendarni Mel Gibson putem radio veze sluša o policijskoj potjeri lagano zagrijavajući svoj «nabrijani» Ford Falcon XKR s izdignutim središnjim dijelom poklopca motora!? Nakon nekog vremena odluči se uključiti u potjeru upregnuvši moćni V8 potpomognut kompresorom startavši uz «potpis» na asfaltu. Vjerojatno ste nebrojeno puta do sada vidjeli mnoge muscle automobile s izdignutim rotorima koji strše van poklopca motora. No, jeste li se ikada upitali čemu služe isti? U našem osvrtu donosimo sve o mehaničkim kompresorima te razlikama u odnosu na turbo puhala.

 

Izostanak turbo rupe

Centrifugalni kompresor izgledom i principom rada je vrlo sličan turbo puhalu

Mehanički kompresor (engl. supercharger) je rotor ili skup rotora kojim se benzinskom motoru, po principu gotovo identičnom turbo puhalu, omogućava priliv veće snage. Kompresor je također smješten na usisnoj grani između filtera zraka i usisnih kanala motora te poput turbo puhala uvlači i tlači zrak pod tlakom većim od atmosferskog kako bi ga što više stalo u komoru za izgaranje. Za hlađenje stlačenog zraka također se može opremiti i hladnjakom stlačenog zraka. No, za razliku od turba, ne pokreće se ispušnim plinovima motora. Naime, kompresor je spojen direktno lancem ili remenom na koljenasto vratilo (radilicu) motora koje ga i pokreće. Zbog različitih omjera vrtnje, brzina vrtnje kompresora može iznositi i preko 60.000 o/min. Budući da se kompresor, dakle, vrti već od praznog hoda, kod takvih motora izostaje takozvana turbo rupa. Naravno, povećanjem okretaja snaga raste, no najbitnije je da motori opremljeni kompresorom vuku kontinuirano već od praznog hoda.

 

Vrste kompresora

 

Ovisno o tlaku prednabijanja kompresori se mogu podijeliti na:

a) kompresore stalnog pritiska i

b) kompresore promjenjivog pritiska

Kompresori stalnog pritiska imaju konstantan tlak prednabijanja neovisno o okretajima motora, dok kompresori promjenjivog tlaka povećanjem okretaja imaju veći tlak prednabijanja.

 

Također ovisno o konstrukciji i načinu strujanja zraka kompresore možemo podijeliti na:

1. Roots ili puhalo,

2. Twin-screw centrifugalni kompresor.Roots tip kompresora velikih je dimenzija, pa često viri izvan poklopca motora

Puhalo ili kompresor Roots tipa najstariji je tip kompresora razvijen još od strane istoimenog proizvođača krajem 1860-ih godina. Unutar kućišta kompresora ima dva longitudinalna pužna rotora dugačkih lopatica. Kod istih, u biti, rotori samo pod većim tlakom šalju zrak dalje do komore za izgaranje. Ovakvi kompresori su velikih dimenzija te vrlo često vire izvan poklopca motora stoga su namijenjeni uglavnom tjuniranim muscle automobilima. Takvi motori sirovo oslobađaju snagu pa su neugodni za upravljanje.

Twin screw (dvostruki vijak) kompresor sastoji se također iz dva longitudinalna rotora s poprečnim lopaticama te se zrak provodi van kompresora tek nakon što se «provuče» kroz sve lopatice i u potpunosti stlači. Centrifugalni kompresor je najsličniji turbo puhalu. Sastoji se od rotora koji usisava zrak velikom brzinom te ga uz pomoć niza lopatica tlači i šalje van u komoru za izgaranje. Ovakav tip kompresora se u posljednje vrijeme vrlo često koristi jer zauzima vrlo malo prostora u motoru te neznatno povećava cijenu motora.Princip rada Twin-screw kompresora

 

 

Primjena

 

Mehanički kompresor ugrađuje se u benzinske motore kod kojih se također iz malog obujma želi dobiti mnogo veća snaga. Za razliku od turbo motora, kompresorski motori ne zahtjevaju poseban način vožnje niti odgovarajući tretman. Najveći razlog tome je što kompresor nema zasebnog podmazivanja te postepeno startanje i gašenje motora nisu potrebni. Mane kompresorskih motora su slijedeće. Budući da se pokreće snagom motora čak i do 15 % ukupne nazivne snage motora se gubi za pokretanje istog. Isto tako viša je i potrošnja goriva u odnosu na atmosferske motore slične nazivne snage. No, generalno gledano ugradnja kompresora je složenija i skuplja od turbo puhala, pa su takvi automobili i skuplji.

 Twin screw kompresor vidljiv je na vrhu motora

 

dipl.ing. Daniel Bevandić, © arhiva.vidiauto.com                                       
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001