Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Night vision - Noću kao danju!

Night vision - Noću kao danju!

 

Night vision sustavi noćne vidljivosti pridonose mnogo sigurnijoj vožnji u uvjetima slabije vidljivosti kada opasnost vreba na svakom kilometru. Tamo gdje svjetlosni snop farova prestaje ili je nedovoljno učinkovit započinje djelovanje noćnih sustava podižući sigurnost vožnje na jednu sasvim novu razinu. Kao i veliki dio automobilske elektroničke opreme i sustavi noćne vidljivosti prvotno su razvijeni za potrebe vojnih postrojbi širom svijeta.

 

 

Prema statističkim pokazateljima većina prometnih nezgoda događa se u uvjetima slabe vidljivosti (noć, magla, kiša…) što je i sasvim razumljivo. Ograničena vidljivost i manjak koncentracije čine svoje stoga u takvim uvjetima treba biti izrazito oprezan. No vrlo često čak i pojačani oprez sam po sebi nije dovoljan kako bi se izbjegla nezgoda jer potencijalna opasnost vreba daleko ispred vozila. Tamo gdje prestaje svjetlosni snop farova ili je njihovo djelovanje nedovoljno učinkovito. Zato kako bi se omogućila sigurnija vožnja u uvjetima ograničene vidljivosti mnogi luksuzni automobili današnjice opremljeni su takozvanim night vision sustavima noćne vidljivosti.

 

Fotografija zorno prikazuje važnost sustava noćne vidljivosti. Ako se bolje pogleda može se vidjeti kako se na lijevoj strani kolnika nalaze jedva vidljivi pješaci koje infracrvena kamera jasno prikazuje.

 

Njihov naziv upućuje da su razvijeni prvenstveno za uvjete noćne vožnje, ali učinkovitost im je zajamčena u svim meteorološkim uvjetima. Iako su tek posljednjih godina ovi sustavi zaživjeli kao obvezni dio opreme luksuznih automobila ideja o boljoj noćnoj vidljivosti stara je preko pola stoljeća. Kao i većina modernih elektroničkih pomagala i night vision sustavi su razvijeni prvenstveno za potrebe vojnih postrojbi diljem svijeta. Tako su vojne postrojbe SAD-a još tijekom II.svjetskog rata eksperimentirale sa pretečama ovakvih sustava. No pravi sustavi noćne vidljivosti kakve poznajemo danas debitirali su tek 1990/91. godine u Zaljevskom ratu.

 

Night vision sustavi

 

Postoji mnogo vrsta sustava noćne vidljivosti, ali mi ćemo se zadržati na dva tipa koja se najčešće koriste. Dakle, možemo govoriti o takozvanim pojačivačima svjetlosnog signala i o mnogo složenijim termičkim sustavima. U prvom slučaju radi se o pomagalima poput noćnih dalekozora, kamera te specijalnih noćnih naočala koji rade po slijedećem principu. Pojednostavljeno rečeno svaku, pa i najmanju svjetlost od mjeseca, javne rasvjete ili sličnog izvora putem interne optike pojačavaju kako bi reproducirana slika na zaslonu bila što više osvijetljena. Kod ovakvih pomagala dovoljno je vrlo malo svjetlosti da bi se dobila vrlo korisna projekcija odnosno slika. No, problem je što su u potpunom mraku bez imalo svjetlosti ovakvi sustavi posve beskorisni. Isto tako u maglovitim uvjetima niti uz odgovarajući izvor svjetla ne otkrivaju što se skriva ispod magle. Zato su u uvjetima potpunog mraka mnogo učinkovitiji sustavi koji rade na principu termičke analize okoline odnosno infracrvene svjetlosti.

 

Sustavi noćne vidljivosti su naročito korisni u maglovitim uvjetima.

 

Da pojasnimo! Poznato je da svako tijelo emitira svjetlost određene valne duljine. Topla tijela, poput živih bića (ljudi i životinja) te automobila u vožnji sa toplim motorom u određenim količinama emitiraju infracrvenu svjetlost valne duljine od 3 do 40-ak mikrona. Ta infracrvena svjetlost se uz pomoć odgovarajućih termičkih kamera može „upiti“ i prikazati kao slikovna projekcija uz pomoć odgovarajućeg zaslona.

 

Na središnjem zaslonu infracrvena kamera jasno prikazuje pješake s desne strane kolnika koji su kroz vjetrobran posve neuočljivi.

 

Ovakve kamere odnosno sustavi sastoje se iz optičkog dijela, toplinskog detektora, procesora i zaslona. Optički dio kamere prikuplja infracrvenu svjetlost do udaljenosti od 300-injak metara koju toplinski detektor obrađuje na način da detektira svjetlost određene valne duljine koja se potom u specifičnom procesoru pretvara u sliku i prikazuje na zaslonu.

 

Sustavi noćne vidljivosti prikazuju cestu do 300-injak metara ispred automobila. Ilustracija prikazuje kako sa klasičnim farovima opasnost postaje vidljiva tek kada je prekasno za pravovremenu reakciju.

 

No usprkos sofisticiranoj tehnologiji u potpunom mraku nije moguće dobiti potpuno osvijetljenu sliku već ista na zaslonu sliči rendgenskoj projekciji sa posebno izdvojenim „toplim“ živim bićima i pokretnim predmetima.

 

Primjena u automobilima

 

Od početka 1990-ih godina vodeće automobilske tvrtke razmatraju uvođenje night vision sustava. Nakon pomnih istraživanja takozvani pojačivači signala su definitivno otpali jer nude samo kompromisno rješenje koje ne bi u potpunosti utjecalo na sigurnost. Tako novo night vision tehnološko doba sa termičkim kamerama u auto industriji započinje 1996. godine kada je Cadillac u suradnji s čuvenim elektroničkim divom Raytheon započeo razvoj noćnog sustava za svoj reprezentativni model DeVille.

 

Ovako je sve započelo! Hologramski prikaz stanja na cesti na vjetrobranu Cadillaca DeVille model 1999/00. godine.

 

Razvoj je trajao prilično dugo, pa se sustav noćne vidljivosti tek 2000. godine počeo ugrađivati u Cadillac DeVille. Funkcionirao je na način da je ispred rešetke hladnjaka bila smještena infracrvena kamera čiji su se prikupljeni podaci prikazivali na zaslonu vjetrobrana ispred vozača poput head up displaya. No, ova prva inačica night vision sustava u automobilima bila je pomalo specifična. Za razliku od modernijih sustava Cadillacov prvijenac nije imao mogućnost simultanog praćenja stanja na cesti ispred automobila. Naime, zaslon ispred vozača bi se aktivirao tek ukoliko je kamera odnosno procesor zabilježio potencijalnu opasnost na cesti poput životinja ili osoba koje prelaze cestu ili zaustavljenog automobila. Tada bi se zaslon na vjetrobranu ispred vozača aktivirao te poput holograma prikazivao ono što se događa 300 metara ispred automobila u dubokom mraku. Zbog ovakvog rješenja i nepouzdanosti sustav nije polučio veći uspjeh. Nove generacije automobila imaju slične sustave čija projekcija noćne slike se prikazuje simultano u realnom vremenu na vjetrobranu ispred vozača ili na monitoru na središnjem grebenu automobila.

 

Termičke kamere postavljaju se ispred hladnjaka te su zaštićene rešetkama od udaraca.

 

Infracrvene kamere su smještene uglavnom iza prednje maske automobila, a kako se ne bi oštetile prekrivene su rešetkama. Danas je većina luksuznih automobila poput Lexusa, Cadillaca, Mercedesa, BMW-a, Audija i ostalih opremljena ovakvim sustavima koji uvelike doprinose sigurnijoj vožnji. Sudeći prema razvoju tehnologije auto industrije u slijedećih nekoliko godina možemo očekivati da sustavi noćne vidljivosti postanu dio opreme i kompaktne automobilske klase.

 

dipl.ing. Daniel Bevandić, © arhiva.vidiauto.com

 

 

Night vision - sustavi koji omogućavaju bolju vidljivost noću te ih ugrubo možemo podijeliti na pojačivače svjetlosnog signala i kamere koje rade po principu termičke analize okoline

 

Termičke kamere - elektronički uređaji koji na osnovu infracrvene svjetlosti prikazuju toplinsku sliku okoline u nepovoljnim uvjetima

 

Zaljevski rat - popularni naziv za rat između Iraka i SAD-a sa saveznicima u Perzijskom zaljevu koji je trajao tijekom druge polovice 1990. godine i prve polovice 1991. godine, a uzrokovan je ulaskom Iračkih vojnih postrojbi u Kuvajt.

 

Cadillac DeVille 1999/00 - top model čuvenog američkog proizvođača koji se za modelsku godinu 99/00. nudio sa snažnim 4.6 litrenim V osmakom snage 275 konja i Raytheon night vision sustavom
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001