Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Telemetrijom do ekonomicne voznje

Telemetrijom do ekonomične vožnje

 

 

Fiat EcoDrive sustav predstavlja početak novog tehnološkog razdoblja među komercijalnim osobnim automobilima gdje će se uz pomoć telemetrije pozitivno utjecati na način vožnje, smanjenje potrošnje goriva i sveukupno učinkovitiju vožnju.

 

Osvajane svemira bilo bi nemoguće bez uporabe telemetrije.

 

Ljubiteljima Formule 1 i ostalih automobilskih utrka pojam telemetrija zasigurno je odavno poznat. Radi se u biti o bežičnom prijenosu podataka koji su kod utrka automobila naročito važni kako bi se u stručnom stožeru momčadi u svakom trenutku mogli pratiti parametri rada motora i ostalih komponenti vozila na stazi. Iako je telemetrija svoju masovnu svjetsku primjenu doživjela upravo u najpopularnijem auto natjecanju na svijetu grane primjene u početku su ipak bile posve drugačije.

 

Prikaz telemetrijskog ispisa u realnom vremenu jednog bolida Formule 1

 

Počeci suvremene telemetrije sežu još u daleke 1960-e godine usporedo sa utrkom bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD-a u pogledu osvajanja svemira. Njihovi inženjeri su zaključili da će put u svemir i moguće osvajanje novih planeta poput Mjeseca biti ostvarivi jedino u slučaju konstantnog praćenja rada parametara letjelica sa Zemlje. Isto tako navedeno će pružiti mogućnost rješavanja novonastalih problema tijekom leta. Da bi se potonje i ostvarilo razvijeni su posebni elementi poput centralnog kompjutora letjelice, specifičnog odašiljača na letjelici te prijamnika i kompjuterskog softwera na Zemlji. Time je omogućeno praćenje stanja letjelice u realnom vremenu, sa tek kojom minutom zakašnjenja. Budući da se u doba Hladnog rata ovakva tehnologija smatrala tajnom u ono vrijeme se malo podatka moglo pronaći vezano uz mogućnost bežičnog prijenosa signala.

 

Telemetrija je postala najpoznatija zahvaljujući korištenju u utrkama Formule 1

 

No, telemetrija se pokazala vrlo pouzdanom te je ubrzo svoju primjenu našla i van strogo povjerljivog svemirskog programa. Poput mnogih proizvodnih, telekomunikacijskih i inih pogona, prvenstveno za nadzor rada sustava. Također jedan od najpoznatijih načina primjene telemetrije jest u istraživačkim promatranjima životinja na koje se ugrađuju odašiljači signala kako bi se s daljine mogla pratiti kretanja i navike. No tek je početkom 1990-ih godina telemetrija postala poznata širem krugu ljudi kada se počela koristiti u utrkama Formule 1.

 

Prijenos signala

 

Da bi telemetrija kod automobila bila ostvariva od ključne važnosti je nekoliko sklopova poput centralne procesorske jedinice, odašiljača, prijamnika i odgovarajućeg kompjutorskog softwera odnosno programa. Prije svega telemetrijski objekt odnosno vozilo koje je izloženo praćenju mora imati svoju centralnu jedinicu koja će prikupljati podatke o radu. Da bi se ti podaci mogli odaslati radio valovima na daljinu potreban je odašiljač koji će na odgovarajućoj frekvenciji emitirati tražene podatke. Prijamnik će odaslane podatke na odgovarajućoj frekvenciji “prihvatiti” te će se isti uz pomoć odgovarajućeg kompjutorskog softwera prikazivati na ekranu i analizirati. Kod automobilskih utrka ovim putem moguće je u box-u nadgledati potrošnju goriva, preostalu količinu goriva u spremniku, parametre rada motora poput broja okretaja, načine izmjene brzina i tako dalje. Ukoliko se radi samo o analiziranju podataka tada govorimo o jednosmjernoj telemetriji. Dvosmjerna telemetrija kao što sam naziv kaže omogućava dvostruku komunikaciju odnosno mogućnost izmjene parametara rada iz glavnog stožera. Kako bi navedeno bilo ostvarivo potrebni su dvostruki sustavi odašiljača i prijamnika. Konkretno, dvosmjernom telemetrijom može se utjecati na manipuliranje krajnjom brzinom bolida, utjecati na maksimalni broj okretaja i tako dalje. Dvosmjerna telemetrija je jedno vrijeme bila prisutna u Formuli 1, ali su je upravo zbog mogućnosti manipuliranja ukinuli. Iako je uvriježeno mišljenje kako se pod pojmom telemetrija smatra samo bežični prijenos podataka putem određenih frekvencija značenje samog termina je mnogo složenije. Tako se pod pojmom telemetrije smatra u biti svaki bežični prijenos signala, pomoću raznih sučeljea i protokola.

 

EcoDrive

 

Fiat je u suradnji sa Microsoftom razvio EcoDrive sustav kod kojega se svi podaci o radu motora i načinu vožnje prebacuju na USB stick

 

Iako se donedavno činilo kako je telemetrija prilično daleko od primjene kod komercijalnih osobnih automobila Fiat je iznenadio mnoge te je telemetriju uveo u svoj program osobnih automobila. EcoDrive ime je novog softverskog sustava uz pomoć kojega bi se svaki vozač trebao barem za trenutak osjećati poput vozača Formule 1. No, sustav je prvenstveno razvijen kao dodatna mogućnost za provjeru vlastitog načina vožnje, te mogućnost ukazivanja na pojedine pogreške i ispravljanje istih. Tako je Fiat uz pomoć Microsofta razvio sustav uz pomoć kojega bi svaki vozač trebao moći prvenstveno reducirati potrošnju gorivu, naučiti učinkovitije voziti te time i smanjiti emisiju štetnih plinova. Između ostaloga sustav je razvijen kako bi se još dodatno utjecalo na smanjenje emisije ispušnih plinova.

 

EcoDrive softver kompatibilan je sa Windowsima te se podaci o načinu vožnje putem USB sticka prebacuju na kućno računalo i prikazuju na ekranu.

 

EcoDrive sustav baziran je na opcijskom multimedijsko-komunikacijskom Blue and Me sustavu. Tako je u blizini mjenjača smješten USP port u koji se stavlja EcoDrive memorijski štapić odnosno stick. Tijekom vožnje podaci o načinu vožnje, kočenju, izmjenama brzina, prosječnim brzinama kretanja i inim podacima se pohranjuju na memorijski štapić. Nakon vožnje je dovoljno isključiti stick, uključiti ga u kućni kompjutor te uz pomoć odgovarajućeg softvera analizirati podatke koji su poredani po odgovarajućim mapama kako bi se lakše uvidio način vožnje. Analizirajući svakoga dana vlastiti način vožnje, s vremenom bi ovakav sustav trebao omogućiti svakom vozaču manje pogrešaka u vožnji te bespotrebno rasipanje goriva. Fiat EcoDrive sustav za sada se nudi u modelima 500, Grande Punto i Bravo, a do kraja godine trebao bi se naći u kompletnoj Fiat/Lanica/Alfa Romeo ponudi. Ovakav sustav u budućnosti omogućava neslućene mogućnosti. Komunikacija i analiza podataka za sada su naravno jednosmjerni, ali samo je pitanje vremena kada će pod kontroliranim uvjetima komunikacija postati dvosmjerna. Zamislite da se „ubacivanjem“ novih podataka putem USB štapića mogu ograničavati parametri rada motora i ostalih komponenti. Namjerno kažemo “ograničavati” jer bi mogućnost povećanja snage motora i primjerice skidanje brzinske blokade bilo pogubno. Kada bi se izmjenom podataka maksimalne brzine za kompjutorom te prijenosom istih u centralnu jedinicu motora ista mogla blokirati na mnogo niže vrijednosti doprinjelo bi se dodatno sigurnosti. Navedeno bi naročito mogli koristiti iz sigurnosnih razloga primjerice roditelji vozača početnika, taxi i rent-a-car službe za smanjenje emisije ispušnih plinova i tako dalje. No, dok se navedeno ne dogodi vozači novijih modela iz Fiat grupacije uživati će u analiziranju vlastitog načina vožnje.

 

dipl.ing. Daniel Bevandić, © arhiva.vidiauto.com

 

 

Hladni rat – razdoblje od 1945. do 1990. godine u kojemu su bivši Sovjetski Savez i SAD neprestano vodili međusobnu utrku u naoružanju zbog koje je čitav svijet strepio uslijed mogućeg nuklearnog rata. Raspadom Sovjetskog Saveza završilo je i doba hladnog rata.

 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001