Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Turbo snaga

Upravljivost na kvadrat!

 

Zakretanjem sva četiri kotača automobila postiže se manji krug okretanja te sigurnije svladavanje zavoja doprinoseći ujedno i sveukupno većoj sigurnosti. Kroz automobilsku povijest samo su ekskluzivni modeli bili opremljeni ovim posebnim upravljačkim sustavom, a donosimo vam sve što ste htjeli znati o ovoj manje poznatoj tematici.

 

Gotovo svi duži autobusi, teretna vozila sa dvije ili više stražnjih osovina te građevinski strojevi osim prednjih kotača mogu pri manjim brzinama zakretati i stražnje kotače u smjeru suprotnome od prednjih. Time se uvelike smanjuje radijus okretanja pa takva vozila mogu ispisati puni krug u mnogo manjem prostoru nego što bismo očekivali s obzirom na njihovu veličinu. Osim zakretanja stražnjih kotača u smjeru suprotnome od smjera zakretanja prednjih kotača, kod osobnih automobila sustav upravljanja stražnjim kotačima omogućava zakretanja stražnjih i u istome smjeru sa prednjima. Time se postiže bolja upravljivost te veća sigurnost prilikom prolaska kroz zavoje. Naime, kod osobnih automobila prilikom prolaska kroz zavoj brzinom većom nego što automobil bez posljedica može svladati radijus zavoja dolazi do podupravljanja ili preupravljanja, ovisno o pogonu. Kod automobila sa prednjim pogonom uslijed prevelike brzine u zavoju prednji kotači imaju tendenciju proširivanja putanje (podupravljanje) i prolaska ravno iz zavoja.

 

Automobili sa stražnjim pogonom će uslijed prevelike brzine u zavoju nastojati stražnjim kotačima pobjeći izvan zavoja (preupravljanje) i zabaciti stražnji kraj. Izuzev sportskog 4x4 pogona kojim se omogućava gotovo idealan kontakt s podlogom u zavojima te sigurno prolaženje zavojima visokim brzinama, upravljanje na sva četiri kotača (4WS-four wheel steer) predstavlja drugu alternativu sigurnosti. Pri tome kod upravljanja na četiri kotača moramo razlikovati pasivno i aktivno upravljanje.

 

 

Pasivno upravljanje stražnjim kotačima

 

Pasivnim upravljanjem stražnjim kotačima naziva se svako upravljanje kod kojega stražnji kotači automobila imaju mogućnost samoupravljanja neovisno o položaju prednjih kotača. Da pojasnimo! Pojedini automobili imaju posebno konstruiranu samoupravljivu stražnju osovinu kod koje stražnji kotači imaju mogućnost blagog zakretanja po vodoravnoj osi kada centrifugalna sila dostigne graničnu vrijednost u kojoj prijeti izbacivanjem automobila van zavoja uslijed prevelike brzine ulaska.

 


Citroen Xsara je najmasovniji automobil s mogućnošću pasivnog upravljanja stražnjom osovinom

 

U biti se radi o jednostavnom rješenju sa pomičnim glavčinama kotača, a jedan od prvih serijskih automobila sa ovom novotarijom bio je legendarni Porsche 928 godine 1978.

 


Kod Honde Prelude 4WS model 1987. stražnji kotači su se zakretali hidrauličnim putem

 

4WS-four wheel steering

 

Aktivno upravljanje stražnjim kotačima predstavlja mnogo sofisticiranije rješenje nego pasivno upravljanje. No, također radi se i o mnogo skupljoj varijanti. Bit je u tome da se ovisno o kutu zakretanja prednjih kotača i brzini automobila stražnji zakreću u istom ili suprotnom smjeru. Pri tome možemo govoriti o hidrauličnom i elektrohidrauličnom sustavu upravljanja na sve kotače. Iako je uvriježeno mišljenje kako se radi o potpunoj novotariji u svijetu manjih automobila, još 1938. godine Američka tvrtka Bantam je svoje modele terenskih vozila BRC 40 i 60 opremala sa upravljivim stražnjim kotačima s mogućnošću zakretanja u smjeru suprotnome od smjera prednjih kotača. Radilo se o čisto hidrauličnom upravljanju kod kojega bi središnja osovina prenosila na stražnju zakretanje upravljača te bi po potrebi hidraulika zakretala i stražnje kotače. No, upravljanje na sve kotače kod novih veliko serijskih automobila je mnogo sofisticiranije i ima mogućnost zakretanja kotača i u smjeru identičnom prednjim kotačima uz pomoć elektromotora.

 


Atraktivni Subaru SVX je 1991. nudio ekskluzivan 4WS sustav

 

 

Pri tome je za adekvatno funkcioniranje sustava potreban čitav sustav elektroničkog aktivnog upravljanja stražnjim kotačima koji se sastoji iz senzora pozicije prednjih kotača, upravljive stražnje osovine, aktivatora pokretanog elektromotorom i kontrolne upravljačke kutije smještene u prednjem dijelu vozila. U pravilu aktivno upravljanje stražnjim kotačima ima tri moda rada. Tako možemo govoriti o suprotnoj, neutralnoj i identičnoj fazi rada sustava. Pri brzinama ispod 40 kilometara na sat sustav radi u suprotnoj fazi te naglim zakretanjem upravljača stražnji kotači se zakreću do 3.5 stupnjeva u smjeru suprotnome od prednjih kotača. Vožnjom brzinama od 40 do 65 kilometara na sat sustav radi u neutralnoj fazi u kojoj blagim zakretanjem upravljača stražnji kotači ostaju ravni. Pri brzinama većim od 65 kilometara na sat sustav radi u identičnoj fazi te zakreće stražnje kotače u smjeru prednjih.

 

Kako u biti sve funkcionira? Ovisno o brzini vozila te kutu i brzini zakretanja prednjih kotača, kontrolna upravljačka kutija detektira fazu, te digitalnim „drive-by-wire“ sustavom povezivanja upravlja radom elektromotora koji prema potrebi hidraulikom zakreće kotače u predviđenom smjeru.

 

 

4 Control

 


Stražnja osovina nove Renault Lagune GT kod koje se pri nižim brzinama kotači zakreću do 3.5 stupnjeva

 

 

Nova Renault Laguna GT je u srednju klasu automobila ponovno uvela već pomalo zaboravljeni sustav aktivnog upravljanja na sva četiri kotača nazvan 4 Control. No uz sofisticirani sustav potrebno je i da su ostale komponente automobila na istom tehnološkom nivou.

 Primjer funkcioniranja 4 Control sustava aktivnog upravljanja kod Renault Lagune GT. Kod manjih brzina stražnji kotači se zakreću u smjeru suprotnome od prednjih. Pri višim brzinama zakreću se u istome smjeru kao i prednji

 

Tako se uz sofisticirani sustav upravljanja Lagunina vrhunska stabilnost postiže i progresivnim servom upravljačem, posebno optimiziranim ESP sustavom, krućim oprugama i amortizerima, te gumama visokih performansi Bridgestone Potenza. Kao što možemo primijetiti radi se o vrlo skupom sustavu koji se ugrađuje samo u posebne modele automobila. Donosimo vam pregled najznačajnijih automobila s mogućnošću pasivnog i aktivnog upravljanja na sve kotače.

 

 

Pasivno upravljane na sva četiri kotača

 


Porsche 928 je 1978. bio jedan od prvih serijskih automobila sa mogućnošću pasivnog upravljanja stražnjom osovinom

 

1978. Porsche 928

1991. Citroen ZX

1997. Citroen Xsara

1994. Subaru Impreza

 

 

Aktivno upravljanje na sva četiri kotača

 


Jeep Bantam BRC 40/60 još 1938. imao je mogućnost aktivnog upravljanja stražnjom osovinom

1938. Bantam BRC 40/60

1987. Honda Prelude

1989. Mazda RX-6/7

1990. Toyota Celica

1991. Subaru SVX

1992. Mistubishi 3000 GT/Dodge Stealth

2008. Renault Laguna GT

2009. BMW serija 7

 

 

dipl.ing. Daniel Bevandić, © arhiva.vidiauto.com
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001