Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Cebit & Toyota

Dva tjedna vožnje i više od 3.000 kilometara dovoljno je za kvalitetan sud o nekom vozilu. Toyotin karavan pokazao se kao idealno vozilo za sve one koji provode podosta poslovnog vremena na putu a potrebno im je komforno vozilo s dosta prtljažnog prostora.

Napominjemo da ovo nije uobičajen test auto-moto stručnjaka, već iskustvo u korištenju vozila urednika i poslovnih ljudi vodećeg hrvatskog informatičkog časopisa.

Toyota Avensis 1.6 u karavan izvedbi s benzinskim (Eurosuper) motorom na putovanju dugom više od 3.000 km pokazala se pouzdanim i udobnim automobilom. Dovoljno mjesta za vozača i tri putnika pretovarenih sa prtljagom i opremom te udobna sjedala čine ovaj automobil doista udobnom putnom krstaricom. U takvom vozilu jednako kao i svake godine, mi, odnosno ekipa urednika iz inforamtičkog časopisa Vidi, uputila se i svake godine u ovo vrijeme iz Zagreba prema Hannoveru, na sajam CeBIT.

Inače, ukoliko kao zagriženi automobilist niste upoznati, CeBIT je najveći svjetski informatički sajam koji tijekom deset dana koliko traje posjeti oko milijun posjetitelja. Ono što je za Auto branšu Geneva ili Frankfurt, to su za informatičare njemački CeBIT i američki Comdex.

Međutim, ići na sajam udaljen više od tisuću kilometara i na samom sajmu odraditi gotovo stotinjak sastanaka iziskuje kvalitetne putne i druge organizacijske pripreme. Da ne pričamo o dobo fizičkoj kondiciji. Naime, organizatori sajma izračunali su da prosječan posjetitelj sajma koji provede na njemu oko četiri dana prohoda sveukupno oko pedesetak kilometara. Upravo zbog samog fizičkog napora kojem je čovjek izložen na sajmu, cilj je da barem put do Hannovera bude što lagodniji. Avionom do Hannovera, uz sva presjedanja (npr. Zagreb, Frankfurt, Bremen ili nešto slično) potrebna su četiri ili čak pet sati, ne računajući transfere do zračne luke u Zagrebu te transfere od zračne luke u Hannoveru. Dakle, sveukupno može se odužiti na šest sati - posve prihvatljivo i vjerojatno najkomfornije rješenje za putovanje do Hannovera i natrag.

Nažalost, problem s avionom je prtljaga. Mi kao vrijedi mravi, svake godine s CeBIT-a i na CeBIT vučemo sa sobom nekoliko stotina kilograma prospektnog i drugog materijala. Izvesti takvu transportnu akciju avionom doista je ravno samoubojstvu - za firmin džep, ali prvenstveno i za vašu kičmu i živce.
S toga, od svih isprobanih rješenja proteklih godina, zaključili smo da je za kvalitetno "hodočašće" do CeBIT-a, za naše potrebe, ipak najkvalitetnije rješenje komforan automobil, po mogućnosti tipa karavan ili neki monovolumen u kombinaciji s dva ili čak tri vozača.
Ove godine imali smo na raspolaganju Toyotu Avensis, koju smo ujedno i testirali za potrebe Internet auto-moto portala Vidiauto.

Kombinacija živahnosti i prostornosti
Iako poprilično natovaren, automobil nije pokazivao uobičajene simptome : motor je prilično živahno pokretao ovaj relativno velik automobil. Brz start, elastičan gas i, pri ovako velikom opterećenju, odlična stabilnost na cesti odlike su kojima se Avensis Wagon može pohvaliti. Čak i pri većim brzinama, na njemačkom "Autobahnu" gdje se vozi 150 i više km/h, Avensis Wagon vozilo je koje dominira cestom. Nominalno s maksimalnom brzinom od 200 km/h, čak i sa četiri osobe i velikom masom prtljage Avensis je na ravnim dionicama postizao ovu brzinu bez napora, čak i u četvrtoj - bez potrebe za korištenjem pete brzine! No, pri manjim opterećenjima, peta brzina povući će ovaj automobil laganom krstarećom brzinom koja će pri 3.000 okretaja vozilo sigurno i štedljivo voditi ka cilju. Čak i pri jakom kočenju osjeća se kako je auto i pod velikim opterećenjem dobro balansiran te da je mogućnost prevrtanja vrlo mala.


Mnogi će izlagači na svojim štandovima organizirati poseban zabavni program i nagradne igre za posjetitelje. Najavljene su i test vožnje pojedinih modela koje će se organizirati na vanjskom dijelu salona. Važno je napomenuti da će svaki posjetitelj, bez obzira na godište ili spol imati priliku učestvovati u primjerenim nagradnim igrama poput vožnji kartinga, motocikala ili kompjuterskih simulacija. Pripremljena je i posebna izložba Car audio show gdje će se predstaviti vodeće tvrtke iz auto akustike. Automodelari također pripremaju brojne aktivnosti. Posebnu atrakciju predstavljat će atraktivni američki automobili koji će stići kao predstavnici Austrian Corvette Cluba te American Car Cluba. Njihovi modeli prodefilirat će salonom u subotu, 23. ožujka.

Relativno visoko postavljena sjedala vozača i suvozača daju odličan pregled ceste te kroz stražnji prozor, a detalj koji najviše nedostaje jest veći prostor za stvari na ploči ispred suvozača. Automobil ima ugrađene gotovo sve dodatke koji se danas smatraju neophodnim dijelom ponude: električni podizači stakla, ABS, servo, daljinsko zaključavanje… Ugrađeni radio i CD uređaj odnosno kompletan zvučnički sustav ne mogu se pohvaliti pretjeranom kvalitetom zvuka u kabini, no to nije pokvarilo ukupan dojam udobnosti i kvalitete automobila.
Koliko je čak i teško opterećen odavao osjećaj nadmoći i sigurnosti na "otvorenoj" cesti, toliko se Avensis pokazao kao "riba u vodi" i u gradskoj vožnji. Naime, za CeBIT je specifična "stani-kreni" gradska vožnja u kojoj vam je na relaciji dugoj desetak kilometara ponekad potrebno i dva sata vožnje. Posebna su priča slalomi u traženju povoljnog parkirališnog mjesta. I u takvoj vožnji Avensis se iako dugačak pokazao kao okretno vozilo s odličnom preglednošću.

Na koncu, ioako možemo zaključiti da ukoliko tražite okretno vozilo "koje može povući" i teže natovareno, odličnih voznih sposobnosti kako na otvorenoj cesti tako i u gradu, ovaj je automobil za svaku preporuku. Na ruku mu ide i njegov dizajn, koji vlasnika vozila opisuje kao osobu koja zna što želi, a opet kod ovakvog vozila nema potrebu za zvučnijim automobilskim markama koje nerijetko ne opravdavaju i svoju cijenu.

Naj...
Deset najlegendarnijih F1 bolida u povijesti
Rally majstori
Trkaće ikone
Vozačke legende

Povijest
Snagatori
Povijest McLarena

Zanimljivosti
Nedoumice o Formuli 1

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik