Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

testovi
  Kymco People 125 (maraton test završna etapa)
  People pod povećalom


Znamo, nismo se proslavili sa kilometražom – 6.000 km baš i nije nešto za maraton test od godine dana, čemu je uzrok mnoštvo drugih test vozila i nedostatak test vozača. No, ta kilometraža odgovara prosjeku za skuter tijekom godine dana. Pogledajte kako nas je služio Kymco...

Kymco nas je u nekim aspektima oduševio, negdje nas je ostavio ravnodušnim, a ponegdje nas je i naljutio. Krenimo redom – pogon zaslužuje sve pohvale; skuter je iznimno živahan. Na startu će odmaći mnogim automobilima, pa se čini kao da raspolaže sa više od 125 kubika i 10 KS. Stvari ipak sjedaju na mjesto porastom brzine sve do maksimalnih 95 km/h, no ostaje činjenica – za normalno praćenje prometa nikada nećete morati odvrnuti ručicu gasa do kraja. Potrošnja je uz to zaista umjerena – u gradu računajte sa 3,3 l/100 km, što je manji prosjek od većine dvotaktnih skutera zapremine 50 kubika... Velik doprinos ugodi u vožnji svakako je vjetrobran od pleksiglasa – preporučamo; nakon što se naviknete, iznimno je neugodan povratak klasičnim skuterima.

Dimenzije skutera vrlo su dobar kompromis između udobnosti i okretnosti; a veliki 16“ kotači pomažu upijanju manjih neravnina, koje je sjajno. To ne vrijedi za veće neravnine i udubine koje dobro protresu skuter i vozača.

Najveću zamjerku dosada smo upućivali izrazitoj nestabilnosti tijekom brže vožnje, čak i po ravnom – primjerice, vožnja jednom rukom prava je avantura. No, otkrili smo zašto se to događa – neki šaljivdžija je na stražnjem ovjesu promijenio predopterećenje opruge, ali samo na jednoj strani (amortizeru) – nije nikakvo čudo da se skuter tako ponašao... Sad su stvari mnogo bolje, pa vožnja višim brzinama više nije avantura. No, da smo vidjeli stabilnije skutere – jesmo.

Rubrika kvarovi i dalje je prazna. Sve bravice i pretinci rade besprijekorno, kao i svjetlosni sklopovi – nije nam čak niti žarulja pregorjela...

Završna obrada skutera vrlo je dobra, a lakiranje izvrsno. Skuter je zadržao prvobitni sjaj, čak i na „kromiranim“ dijelovima (plastika obojana u boju kroma). Ručice su jednako funkcionalne kao i prvog dana. Ukratko: stanje skutera gotovo je salonsko, ukoliko izuzmemo ogrebotine od pada jednog test vozača. Priznajemo – Kymco nas je ugodno iznenadio.

 

Servis

 

Tijekom redovnog servisa na 6.000 km detaljno smo provjerili stanje svih dijelova skutera. Pogonski sklop je u besprijekornom stanju. Potrošnja ulja je nezamjetna (tijekom testa nismo niti jednom dolijevali ulje), automatski čok radi besprijekorno kao i akumulator – skuter pali otprve. Svjećica se mijenja tek nakon 10.000 kilometara.

Variomatic je također u besprijekornom stanju – na remenu se ne poznaju tragovi uporabe, a i rolice su gotovo kao nove. Proizvođač predviđa zamjenu remena na 10.000 km, i nema nikakve sumnje da će barem toliko i izdržati.

Ista stvar ponovila se i sa kočnicama. Slabašnji stražnji bubanj još će mnogo kilometara kočiti prije izmjene obloga, kao i prednje pločice na disku. Prema navodima servisa Karmat, uz pretpostavku zadržavanja načina vožnje pločice će trajati preko 10.000 kilometara.

Svjetlosni sklop, kao i cjelokupna elektrika, izuzev početnih problema (odvojeni kabel stražnjeg svijetla) tijekom cijelog testa nije zahtijevao nikakve intervencije.

Servis se sveo na mijenjanje ulja u mjenjaču i pogonskom agregatu, te naravno inspekciju cjelokupnog skutera što nas je koštalo 426 kuna.

 

Troškovnik 

 

Troškovi po prijeđenom kilometru vrlo su umjereni. Tri servisa, registracija i prosječna potrošnja od 3,24 litre na 100 kilometara zaustavljaju brojku troškovnika na 3.575 kuna. Ne dopada nam se kratki intervali izmjene ulja u motoru (2000 km), što je vjerojatno uvjetovano konstrukcijom (stane samo 0,9 litara ulja, nema filtera). Skuter podnosi jeftino mineralno ulje, što snižava troškove.

Kymco People 125 pokazao se boljim od očekivanja. Pouzdanost mu je besprijekorna – niti jednom nas nije ostavio na cjedilu. Niske je potrošnje i dobre udobnosti, no osrednje ciklistike – vidjeli smo i stabilnijih skutera koji bolje koče.

Razvikani talijanski skuteri u pravilu nude lošiju kvalitetu obrade te često problematičnu pouzdanost, no još uvijek su na boljem glasu. Nakon maraton testa, možemo zaključiti - Kymco je na dobrom putu da to promijeni.




  Aprilia Atlantic 200
  Aprilia Leonardo ST150
  Aprilia MX 50
  Aprilia RSV Mille Tuono
  Aprilia Scarabeo 100
  Beverly 250
  BMW R 1200 CL
  BMW R1200GS
  BMW R1200GS
  Derbi Boulevard 125
  EVT-168
  Gilera Nexus 500
  Gilera Runner 50 Pure Jet Racing Replica
  Harley XL883 Custom
  Kymco Bet & Win 250
  Kymco People 125
  Kymco People 125 (Maraton test 2. etapa)
  Kymco People 125 (maraton test završna etapa)
  Kymco Zing 125
  Moto Guzzi Breva 750


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2018 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet



 




Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati










O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001

  Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju





  Zapamti me
  novi korisnik