Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

predstavljamo
  24 sata Ocherslebena
  Hrvatska druga!


Endurance Team Croatia, sastavljen od dvije skupine vozača (Munje i Vragovi) sudjelovao je na iznimno zahtjevnoj cijelodnevnoj motociklističkoj endurance utrci za svjetsko provenstvno u 24 sata Obcherslebena. Iako je bilo skeptičnih najava, poput neuspjeha još na kvalifikacijama, Hrvatska je osvojila izvrsno drugo i treće mjesto!

O utrci

 

Na zavojitom Ocherslebenu (100 km od Berlina) vozi se utrka svjetskog Endurance prvenstva, u četiri klase: Superbike, SuperProduction, StockSport, Prototyp. Prva klasa dozvoljava najveće preinake na motociklima, SuperProduction se ograničava na blago friziranje i izmjene u cilju brzog skidanja kotača i oklopa, StockSport su gotovo serijski motocikli dok u Prototyp klasi ima svašta, kao što i njeno ime govori:-). Utrka se održala 13. i 14.8. ove godine.

Velike promjene na mašini i nisu toliko bitne, jer staza je zavojita, a već i serijski motocikli sa savojih 180-ak KS i nisu baš slabašni...

Hrvatski timovi nastupili su sa dvije „hiljadarke“ – Kawasakiem ZX10R i Suzukiem GSX-R 1000. Za motore su se pobrinuli Eurorent i Kaptol Kargo. Od tvrtke motori Grgić dobili su Yoshimura ispušne sustave a od Motormanie nogare, upravljače i posebnu dodatnu tehniku za oba motora. Firma MAC Plastic brinula se za oklope. Za izvedbu dozvoljenih promjena odabrana je tvrtka http://www.scheidt-bachmann-tubs.hr , koja je napravila pripreme za brzo mjenjanje oklopa i kotača te ugradnju i servisiranje sustava za brzo punjenje goriva u tankove.

Za uspjeh u endurance utrci izdržljivosti bitno je mnogo faktora: osim brzih vozača, koji moraju satima voziti u vrlo visokom tempu, mehaničarski tim mora biti uigran i brz, gume moraju biti kvalitetne, taktika ispravna...

Svaki tim ima između dva i tri vozača, koji se mijenjaju u periodu od 30 do 90 minuta vožnje, te oko 20 članova ukupno zaduženih za gorivo, mjerenje brzine, gume, mehaniku, masažu vozača...

Pad i tehnički problemi ne znače automatsko odustajanje od utrke – to se i drugima može dogoditi, a u 24 sata vožnje štošta se može nadoknaditi.

Najbolji timovi nakon sat vremena vožnje u samo pola minute napune spremnik goriva, te promijene obje gume!

 

Munje i Vragovi

 

Hrvatska je prema preliminarnim planovima trebala nastupiti sa jednim timom, pod pokroviteljstvom tvrtke Durosport koja je na sebe preuzela marketing. No, broj i kvaliteta zainteresiranih vozača, kao i susretljivost tvrtke Kaptol Kargo (zastupnik Kawasakia), tvrtke Eurorent (Suzuki) te brojni sponzori omogućili su nastup dva hrvatska tima.

U njemačku je otputovalo osam vozača, redom članova Hrvatskog Motociklističkog saveza, učesnika trka za prvenstvo Hrvatske. Crvenu ekipu, Vragove, inicijalno su činili Krešimir Erdec, Dražen Kemenović, Nenad Đurović te Klaudio Griginić dok je plavi tim, Munje, činio sastav Damir Barišić, Siniša Kezić, Bruno Smoljan te Boris Zujić. Nakon treninga i kvaliifikacija, timovi su „updeatani“:  Munja je ostala bez dva vozača, Damira Barišića i Brune Smoljana, dok je Krešimir Erdec iz Vragova prešao u Munje.

 

Kvalifikacije i utrka

 

Za nastup na utrci potrebno je ostvariti vrijeme unutar pravila o 115%, slično kao kod Formule 1 (tamo je 107%). Kako su najbrži vozači odvozili oko 1:30, za nastup na utrci bilo je nužno prijeći kvalifikacijski prag od 1:44.332, što su svi naši vozači bez problema ispunili, usprkos ponekim skeptičnim najavama zavidnika...

Utrku su započeli Boris Zujić za Munje, te Davor Barukčić za Vragove. Vragovi su se odlučili za taktiku izmjene vozača nakon sat vremena, dok je Boris za Munje ostao sat i pol na stazi. Vremena krugova su bila oko 1:37-38 što je vrlo dobro, a i rad u boksu je sve bolji. Naznaka senzacije vidjela se nakon pet i pol sati, kada su naši dečki izbili na treće i četvrto mjesto u klasi.

Padovi Zujića i Kemenovića sastavni su dio takvih utrka, kao i kvar radilice Yamahe do tada vodećeg tima Heppelmana. Nakon deset sati, Vragovi se nalaze na trećem mjestu, dok se Munje oporavljaju u poretku nakon pada, koji im je oduzeo 55 minuta. Pet sati prije kraja utrke započinje kiša, koja unosi dodatnu pomutnju. Plava ekipa približava se timu ispred sebe, koji je pak smanjio razmak do Vragova koji su u blagom padu izgubili (srećom) samo 9 sekundi!. Nakon 23 sata utrke, poredak timova izgledao je ovako, sa Vragovima koji su izbili na drugo mjesto:

 

1.Maco Moto Racing Team – 754 krugova
2. Cromoto Valvoline (CRVENI) – 727 krugova
3. Polizei NRW – 723 kruga
4. Cromoto Valvoline (PLAVI) – 715 krugova

Nakon 24 sata, za Vragove je Davor Barukčić završio utrku, a za Munje Siniša Kezić.

Rezultate ste vjerojatno već vidjeli: DRUGI SMO NA SVIJETU!

 

Portal www.motori.hr detaljno je popratio događaj od samih priprema, a tamo možete pronaći i mnoštvo podataka, fotografija i filmića sa staze, pa svakako svratite i pogledajte.

Dečki, svake čestitke!
  24 sata Ocherslebena
  BMW R1200ST
  Ducati 999R
  Gilera Nexus 500
  Harley-Davidson VROD-VRSCA
  Honda Gold Wing
  Nova Gilera Runner
  Yamaha FZ6 Fazer & FZ6 Naked
  Yamaha YZF-R1 2004.


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001

  Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik