Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

predstavljamo
  Yamaha FZ6 Fazer & FZ6 Naked
  Novo izdanje legende


Dizajneri su uspjeli pred postavljenim smjernicama. Bilo da se radi o golom ili poluzatvorenom modelu, FZ6 je prepoznatljiv i vrlo atraktivan

Po prvi put prikazana na Pariškom salonu 1997., originalna FZS600 Fazer Yamaha bila je osuđena na uspjeh. Europsko je tržište postalo gladno otvorenih sportaša srednje klase, a svojim performansama, stilom, jednostavnim upravljanjem te ekonomičnošću Yamaha je postala pravim hitom u klasi. Općenito se radilo o jednom od najuspješnijih europskih modela Yamahe pa ne čudi silan trud uložen u izradu i predstavljanje nasljednika.

Evolucija

Pod nazivom FZ6 Fazer te FZ6 Naked predstavljeni su nasljednici. Ovi su motori u osnovi identični, a razlikuju se po svjetlima te prednjoj masci. Sjeverna tržišta bolje prihvaćaju smirenije poluzatvorene oblike, dok su južnjaci skloniji ogoljelim agresivnijim varijantama. Pet je osnovnih smjernica vodilo inženjere prilikom kreiranja novog modela: poboljšati performanse motora pri nižim i srednjim okretajima, no ipak zadržati i moć visokih okretaja, poboljšati upravljivost na zavojitim cestama, olakšati manevriranje u gradskim situacijama, stilski i kvalitativno pojačati pojavu te zadovoljiti EU-2 normu čistoće ispušnih plinova.

Novo ubrizgavanje i elektronika

Motor je preuzet od super sportskog R6 modela. Naravno, dodatno je prerađen i programiran kako bi njegove performanse bile pitomije. U praksi to znači da je vrlo elastičan i otporan i na vožnje u niskim okretajima. Za kruženje po gradu neće biti potrebe za čestim promjenama stupnjeva prijenosa. Maksimalna snaga razvija se ipak pri 12.000 o/min kada motor jednostavno počne disati punim plućima i pojuri silovito. Novi Fazer je prvi Yamahin motor koji je opremljen inovativnim i kompaktnim ubrizgavanjem goriva. Gorivo se ubrizgava u cilindre putem 4 jet injektora sa po dvije usmjerene brizgaljke. One imaju velike dinamičke mogućnosti te omogućuju efikasnost i uglađenost motoru. Slijedeće velika novost se krije u 32 bitnoj CPU (compact processor unit) koja nadgleda rad motora te ga prilagođava bilo gradskoj start/stop vožnji bilo jurnjavi autocestom. Preciznost ubrizgavanja goriva u pojedini cilindar te paljenja smjese tako je podignuta na maksimalnu razinu.

Ušteda na masi

Dizajneri su uspjeli pred postavljenim smjernicama. Bilo da se radi o golom ili poluzatvorenom modelu, FZ6 je prepoznatljiv i vrlo atraktivan. Fazer je prvi Yamahin model koji je u potpunosti iskoristio CF tehnologiju lijevanja aluminija za glavni okvir motora. Motor je učvršćen za okvir asimetrično u pet točaka te je izostao poprečni dio okvira čime je olakšano i servisiranje. Novom je tehnologijom okvira motora ušteđeno čak 7 kilograma na masi! Fazer je stabilan i upravljiv u zavojima i pri malim brzinama te dovoljno divlji prilikom odvrtanja ručice gasa te tako uspješno povezuje dva svijeta vožnje motora. Ovaj se model odlično snalazi i u gradu i na otvorenoj cesti. Raspored težine je gotovo idealan (51% sprijeda, 49% straga), a povećan međuosovinski razmak (1440 mm) također doprinosi udobnosti. Sjedi se dovoljno visoko pa tako i visoko vozači mogu uživati u vožnji. Nagib prednje vilice podignut je na 25 stupnjeva, a kočenje osiguravaju dvostruki diskovi promjera 298 mm sprijeda te jednostruki 245 mm straga. Instrument ploča je nova, a sastoji se od jednog analognog pokazivača brzine kojeg okružuje digitalni okretomjer sa 3D efektom. Jednostavna je i pregledna te sadrži sve nužne pokazivače.

Kralj klase

Novu Yamahu pogoni jedan od najcjenjenijih motora u klasi 600 cm3, šasija je inovativna, moderna aluminijska, a dizajn agresivan i prepoznatljiv. Dovoljno elemenata da zadovolji vozače koji beskompromisno traže motor koji će ih svakodnevno služiti i pričinjavati užitke vožnje bez ikakvih problema. Kroz brojne napredne tehnologije, vozna svojstva te odlične performanse motora FZ6 je spreman na zaposjedanje trona street klase 600.


Motor:Vodom hlađen, 4 takta, 4 cilindara
Obujam (cm3):600
Snaga (kW/KS):72/98 @ 12.000/min
Okretni moment (Nm): 63.1 @ 10.000/min
Masa (kg):187
  24 sata Ocherslebena
  BMW R1200ST
  Ducati 999R
  Gilera Nexus 500
  Harley-Davidson VROD-VRSCA
  Honda Gold Wing
  Nova Gilera Runner
  Yamaha FZ6 Fazer & FZ6 Naked
  Yamaha YZF-R1 2004.


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001

  Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik