Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Formula 1
10 legendarnih bolida

Više od 30 godina strelovitog tehnološkog napretka u Formuli 1. Za vas smo izabrali 10 najznačajnijih etapa na putu do onog što mi danas zovemo moderni bolid Formule 1.

Vijek trajanja bolida Formule 1 prilično je kratak. Neki od njih ne izdrže ni cijelu sezonu. Neki, pak, su toliko napredni tako da kroz dugi niz godina nije potrebno previše mijenjati. Kratki vijek trajanja, česte tehničke inovacije, i činjenica da se pobjede najčešće povezuju sa vozačima, a ne s bolidima glavni su razlozi da bolidi brzo izblijede iz naših sjećanja. Tko se, na primjer, sjeća kako je izgledao McLaren iz '93 ili Sauber iz '95? No, ipak postoje bolidi koji će dugo, ako ne i vječno, ostati zapamćeni po svojim inovacijama, ljepoti i uspješnosti. Mi vas podsjećamo na 10 veličanstvenih, posebnih, svaki na svoj način. Vratimo se, za početak 32 godine unatrag.

Lotus 72 1970-1975

Posebnost Lotusa 72 bio je njegov oblik, koji je, osim što je dobro izgledao, bio vrlo aerodinamički efikasan. Colin Chapman je bio izuzetan konstruktor, tko da se na svakom novom Lotusu moglo očekivati nešto novo i iznenađujuće. Aerodinamički oblik modela 72 je bio revolucionaran radi svoje plosnatosti, jer su svi bolidi do tada bili cigarastog oblika. I pod karoserijom 72 je bio revolucionaran. Ovjes, kočnice, niska težina i izuzetna sila prianjanja za podlogu bili su glavni razlozi što se ovaj bolid natjecao čak 5 sezona (do verzije 72F). Lotus 72 je pobijedio na 20 utrka, i doveo dva vozača do naslova svjetskog prvaka (Rindt 1970. i Fittipaldi 1972.).

Najvažniji vozači J. Rindt, E. Fittipaldi, R. Peterson
Broj pobjeda 20
Najvažniji uspjesi 3 naslova svjetskog konstruktorskog prvaka


Ferrari 312B3 1973-75

312B3 je na početku bio prilično neuspješan bolid, a njegovi rezultati se nisu mogli ni približno usporediti sa onima nasljednika 312T, koji je bio sličan konstrukcijom i u kojem je Niki Lauda osvojio svoj prvi naslov prvaka. Zašto onda spominjemo 312B3? Jednostavno, inovacije koje su na njemu primjenjene prvi puta, dovele su kasnije do uspjeha modela T. 312B3 je bio prvi Ferrari sa "monocoque" šasijom, bio je puno širi od svih dotadašnjih Ferrarija. Konstruktor Mauro Forghieri je hladnjake za ulje premjestio dalje od stražnjeg spojlera što je omogućilo njihov osjetno bolji rad. Pod karoserijom je 312B3 bio vrlo dobro skrojen. Dok je konkurencija koristila pretežno Cosworth V8 motore Ferrarija je pokretao redni 12 cilindraš. U modelu T je od važnijih dijelova promijenjena jedino mjenjačka kutija i njen položaj. Bolid je pobijedio u 9 od 15 utrka što pokazuje koliko može pridonijeti naizgled mala promjena.

Najvažniji vozači C. Regazzoni, N. Lauda
Broj pobjeda 9
Najvažniji uspjesi 1 naslov svjetskog konstruktorskog prvaka


McLaren M23 1973-78

Prvi proizvod dizajnera Gordona Coppucka u McLarenu. M23 je uzor našao u linijama Lotusa 72 koje su značajno dorađene. Bolid je imao niski nos, velike četverokutne bočne ulaze za zrak, a hladnjaci su bili postavljeni okomito. Coppuck se posebno potrudio da bi zrak usmjerio na stražnji spojler bez turbulencija u čemu je uspio zahvaljujući dizajnu pokrova motora i usisnika za zrak. M23 se također mogao pohvaliti izvrsnim ovjesom. Kasnije verzije bolida su imale V konture ispod nosa što je poboljšavalo strujanje zraka ispod bolida. M23 je bio vrlo uspješan bolid, sa 16 pobjeda i 319 bodova i dva naslova prvaka (Fittipaldi 1974. i Hunt 1976.)

Najvažniji vozači P. Revson, D. Hulme, E. Fittipald, J. Mass, J. Hunt
Broj pobjeda 16
Najvažniji uspjesi 1 naslov svjetskog konstruktorskog prvaka


Tyrrell P34 1976-77

Bolid sa 6 kotača? Da, i to je postojalo. Pomalo čudna činjenica vezana uz ovaj egzotični primjerak je ta, da ga je konstruirao Derek Gardner, zaslužan za Stewartove pobjedničke Tyrelle iz 1971. i 1973., inače veliki pobornik konzervativnog dizajna. Kada je bolid sa četiri minijaturna prednja kotača predstavljen, svi su bili iznenađeni i zadivljeni. Ideja je gotovo izvrsno funkcionirala, no ipak samo "gotovo". Prednosti poput, bolje aerodinamike prednjeg dijela, izvrsnog držanja i senzacionalne upravljivosti, potpuno je poništavala velika masa bolida i tehničke komplikacije. Ipak, P34 je ostvario jednu pobjedu i 100 bodova na 30 utrka, što je rezultat vrijedan pažnje. Najbolji rezultat P34 bila je dvostruka pobjeda Jodya Schecktera i Patricka Depalliera na VN Švedske 1976. Tko zna kako bi izgledali današnji bolidi, da FIA na kraju nije donijela propis da bolid mora imati 4 kotača, jer su Williams i March već ozbiljno radili na razvoju bolida sa 6 kotača.

Najvažniji vozači J. Scheckter
Broj pobjeda 1
Najvažniji uspjesi 3. mjesto u svjetskom prvenstvu konstruktora


Lotus 78 1977-78

Prvi Lotus jedinstvenih aerodinamičkih oblika bio je pravi prethodnik bolida modernog razdoblja Formule 1. Bolid se isticao po aerodinamički dizajniranim bočnim dijelovima. Dodatne modifikacije koje su ga učinile izvrsnim nastale su tijekom testiranja u aerodinamičkom tunelu. Konstruktor Peter Wright je primjetio da se sila prianjanja na podlogu povećava čim se bolid pod opterećenjem spustio niže. Wright je iz tog razloga dizajnirao bočni oklop tako da odbija zrak ispod bolida i što je omogućavalo jače prianjanje za podlogu proporcionalno s povećanjem brzine. Međutim, to otkriće je došlo prekasno, jer je bolid u međuvremenu bio gotovo potpuno završen, tako da se rješenje nije stiglo u potpunosti razraditi. Centar pritiska na podlogu bio je pomaknut previše naprijed, što se trebalo kompenzirati sa velikim stražnjim spojlerom, što je pak značajno usporavalo automobil na ravnim dijelovima staze. Bez obzira na sve poteškoće, Mario Andretti i Gunnar Nillson uspjeli su skupiti 7 pobjeda iz 31 utrke.

Vozači M. Andretti, G. Nilsson
Broj pobjeda 7
Najvažniji uspjesi 2. mjesto u svjetskom prvenstvu konstruktora


Dalje
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001