Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Četiri monovolumena
Dizaj: ružan, lijep, neobičan...

Chryslerov retro-look PT Cruiser uspješno se prodaje s obje strane Atlantika, no Europljanima je uvijek nedostajao dizelski model. Kažemo Europljanima jer takav model nema nikakve šanse za uspjeh u SAD-u u kojem gotovo svi automobili troše benzin. Dosadašnja motorna ponuda od dva benzinska motora, obujma 1.6 i 2.0 litre, nadopunjena je Mercedesovim 2.2 litarskim CRD turbodizelskim motorom koji ce nesumnjivo postati omiljen izbor pri kupnji americkog retromobila, a njime je PT Cruiser postao prvi americki automobil kompaktne klase u koji se ugraduje dizelski motor. Dizajn se, izuzev branika u boji karoserije, nije promijenio. PT Cruiser i dalje na prvi pogled izgleda neobicno, kao da je pobjegao iz gangsterskih filmova, no to i najviše privlaci njegove ljubitelje.

Dopadljivi Tino, definitivno "najobicniji" automobil u usporedbi, zapravo je, kako se lako može zakljuciti po nazivu, monovolumenska izvedba kompaktne Almere. Dizajnerski se od nje prilicno razlikuje, no i dalje je jasno da se radi o Nissanovom modelu. Almera Tino je privlacan, ali i na našim cestama rijedak monovolumen. Vizualni dojam bi bio mnogo viši da je testni primjerak bio opremljen aluminijskim naplatcima poput ostalih monovolumena u usporedbi.

O dizajnu Multiple jednostavno nema smisla previše pricati. Iako ce joj rijetki nadjenuti epitet atraktivnog automobila, dizajnerima treba cestitati na originalnosti a Fiatu na hrabrosti. Bilo kako bilo, Multipla je još i danas automobil koji privlaci poglede i predstavlja atrakciju gdje god da se pojavi. Ono što se treba zamjeriti talijanima je ponuda motora koja je još uvijek vrlo siromašna. Na našem se tržištu može birati samo izmedu dizela ili benzinca snage 102, odnosno 105 KS. U Italiji je vrlo popularna izvedba s pogonom na prirodni plin, no ona kod nas za sada predstavlja samo science fiction. U skladu s time, ali i ostalim monovolumenima testirali smo model s dizelskim motorom.

Kod nas i u Europi vrlo popularni Scenic RX4 vecinom se prodaje, osobito u Hrvatskoj, u izvedbi s dvolitarskim benzinskim motorom, no postoji i verzija s 1.9 litarskim dCi motorom. Poluterenska izvedba popularnog monovolumena Scenica i dan danas je, nakon par godina staža, vrlo atraktivna. Robusan dizajn i pogon na sve kotace privukao je mnoge kupce, tako da je 'posebniji', terenski Scenic, RX4, danas vrlo cesta pojava na našim cestama. Izraženi branici i zaštitne letve u boji razlicitoj od one karoserije, povišeno odstojanje od tla i upecatljivi aluminijski naplatci te rezervni kotac na poklopcu prtljažniku stvaraju dojam (polu)terenskog vozila, iako RX4 to nije u pravom smislu rijeci.

Najvažniji i najbolji dio svakog monovolumena je unutrašnjost. Ovdje bi osnovna deviza trebala biti prakticnost, no iznimke niti ovdje nisu rijetkost…

PT Cruiser - Retro made in USA, najpoželjniji izgled na testu Almera Tino - Dizajnom tipičan monovolumen - japanska klasika Multipla - Njegova ljepota je u duši, vanjština je blago rečeno - neobična Scenic RX4 - Jedini terenac među monovolumenima izrazito je atraktivan

Iduća stranica: unutrašnjost -->  

Uvod   Dizajn   Unutrašnjost   Motor i vozna svojstva   Zaključak i tehnički podatci

 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001