Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Četiri monovolumena
Motor i vozna svojstva: četiri dizela

  Kao što smo vec spomenuli, PT Cruiser CRD pokrece 2.2 litarski turbodizelski motor prenesen iz Mercedesa i posebno prilagoden Chrysler, a koji se, kao i Renault, odlikuje modernim common-rail izravnim ubrizgavanjem. Cetverocilindraš razvija 121 KS pri, za dizelaša relativno visokih, 4200 o/min, no upecatljiviji je podatak o okretnom momentu od 300 Nm koji se postiže od 1600 o/min. CRD motor se odlikuje ugladenim i relativno tihim radom te ravnomjerno razvija snagu kroz citavo podrucje okretaja. Performanse su sasvim solidne - ubrzanje s mjesta do 100 km/h postiže se za 12 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 183 km/h, što je najbolji rezultat u usporedbi. Premda se dici najboljim performansama, PT Cruiser postiže i najvišu potrošnju medu testiranim dizelima, barem što se tice gradske vožnje. Tamo ce trošiti 9.1 litru na 100 km, dok ce na otvorenoj cesti biti znatno umjereniji sa 5.6 l/100 km. U kombiniranoj ce vožnji trošiti razumnih 6.9 l/100 km.
Udobnost u vožnji je na visokoj razini, cemu u mnogocemu pomažu komforna sjedala. Vozne karakteristike više nego zadovoljavaju - naginjanje karoserije je minimalno, dok oduševljava i mjenjac s kratkim, brzim i preciznim hodovima. S druge strane, razocaravaju kocnice koje se odlikuju lošim osjecajem na pedali, dok zaustavni put zadovoljava.

Testiranu Almeru je pokretao cetverocilindarski turbodizelski Di motor. Tino iz 2.2 litre obujma razvija 114 KS pri 4000, dok se solidan okretni moment od 235 Nm razvija od 2000 o/min. Motor se odlikuje solidnim performansama, ali i velikom turbo rupom te izraženom bukom. Ipak, nakon 2500 o/min snažno povuce te ne popušta do nakon 4000 o/min. Ubrzanje s mjesta do 100 km/h postiže se za vrlo solidnih 12.5 sekundi, a dobra je i maksimalna brzina od 180 km/h. Potrošnja se krece od 8.3 litre u gradu, preko 5.3 l/100 km na otvorenoj cesti do 6.4 l/100 km u kombiniranoj vožnji.
Snaga se putem peterobrzinskog rucnog mjenjaca prenosi na prednje kotace. Sama rucica mjenjaca nema preduge hodove, no nerijetko zapinje unatoc uzornoj preciznosti. Udobnost u vožnji više je nego dobra, neovisno o katkad bucnom ovjesu, osobito prilikom prelaska rupa ili tramvajskih pruga.

RX4 koji smo usporedili s ostalima pokretao je spomenuti cetverocilindarski turbodizelski motor obujma 1.9 litara koji se odlikuje modernim common-rail ubrizgavanjem goriva. Snagu od 105 KS razvija pri 4000 o/min, a okretni moment od 200 Nm od 1500 o/min. Premda u usporedbi s Almerom Tino zaostaje za 11 KS i 35 Nm, RX4 ravnomjerno razvija snagu u cijelom podrucju okretaja te ne pati od iritantne turbo rupe. I po pitanju performansi RX4 zaostaje za Tinom, no samo na papiru. Scenicu RX4 1.9 dCi potrebno je 2.3 sekunde duže za ubrzanje s mjesta do 100 km/h, odnosno ukupno 14.8 s, no zbog linearnog razvijanja snage ta se razlika gotovo ni ne osjeti. Jedina slabija tocka je maksimalna brzina od 160 km/h, što je za citavih 20 km/h sporije od Nissana.
Potrošnja je nešto viša nego kod konkurentnog Japanca i iznosi 8.9 litara na 100 km u gradskoj vožnji, 6.6 l/100 km na otvorenoj cesti te 7.4 l/100 km u kombiniranoj vožnji. Kao što smo spomenuli, sjedala bolje drže tijelo nego kod Almere Tino, no zato je samo naginjanje karoserije nešto izraženije. Mjenjac se odlikuje nešto dužim, ali preciznim hodovima, dok je udobnost uzorna. Prijenos snage na sve kotace, odnosno na prednje pa po potrebi i na stražnje, omogucuje vrlo dobre vozne karakteristike na svim podlogama, no RX4 usprkos tome nije namijenjen pravim terenskim putovima.

Moderni Common rali dizelaš Multiple iz 1910 cm3 obujma razvija 115 KS, tako da ona performansama nimalo ne zaostaje za konkurentima. Maksimalna brzina tako iznosi 174 km/h što je osjetno bolje od RX4, ali slabije od almere i Chryslera. Razlog tome je osjetno lošija aerodinamika te veca frontalna projekcija. Kod ubrzanja su stvari nešto drugacije. 11,9 sekunde do 100 km/h bolje je i od Nissana i od Renaulta, i neznatno slabije od snažnijeg Chryslera. Loša strana Multiple je neprecizan mjenjac koji voli zapinjati, dok veliku pohvalu zaslužuje izvanredno ležanje na cesti i komforan ovjes. Što se potrošnje tice Multipla je zahvaljujuci relativno niskoj masi i slabijem motoru najštedljivija. U gradu se potrošnja penje na osam litara, dok ce se na otvorenoj cesti neobican Talijan zadovoljiti s 5,5 litara na 100 kilometara. Prosjek potrošnje iznosi 6,4 litara.

PT Cruiser razvija najveću snagu i u skladu s tim najbolje performanse Radi veće mase i pogona na sve kotače Scenic osjetno zaostaje na polju ubrzanja, maksimalne brzine i potrošnje Multipla je najštedljivija na testu i tek neznatno sporija od Almere Tino Kao što i slika pokazuje - PT cruiser se zahvaljujuči 121 KS lako odvaja od ostatka društva

Iduća stranica: Zaključak i tehnički podatci -->  

Uvod   Dizajn   Unutrašnjost   Motor i vozna svojstva   Zaključak i tehnički podatci

 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001