Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Detroit Auto Show 2002


American way

S početkom siječnja, kao što to biva svake godine otvoren je najveći salon automobila u SAD-u i zasigurno jedan od najvećih auto salona u svijetu. Iako se sa 700 izloženih modela radi o jednom od najznačajnijih auto događaja ove godine, Detroit prosječnom Europljaninu može biti zanimljiv samo kao izložba nečega što se u Europi može rijetko vidjeti, jer većina izloženog je privlačna, praktična i razumljiva samo Amerikancima. Iako je bilo i zanimljivih izuzetaka, salonom su dominirali razni glomazni terenci, pick-upovi i njihove studije. Gradski i kompaktni automobili, monovolumeni i klasične limuzine srednje klase, nama svi tako uobičajeni, u Detroitu su zastupljeni u tragovima. Jednostavno: American way of automobile….

Fordov nastup u Detroitu zasjenila je najava otpuštanja 20.000 radnika , tako da su dva izložena koncepta ostala po strani. Ford Mighty F-350 Tonka tipičan je primjerak američke auto filozofije. Automobil je zasnovan na najprodavanijem pick-upu serije F, a dugačak je čitavih 614 cm! Još nekoliko monstruoznih podataka, tek toliko da steknete dojam o kakvom se čudovištu radi, promjer kotača je 22 cola, dizelski V8 motor ima obujam od šest litara i 350KS. Ipak iza ovog monstruma krije se rafinirana tehnika, primjerice zračni ovjes. Druga fordova studija nosi ime GT40, a radi se o sportskom automobilu, koji imenom, ali i oblikom podsjeća legendarni automobil iz šezdesetih koji je četiri godina za redom osvajao Le Mans. GT40, koji je u odnosu na svog uzora duži i nešto viši pokreće 5,4 litarski V8 motor sa ravno 500 KS.

Razigranim Amerikancima i Japancima pridružili su se i neki europski proizvođači. Najznačajniji među njima je Mercedes, inače već odavno najpopularnija europska markau SAD-u. I oni su između ostalog predstavili jednu zanimljivu i do sada neviđenu studiju. U Vision GST (Grand Sports Tourer) su ukomponirani limuzina, MPV i SUV. Ova studija je proizašla iz Mercedesove potrebe da odgovori na zahtjeve tržišta za sofisticiranim automobilom koji može zadovoljiti svaku prigodu, od dugih putovanja, obiteljskih izleta, do brze vožnje po oštrim zavojima. Posebnost su vrata koja se otvaraju jadna nasuprot drugih pod kutem od 90 stupnjeva i nude lagan pristup unutrašnjosti vozila koja ima tri reda sjedala.Za pogon je zadužen 5.5-litreni AMG-ov V8 koji razvija 360 KS, a svoju snagu prenosi na cestu putem novog 4-ETS pogona na sva četiri kotača iz M-klase. Osim toga automobil ima i zračni ovjes.

Najimpresivniji serijski automobil "made in Europe" koji je koji je svoju svjetsku premijeru imao u Detroitu je zasigurno Bentley Arange T. 450 KS snažni i 270 km/h brzi Arnage T nije samo najsnažniji Bentley svih vremena, već i najbrža serijska limuzina na svijetu. Motor koji pokreće Arnage T poznati je 6.75 litarski V8 s dva turbo punjača koji je za ovaj model temeljito redizajniran. Najveća snaga iznosi impozantnih 450 KS, no još više impresionira podatak o okretnom momentu od čak 875 Nm! Golemi motor omogućuje ubrzanje s mjesta do 100 km/h za samo 5.8 sekundi i maksimalnu brzinu od 270 km/h. Bentley je pojam za luksuz a to potvrđuje i unutrašnjost koja je uređena najkvalitetnijom kožom Connolly i pravim mahagonijem te, između ostalog, DVD uređajem te satelitskom navigacijom.

Japanski Lexsus također iznimno popularan i cijenjen u SAD-u predstavio je svoj treći luksuzni SUV, GX470, koji je pozicioniran između SUV-ova RX300 i LX470. Prodaja novog modela, pokretanog V8 motorom, počinje početkom 2003. godine, a zasad nema planova za prodaju na europskom tržištu. Novi SUV nudit će i do osam sjedala te tvornički ugrađeni DVD sustav. GX470, dostupan sa peterobrzinskim automatskim mjenjačem, pokretat će 4.7 litarski V8 motor snage 235 KS posuđen iz modela LX470, kao i moderni stalni pogon na sva četiri kotača.

Chrysler i Dodge, najjače američke okosnice Daimler - Chrysler grupacije u svojem su već klasičnom stilu predstavili čitavu seriju studijski automobila. Dodge je predstavio model M80, kako su to oni nazvali, studiju za rastuću milenijsku generaciju potrošača. Prema istraživanjima američkog tržišta ono što fali je ''pick-up atraktivnog izgleda, samo za mene, frenda i našu opremu''. Upravo tim potrošačima je namjenjen Dodge M80 koji savršeno odgovara tom opisu. Motor koji je ugrađen u M80 je novi 3.7-litarski V6 razvijen u Chrysler grupi. 210 KS i 320 Nm okretnog momenta se na cestu prenose preko manualnog petobrzinskog mjenjača i 4x4 prijenosa. To je dostatno da novom Dodgeu osigura odlične performanse, krajnju brzinu od preko 180 km/h i sprint do stotke za nešto više od 8 sekundi. Koliko su amerikanci u pogledu automobila "opičeni" govori podatak da oni ovaj automobil smatraju štedljivim?!.

Prema sličnoj "american way" filozofiji je napravljen Jeep Compass. To je automobil koji će zadovoljiti sve uvjete. Sve u jednom: sportski automobil zadovljavajućih performansi, kompaktni SUV sa odgovarajućim prostorom, i prije svega automobil prihvatljive cijene. Napravljen na platformi Chrokeeja, Compass nudi odlične performanse i na cesti i izvan nje, gdje nudi osobine rally automobila. Ujedno, poput rally automobila Compass ima samo troja vrata, pogon na sva četiri kotača i kraći međuosovinski razmak. U kombinaciji sa 3.7 litranim V6 motorom (isti kao u Dodgeu m80) koji razvija 210 KS i 320 Nm okretnog momenta zagarantirane su izvrsne performanse na svim podlogama.


Još jedan studijski terenac je Jeep Willys 2, vozilo koje bi prema riječima proizvođaća trebalo odražavati duh legendarnog Jeep-a Willysa po kojem je i dobilo ime, te nastaviti tradiciju uspješne studije Jeep Willys concept iz prošle godine. Nekoliko najvažnijih podataka vezanih uz ovo vozilo: automobil je moguće 100% reciklirati, izrađen je od lakih materijala i teži samo 1300 kg te ga pokreće 1,6 litarski turbo motor od 160 KS - nešto sasvim netipično za Amere. Serijska proizvodnja? Nema šanse…


Nešto drugačiji od ostalih Chrysler - Dodge studijskih autmobila je Dodge Razor Concept. 0 do 100 za 6 sekundi, maksimalna brzina od 235 km/h, šest brzina, turbo motor od dvije litre koji razvija 250 ks …Pravi sportskiautomobil europskogkoncepta, ali "made in America". Neobično… I sami Amerikanci priznaju kako je vozilo inspirirano europskim sportskim automobilima iz šezdesetih. Vozilo koje prema proizvođačima odražava duh američke Route 66 i njemačkog Autobahna je Chrysler Crossfire, sportski coupe koji ujedinjuje američki dizajn i njemačku tehniku. Za razliku od ostalih Chrysler - dodge automobil koje smo do sada nabrojali pred ovim vozilom stoji budućnost. Početak serijske proizvodnje planiran je za 2003. godinu i to u Njemačkoj. Za pogon će biti zadužen 3,2 litarski V6 s 18 ventila i jednom bregastom osovinom. Iako bi zlobnici rekli da Chrysler Pacifica više djeluje kao nekakav BMW-Chrysler, ovo vozilo je čistokrvni proizvod Daimler-Chrysler koncerna. Serijska proizvodnja vozila koje kombinira osobine SUV-a s monovolumenskim počinje u siječnju 2003. godine. Za pogon velikog brata PT-cruisera brinuti će se provjereni 3,5 litarski V6 motor koji razvija 250 KS.

Acura (hondina tvrtka u Americi) CL, američki križanac Honde Accord i Legend, doživjela je redizajn. Najznačajnija poboljšanja su na polju dizajna i nekih mehaničkih modela. Za pogon su zasluženi isključivo 3,2litarski V6 motori, dok je snaga Type-S (američka varijanta Type-R modela) porasla na 260 KS, a uz tu varijantu nodi se i 6-brzinski manualni i 5-brzinski automatski mjenjač (tiptronic). Model NSX također je doživio značajne izmjene. One su vidljive na znatno izmijenjenoj vanjštini (prednja i stražnja svjetla,spoileri) koja sada ima otpor zraku od 0,30 (do sada 0,02). Krov koji je moguće skinuti i kožna sjedala dio su serijske opreme, a snaga je ostala na 290 KS što je dovoljno za maksimalnih 290 km/h. Aucra je predstavila i jedno zanimljivo konceptno vozilo, RD-X koji kombinira sportske osobine s pogonom na sva četiri kotača. Za pogon je zaslužan motor kakav samo Honda može proizvesti, I-VTEC obujma 2,4 litre i snage 250 KS.

U Detroitu je nastupio i BMW i to sa značajnom premijerom. Predstavljen je naime model 760 Li. Za pogon je zaduužen aluminijski V12 motor koji razvija 400 KS (250km/h, 0-100km/h za manje od 6 sekundi), dok se apsolutni luksuz i najmodernije tehnologije u unutrašnjosti nameću same po sebi.

 

Cadillac slavi stoti rođendan te je tim povodom predstavio konceptno vozilo Cien. Radi se o snažnom sportskom automobilu sa središnje smještenim motorom. Tehnički podaci zvuče monstruozno: aluminijski V12 motor obujma 7,5 litara i snaga od 750 KS! Unutrašnjost je puna napredne elektronike kao što su upravljanje glasom, fly-by-wire, a tu je i automatski mjenjač izrađen po uzoru na bolide Formule 1.Cadillac XLR je znatno realniji automobil, a njegova će proizvodnja početi 2003. godine. Radi se o sportskom roadsteru sa dva sjedala i tvrdim krovom koji je moguće spustiti. Za pogon je zadužen 4,6 litarski V6 motor koji svoju snagu prenosi na stražnje kotače.

Chevrolet Bel Air je studijski automobil izrađen u retro stilu po uzoru na legendarni model istog imena iz 1955. godine.Za pogon je zaslužen 315 KS snažan turbo motor obujma 3500 cm3, dok se snaga prenosi preko četverobrzinskog automatskog mjenjača najnovije generacije. Serijska proizvodnja nije predviđena.

 

Iako se prije desetak godina tvrdilo da će početkom novog tisućljeća Fuell Cell (ćelija goriva) pogon biti svakodnevnica, takvi automobili još uvijek su u fazi koncepta. Iako je preko svoje tvrtke Opel, General Motors već predstavio nekoliko ovakvih koncepta, na Detroit auto Showu GM predstavlja još jedan Fuell Cell automobil. Posebnost AUTOnomy-ja, kako je ovaj koncept nazvan, je ta da se radi o prvom automobilu na svijetu koji je u cijelosti konstruiran specijalno za Fuell Cell pogon (dosadašnji Fuell Cell automobili koristili su dorađene karoserije već postojećih modela). Osim toga AUTOnomy je i prvi Fuell Cell automobil s drive-by-wire sustavom

Nakon prošlogodišnje studije novog modela Hummer H1 konačno je dobio nasljednika. Model s "inovativnim" nazivom Hummer H2 je znatno civiliziraniji i profinjeniji od svojeg vojničkog prethodnika. Dokaz tome su i nešto smanjene dimenzije (bez brige autmobil je još uvijek ogroman), no pitanje je koliko će to publika primiti jer su upravo neljudske proporcije ovog automobila bile njegov glavni adut. I do sada luksuzna unutrašnjost još je više oplemenjena, a prostranost je veća nego u bilo kojem drugom automobilu na svijetu.

Honda Pilot je novi i do sada najveći terenac ovog japanskog proizvođača. Iako koristi mnogoe komponente novog CR-V-a to na prvi pogled nije primjetno. Za pogon je zadužen 3,5 litarski V6 motor koji snagu na podlogu prenosi preko modernog stalnog pogona na sve kotače.

 

Iako je već prikazan na prošlogodišnjem Detroitskom salonu Infiniti (američka tvrtka kćer Nissana) FX45 pojavio se i ove godine. Razlog su modifikacije koje su ovaj SUV približile na sam prag serijske proizvodnje. Impresivno zvuče podaci o 21-colnim naplatcima i 300 KS iz V8 motora, no unatoč svemu serijska prozvodnja je i dalje neizvjesna. Model G35 je s druge strane zreo za serijsku proizvodnju. Automobil bi trebao prije svega konkurirati europskim sportskim limuzina, pod što se u SAD-u prije svega podrazumijevaju Mercedes i BMW. Oružje za suprotstavljanje tako moćnoj konkurenciji krije se pod poklopcem i razvija 260 KS. Cijena luksuzne sportske limuzine kretati od 27.000 dolara, a predprodaja je već počela.


Mitsubishi S.U.P. Cabriolet još je jedna stepenica u razvoju S.U.P. (Sports Utility Pack) modela prikazanog prošle godine u Tokiju. Ektravagantni terenac pun je ludih rješenja kao što su poluprozirni dijelovi karoserije, tuš kabina, vodootporna unutrašnjost. Za pogon su zadužena čak tri motora. Prednje kotače pokreče ultramoderni GDI (izravno ubrizgavanje benzina) motor s integriranim straterom i alternatorom, dok su za pogon stražnjih zadužena dva elektromotora. Do serijske proizvodnje sigurno neće doći, no Mitsubishi ističe kako će neka od rješenja primijenjenih na ovom automobilu uskoro upotrijebiti u serijskoj proizvodnji.


Jedna od najznačajnijih svjetskih premijera u Detroitu je ona modela Volvo XC90. Dugo najavljivani Volvo SUV svjetlo dana ugledao je baš u americi jer se od tog, Volvu tradicionalno sklonog, tržišta očekuje najbolja prodaja. 4,80 metara dugačak terenac koji će pokušati zagorčati život Mercedesu ML-u, BMW X5, Range Roveru i društvu najviše polaže na sigurnost, užitak u vožnji i luksuz. Za pogon su po želji zaduženi poznati redni 6-cilindrični biturbo motor sa 272 KS ili diezel s pet cilindara koji razvija 163 KS. Proizvodnja počinje kroz nekoliko mjeseci.
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001