Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
NAIAS 2004 - Detroit
Više od 50 svjetskih premijera, i k tome još 20-ak sjevernoamerickih bilanca su 88. medunarodnog auto showa u Detroitu. Za razliku od prethodne godine, kada su vecinom bili predstavljani konceptni automobili, ove godine show su iznijeli serijski automobili. Rast broja premijera i udjela serijskih automobila ukazuju na oporavak automobilske industrije, koja umjesto ideja i mašte, na ovom salonu prikazuje automobile kakve si vecina ljudi može i priuštiti. Dakako, ima i onih modela koji su preskupi za prosjecnog citatelja, no uvijek se možemo tješiti da cemo pokojeg vidjeti na ulicama.

Aston Martin: DB9 Volante
Od najluksuznije Fordove marke dolazi trinaesti u povijesti Aston Martin bez krova. DB9 zamjenjuje model DB7 od kojeg je veci, duži i širi, a uz aluminijski okvir novi je model 25 posto lakši od prethodnika. 6,0 V12 motor snage 450 KS ga do 60 milja (97 km/h) dovede za samo 4,7 sekundi, a (ras)sklapanje krova traje samo 17 sekundi. Prodaja u SAD-u pocinje u proljece po cijeni od 168.000 USD.

Aston Martin DB9 Volante - 450 KS

Audi: A8 L 6.0 W12 Quattro
Pravom ljubitelju njemackih, ali i ne samo njemackih automobila gore spomenuti naziv automobila je prava pjesma, u kojoj svaka oznaka predstavlja stih. Slovo "L" dakako upucuje da se radi o produženoj verziji ionako prostrane najvece Audijeve limuzine koja iz šest litarskog W12 motora izvlaci 450 KS. Ubrzanje od 17,4 sekunde nije impresivno, kada bi bilo do 100 km/h, no to je vrijeme potrebno za postizanje 200 km/h! Osobitost ove poslastice je i novi izgled prednje maske, koja ce od sada na svim Audijevim modelima objedinjavati usisnike zraka koji ispod i iznad branika.

 Audi A8 L 6.0 W12 Quattro - 450 KS

BMW: 645Ci Cabrio
Nepuna cetiri mjeseca nakon premijere coupea serije 6 dolazi i kabrio inacica - BMW 645 Ci Convertible. Platneni krov koji se elektronski podiže i spušta pri brzinama do 32 km/h, slijedi liniju coupea kao da se u sredini nalazi C-nosac krova, no njega nema, a za liniju su zaslužna stražnja stakla. Izloženi model pokrece 4,4-litarski V8 motor snage 325 KS.

BMW 645 Ci Cabrio - 325 KS

Chevrolet: Corvette
Dugo ocekivana šesta generacija legendarnog GM-ovog automobila nije bila predstavljena na samome salonu, vec u zgradi detroitske opere. Što se vanjskog izgleda tice, mnogi novoj 'Vetti' prigovaraju da je više evolucija, nego revolucija, no njeni noviteti su više tehnološke naravi; prvenstveno u ovjesu i karoseriji. Izdvojit cemo samo 6,0 L V8 snage 400 KS.

Chevrolet Corvette - 400 KS

Chrysler: ME Four-Twelve
Još jedan u nizu sportaša na detroitskom auto-showu. Kako se radi o konceptu, mnogi detalji nisu poznati, no osim atraktivnog sportskog izgleda, kojem doprinose vrata na podizanje, tu je i šest-litarski V12 motor koji razvija snagu od cak 850 KS, što daje ubrzanje do 60 milja (97 km/h) od samo 2,9 sekundi!

 Chrysler ME Four-Twelve - 850 KS

Chrysler: Crossfire Roadster
Detroit u sijecnju definitivno je zadnje mjesto gdje bi vozili automobil bez krova, no u toplim halama auto-showa Chrysler predstavlja tri kabrioleta. Crossfire je vapio za kabrio izvedbom, tvrde u Chrysleru. Krov se automatski sklapa u ne baš spektakularne 22 sekunde, a neobicno je to da su stražnji kotaci veci od prednjih. V6 motor snage 215 KS primjeren je ovom autu.

 Chrysler Crossfire Roadster - 215 KS

Chrysler: PT Cruiser Cabrio
Za razliku od mnogih poslastica ovog sajma PT Cruiser nije automobil iskljucivo za americko tržište, tako da cemo njegovu izvedbu s platnenim krovom jamacno susretati i na našim prometnicama. Tome ce doprinijeti i njegova cijena koja je u SAD-u tek 19.995 USD. Vidi se da kabrio verzija nije samo PT Cruiser s otpiljenim krovom, vec slijedi retro-duh originalnog modela, cemu doprinose "roll-bar" i vidljivo smotani platneni krov.

 Chrysler PT Cruiser Cabrio - retro-monovolumen-kabriolet!?

Ferrari: 612 Scaglietti
Slaveci 50 godina prisutnosti marke Ferrari na americkom tržištu, Ferrari je odabrao upravo NAIAS za mjesto svjetske premijere svojeg novog proizvoda - modela 612 Scaglietti, koji nasljeduje 456M. On je punokrvni pripadnik 2+2 segmenta, prostraniji je i lakši od svog prethodnika. Pokrece ga 5,7 litarski (Ferrari zaokružuje na 6,0!) V12 motor snage 540 KS, opremljen najnovijim F1-mjenjacem ubrzat ce do stotke ispod cetiri sekunde.

Ferrari 612 Scaglietti - 540 KS

Aston Martin - Ferrari   Ford - Jaguar  Jeep - Volkswagen  
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001