Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Essen Motor Show 2001

Drugi po veličini njemački salon automobila trajao je od 30. studenog do 9. prosinca, a u tom razdoblju predstavljeni su, između ostalog, najvažniji noviteti iz svijeta tuninga


Abt AS4 Avant
Njemački tuner Abt prvi je među svjetskim prerađivačima predstavio optički paket i izmjene na motoru za novi Audijev A4 - u ovom slučaju popularni karavan, odnosno Avant. Optički paket sprijeda se sastoji od markantne maske i spojlera s donjom 'usnicom' koji zajedno tvore agresivan izgled 'četvorke', dok ostatak dizajn zaokružuju bočni pragovi i decentni stražnji spojler sa četiri kromirane ispušne cijevi. Kod Abt-ovih tuniranih automobila najvažniji je ovjes - za optimalnu podešenost pobrinuo se sam Christian Abt, jedan od najboljih njemačkih trkaćih vozača. Serijski 3-litarski V6 motor A4 Avanta sa serijskih 220 pojačan je na čitavih 300 KS.

 

Carlsson CM50 K
Poznati Mercedesov tuner Carlsson također je odabrao Essen za svjetsku premijeru prerade novog SL-a. Roadster naziva CM50 K pokreće 5-litarski V8 motor iz modela SL500. Kako bi osnažio već ionako moćan osmerocilindrični motor, Carlsson je pomoću mehaničkog kompresora izvukao najveću snagu od 430 KS! Golemi okretni moment od 650 Nm CM50 K razvija između 2800 i 4000 o/min. Maksimalna brzina Carlssonovog superroadstera iznosi 280 km/h, a za ubrzanje s mjesta do 100 km/h potrebno je 5.1 sekundi. Njemački tuner poradio je i na vanjskom izgledu svojeg najnovijeg modela - sprijeda se nalazi spojler izrađen od ugljičnih vlakana koji osim optičke ima i aerodinamičku funkciju, dok ostatak dizajna podižu izraženi bočni pragovi, veliki aluminijski naplatci te četiri ispušne cijevi koje se brinu za karakterističan 'sound' V8 motora.

 

Hamann Mini
BMW-ov renomirani tuner Hamann za ovogodišnje izdanje salona u Essenu prikazao je preradu novog Minija. Najmanji član BMW Grupe nakon 'posjeta' Hamannu leži na 17-colnim aluminijskim naplatcima s gumama dimenzija 215/45 R17 kako sprijeda, tako straga. Novi Mini je opremljen i progresivnim oprugama koje snizuju karoseriju za 35 mm sprijeda i 25 mm straga, dok je ovjes podešen na ionako dobrim serijskim amortizerima. Hamann trenutno razvija poseban ovjes samo za Mini, kao i poseban program tuniranja motora, a dok to ne dovrše dostupan je sportski ispušni sustav s dvije kromirane završne cijevi. Unutrašnjost novog Minija budući ponosni vlasnici mogu urediti u jednoj (ili više) od brojnih kombinacija kvalitetne kože.

 

Postert Celica
Domaći essenski tuner Postert prikazao je svoju viziju Toyote Celice za individualiste koju je nazvao Evolution. Izmjene uključuju Postertove posebne aluminijske naplatke koje podržava po visini podesiv sportski ovjes nastao na osnovi tehnologije Bilsteina, poznatog proizvođača sportskih amortizera. Ovjes je podešen u skladu sa zahtjevima sportski nastrojenih vozača. Radi poboljšanja aerodinamike Celica ima prednji spojler i veliko Evolution stražnje krilo, dok sportski 'look' upotpunjuje kromirana prednja maska. 'Sport Sound' sportski ispušni sustav ne brine se samo za prikladan zvuk, već i povećava okretni moment i snagu. Postertovi stručnjaci uredili su unutrašnjost mnoštvom aluminijskih elemenata koji podižu dojam trkaćeg automobila.

 

Racing Dynamics Tornado V8
Tuner Racing Dynamics predstavio je ultimativnu preradu BMW-a M3 - Tornado V8! Serijski 3.2 litarski redni šesterocilindraš RD je zamijenio prerađenim 5 litarskim V8 motorom iz modela M5 čija je snaga sa serijskih 400 povećana na čitavih 500 KS! Tu snagu Tornado V8 postiže pri visokih 7400 o/min, dok okretni moment od golemih 605 Nm razvija pri 4000 o/min. Zahvaljujući tom 'monstruoznom' motoru, Tornado V8 postiže performanse kojima ga se može smjestiti uz bok s najbržim automobilima svijeta - za ubrzanje s mjesta do 100 km/h potrebno je samo 4.2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi zastrašujućih 315 km/h. Radi ekstremnih performansi, Racing Dynamics je morao poraditi na aerodinamici, ovjesu i kočnicama ovog superautomobila: japanska Yokohama razvila je posebne gume za 20-colne aluminijske naplatke Tornada V8 (sprijeda 245i-ce i straga 275-ice), sportski ovjes moguće je podešavati prema željama kupaca, a kočnice su velike poput serijskih kotača običnih automobila. Cijena Racing Dynamics Tornada V8 dvostruko je viša od 'običnog' M3 - 299.000 DEM.

 

JE Design VW Polo
Tuner JE Design među prvima je prikazao prerađenu izvedbu novog Volkswagenovog Pola. Serijski 1.4 litarski TDI motor snage 75 KS pojačan je ukupno 95 KS - pritom je okretni moment od 195 Nm porastao na impresivnih 240 Nm. Obzirom da se o ukusima ne raspravlja, nećemo previše komentirati vanjski izgled JE Designovog Pola. Sprijeda se ističe golemi spojler s velikim usisnicima zraka, a prednja svjetla dobila su agresivne 'obrve'. Bočni pragovi se podrazumijevaju, dok se na dnu stražnjeg dijela nalazi difuzor iz kojeg strše dvije ispušne cijevi. Izgled je upotpunjen krovnim spojlerom i petokrakim 17-colnim aluminijskim naplatcima s gumama 205/40 R17.
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001