Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
 
Filmovi

Sva današnja nauka i tehnika nije dovoljna da bi se na filmskom platnu nadmašila automobilistička jurnjava iz Bullitta snimljenog daleke 1968...
Prije točno 30 godina Steve McQueen je pokušao letjeti San Franciscom u Mustangu. Bilo je to, naravno, u nezaboravnom "Bullittu", jednom od kult filmova prerano preminulog glumca. McQueen igra Franka Bullitta, policajca koji je dobio zadatak 48 sati čuvati svjedoka. No, svjedok je dobio metak i Bullitt, unatoč zabrani, kreće za ubojicama. Otkriva zavjeru i obavlja svoj zadatak u pomalo konfuznoj priči. No, ono po čemu ćemo ovaj film pamtiti je deset minutna jurnjava ulicama Frisca, točnije 9 minuta i 42 sekunde koliko su se jurili Bullittov Mustang 390 iz 68. i negativčev Dodge Charger 440 RT iz iste godine.
Prema mnogima poznavaocima filmova, ali i automobila, to je najbolja filmska jurnjava svih vremena. U tih deset minuta koje su se snimale dva tjedna, s automobilima na gradskim cestama napravljeno je apsolutno sve što ste željeli vidjeti. U posljednja tri desetljeća snimljene su mnogobrojne jurnjave u raznim žanrovima sa svim mogućim automobilima i vozilima. No, "Bullitt" ostaje nenadmašen.
Steve McQueen je bio u glavnoj ulozi, ali ništa manje glavne uloge imali su Mustang i Dodge. Točnije po dva od svakog tipa, jer jedan automobil ne bi izdržao sve ono što je scenografija za njega predvidjela. Mehaničar Max Balchowsky pojačao je automobile da barem pokušaju preživjeti. Automobili su bili pojačani s Koni amortizerima jer su se u knjizi snimanja predviđali letovi i preko 30 metara. Na motorima se nije radilo jer oba V8 motora u 7000 ccm imaju obilje konja. Točnije, Dodge 375, Mustang 325. Zato je prilikom testa Dodge ostavio Bullittov automobil bez ikakvog problema. No, u zavojima je Mustang bio sjajan, pa je pretpostavka o izjednačenosti bila tu.
Treći (peti) auto u priči bio je temeljito preuređen Chevrolet Corvette koji je poslužio (poluludom) kamermanu. Ševac nije imao gotovo ništa karoserije na sebi a kamerman je sjedio deset centimetara od zemlje i često pri oko 160 km/h jurnjavi snimao akciju.
Suprotno vašem uvjerenju, McQueen nije previše vozio. Trebao je, i bilo je planirano da veći dio posla obavi slavni glumac koji je između ostalog bio poznat po vratolomijama privatnim i filmskim (24 sata Le Mansa), ali od ove se ideje ubrzo odustalo. Naime, Steve je pri jednom od prvih kadrova prebrzo ušao u zavoj, izletio, ubacio u rikverc i krenuo natrag ostavivši pola kile guma na cesti. Scena je ostala u filmu, ali Mustang je prilikom izlijetanja zamalo zakačio kamermana pa se odlučilo da volan preuzme pravi kaskader i to Bud Ekins. Za volanom Chargera bio je Bill Hickman koji je ujedno i glumio jednu od manjih uloga.
Hickman je tada bio jedan od najboljih auto kaskadera u SAD, ali i njemu se znalo dogoditi da pogriješi. U jednom od zavoja je izletio i uletio u parkirani auto te razbio kameru na Dodgu. No, srećom, film je spašen je i to je jedna od poznatijih scena iz jurnjave.
"Bio sam siguran da će jurnjava po ulicama, uz žive objekte, biti vrlo atraktivna" - rekao je tada McQueen u intervjuu "Motor Trendu".
Snimanje jurnjave počelo je na Uskrs 1968. i trajalo je čitava dva tjedna. Bilo je planirano da dotakne i Golden Gate, ali gradske vlasti nisu dale dozvolu. Problem je bio i u ljudstvu jer nije bilo dovoljno policije da bi pomoglo. Promet su koordinirala dva policajca na Harleyima što je bilo daleko premalo. Tako se događalo da se sa snimanjem uđe u pravi promet.
"Ljudi nisu imali pojma što se oko njih događa. Bilo je to pomalo zastrašujuće" - prisjeća se Ekin.
Jurnjava se odvijala pri prosjeku od oko 150 i ubrzo su automobili morali platiti danak. Pri slavnom spustu po ulici Taylor, Mustang se doslovno raspao. Pri svakom skoku nešto je otpalo, a pri zaustavljanju vrata su doslovno nestala. No, ono što je snimljeno, naročito s kamerama na samim automobilima, i dan danas zna podignuti koji želudac...
Finalna scena bila je vrhunac jer je Mustang trebao izgurati Chargera s ceste direktno u benzinsku stanicu i... znate što već slijedi. Da bi se to postiglo, u Dodge su stavljene dvije lutke, a za Mustang je vezan s žicom koja je otpuštena u punoj brzini. Asistent kaskadera je žicu otpustio u krivi trenutak i Dodge je potpuno promašio stanicu, no, momak koji je bio zadužen za dići stanicu u zrak ipak je povukao svoju žicu i eksplozija se dogodila kako je planirano. Tako je scena ipak uspjela.
Bilo je još promašaja, koje pomniji gledatelji lako primjete. Charger je izgubio čak 6 (šest) radkapa, a jedna te ista zelena VW buba prestignuta je također šest puta. Bijeli Pontiac Firebird također se pojavljuje nekoliko puta previše. U deset minuta možete prebrojati stotinu prebacivanja u višu brzinu, ali samo jedno jedino u nižu...
Što se dogodilo s automobilima koji su postali legende. Jedan Charger je dignut u zrak, a jedan je jednostavno nestao. Što se Mustanga tiče, jedan je prodan sekretarici iz Warner Brothersa za 1000 dolara. Nije poznato kako je završio. No, jedan Mustang je još živ i vlasnik (želi ostati anoniman) i dan danas se vozi u njemu po ulicama predivnog San Francisca.
Tako ako u Friscu iznajmljujete rent-a-car, neka to ne bude Dodge Charger iz 68. jer biste vrlo lako u ogledalu mogli spaziti...

Uz rame "Bullittu"
Evo još deset filmova u kojima ste bili vrlo zadovoljni s ostvarenjima koje su odigrali metalni glumci...

 

 

 

 

 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001